Kamer sceptisch over nieuwe commissie compensatie toeslagenouders
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bepaald niet enthousiast over het besluit van staatssecretaris Nora Achahbar om een nieuwe commissie in het leven te roepen om de compensatie voor slachtoffers van het toeslagenschandaal vlot te trekken. De zogenoemde hersteloperatie is totaal vastgelopen, maar het is wel heel duidelijk wáár het misgaat, vinden veel partijen. Een adviescommissie is volgens Kamerleden dan ook onnodig.
"Wat gaan we dan precies doen", verzuchtte Doğukan Ergin van DENK in het debat. "We gaan nu weer wat nieuws optuigen, en we weten het antwoord al", zei BBB'er Mariska Rikkers-Oosterkamp. "Laat je niet lokken in een nieuwe bureaucratische val", luidde de waarschuwing van D66-Kamerlid Hans Vijlbrief. Ook SP-leider Jimmy Dijk zit niet te wachten op dit plan, liet hij weten. "Die commissie hoeft niet voor mij. Is totaal onnodig."
Achahbar heeft een commissie, onder leiding van voormalig CDA-Kamerlid Chris van Dam, gevraagd advies uit te brengen over het proces. Dat moet het liefst nog dit jaar naar buiten komen en mogelijke oplossingen bevatten voor de vastgelopen hersteloperatie. De bewindsvrouw erkende in het debat dat deze inmiddels is uitgegroeid tot een "bloemkool" met allerlei verschillende aspecten, regelingen en routes. Toch denkt zij dat de commissie soelaas kan bieden. "Het is juist niet de bedoeling om alles om te gooien en het wiel opnieuw uit te vinden en de boel te vertragen."
Prinses Laurentien
Partijen zien in plaats van een nieuwe commissie liever dat de zogenoemde SGH-route vlot wordt getrokken. De afgelopen dagen spraken Kamerleden met veel gedupeerden in het toeslagenschandaal en zij zijn relatief tevreden over de compensatie-aanpak van de Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH). Die is wel duur, erkenden veel Kamerleden, maar de kosten van de hersteloperatie lopen toch al volledig uit de hand.
Sommige partijen opperden om te leren van de aanpak van de stichting, waar prinses Laurentien tot voor kort voorzitter voor was. Zij kwam in het nieuws omdat zij wangedrag zou hebben vertoond richting ambtenaren van Financiën.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil ook kijken naar maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen, zegt partijleider Frans Timmermans. Zijn fractie omarmt het hele rapport van de staatscommissie over bevolkingsgroei en dat is "nieuw" en een "koerswijziging". Volgens de VVD blijft het nieuwe geluid dat Timmermans aankondigde juist uit.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de BBB wil meer concrete stikstofmaatregelen zien van haar eigen minister Femke Wiersma (Landbouw). Zij presenteerde vrijdag haar alternatieve stikstofplannen, nadat zij de gebiedsaanpak van haar voorganger Christianne van der Wal (VVD) had stopgezet. Wiersma benadrukte dat het ging om hoofdlijnen die verder besproken moeten worden met de sector.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Senna Maatoug wordt de nieuwe wethouder voor mobiliteit, klimaat en energie in de gemeente Utrecht. De 35-jarige Maatoug, die momenteel voor GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer zit, maakt nog deze maand de overstap naar de lokale politiek. Ze wordt op donderdag 12 december officieel voorgedragen en benoemd als wethouder. Daarmee volgt ze haar partijgenoot van GroenLinks Lot van Hooijdonk op, die begin november besloot na ruim tien jaar te stoppen als wethouder in Utrecht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen verwachten woensdag een nieuw voorstel te kunnen doen over de onderwijsbezuinigingen aan het 'monsterverbond' van oppositiepartijen, meldde Geert Wilders na een overleg met de partijleiders van VVD, NSC en BBB. "Maar ik ga u niet zeggen wat daar in staat, dat is niet onderhandelen", aldus de PVV-leider. De coalitie zet nog "de puntjes op de i" van het voorstel en legt dit daarna voor aan het verbond van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nationale richtlijn moet duidelijk maken hoeveel tijd achter een scherm verantwoord is voor verschillende leeftijden. Zo'n richtlijn voor "schermtijd" moet ook in een bijsluiter staan die bij de verkoop van digitale apparaten wordt meegegeven, vindt de Tweede Kamer. Moties met deze twee verzoeken kregen dinsdag steun van een meerderheid.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet met een plan komen om alle leerlingen van groep 8 dezelfde doorstroomtoets te laten maken, vindt een Kamermeerderheid. Nu kunnen basisscholen nog kiezen uit zes toetsen en staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) noemde het vorige week bij een debat "geen optie" om terug te gaan naar één. Ze benadrukte dat op verzoek van het onderwijsveld en de Tweede Kamer zelf doorstroomtoetsen van verschillende aanbieders zijn.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen blokkeren wederom een verzoek van GroenLinks-PvdA om te debatteren over een mogelijke onderwijsdeal, waarover momenteel nog wordt onderhandeld met een verbond van oppositiepartijen. Het verzoek van Luc Stultiens (GL-PvdA) om het debat over de onderwijsbegroting na een akkoord met een ronde te verlengen werd naast door de coalitie ook afgewezen door oppositiepartijen SGP en CDA.
19 uur geleden