Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer sceptisch over aanpak Blokhuis van ggz-problemen

Kamer sceptisch over aanpak Blokhuis van ggz-problemen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil naar eigen zeggen grote stappen zetten om de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken, maar over de uitvoering leven in de Tweede Kamer nog veel vragen. In een debat over de ggz woensdag waren meerdere partijen ronduit sceptisch.

Blokhuis had een dag eerder gezegd dat hij gaat ingrijpen als zorgaanbieders en verzekeraars er niet in slagen mensen te helpen die complexe psychische zorg nodig hebben. Hij wil van hen over vier weken een plan van aanpak zien. "Als dat niet gaat zoals we willen, is VWS 'in charge'", zei hij.

Maar hoe wil de staatssecretaris die eventuele dwingende hand dan vormgeven? vroegen Kamerleden. Beschikt de staatssecretaris wel over de instrumenten om knopen door te hakken?, wilde VVD'er Kelly Regterschot weten. "Hoe gaat de staatssecretaris zijn stevige woorden waarmaken?", vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Knoop

Een team dat al binnen het ministerie bestaat voor mensen die niet de juiste zorg krijgen, moet meer onder de aandacht worden gebracht, aldus Blokhuis. Volgens de staatssecretaris heeft dat team vorig jaar zeker 350 mensen die zich meldden, kunnen helpen.

En als een ambtenaar er niet in slaagt zaken "uit de knoop te trekken", moet desnoods de secretaris-generaal of in het uiterste geval de bewindspersoon zich ermee bemoeien. "Dat is een vorm van doorzettingsmacht" zei Blokhuis. Daar is dan geen nieuwe wet of regel voor nodig.

Voorstellen

GroenLinks vindt dat te "vrijblijvend". Kamerlid Wim-Jan Renkema wil met voorstellen komen om een nieuwe bevoegdheid voor de bewindslieden "juridisch te verankeren".

Het debat werd ook bijgewoond door een aantal mensen die met complexe, meervoudige psychische problemen kampen, en al lang op een wachtlijst staan. Onder hen was ook Charlotte Bouwman, die sinds vorige week bivakkeert in de hal van het ministerie van Volksgezondheid, om aandacht te vragen voor de situatie van deze groep mensen. Bouwman wacht zelf al meer dan achthonderd dagen op passende zorg.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

4 uur geleden
Informateur Hamer gaat langs bij Kamervoorzitter Bergkamp

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die woensdag is benoemd tot de nieuwe informateur, gaat diezelfde avond nog langs bij Vera Bergkamp, de voorzitter van de Tweede Kamer. Hamer krijgt van de Kamervoorzitter de opdracht waar zij zich over zal buigen als informateur.

21 uur geleden
PvdA vertrouwt Rutte nog niet, GroenLinks houdt deur op een kier

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is bij PvdA-leider Lilianne Ploumen nog niet hersteld, zegt ze woensdag tijdens het debat over de formatie. Eerder steunde de PvdA een motie van wantrouwen tegen hem, die het nipt niet haalde. Ook GroenLinks zette haar handtekening onder die motie, maar partijleider Jesse Klaver vindt "dat we de inhoudelijke gesprekken met elkaar moeten starten". Dat is volgens hem ook de taak die de Kamer heeft gekregen van informateur Herman Tjeenk Willink.

23 uur geleden
Hamer krijgt tot 6 juni om te kijken welke partijen gaan formeren

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer is door D66 en VVD voorgedragen als nieuwe informateur. Zij moet onderzoeken of er al stappen zijn te zetten om de politieke cultuur te vernieuwen en een economisch herstelplan in elkaar te zetten. Eerst moet inhoudelijk worden vastgesteld hoe het beleid er de komende jaren ongeveer uit moet gaan zien. Daarvoor heeft ze tot 6 juni de tijd, stelt de motie waarmee de partijen haar voordragen. Pas daarna gaat Hamer onderzoeken welke partijen een nieuwe coalitie gaan vormen, zo blijkt uit het voorstel van D66 en VVD.

1 dag geleden
Kaag: formatie nog geen gelopen wedstrijd

DEN HAAG (ANP) - De formatie van een nieuw kabinet waarin D66 deelneemt is nog niet beklonken, stelt D66-leider Sigrid Kaag. Ze reageert daarmee op een opmerking van DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan, die tegen haar zei dat ze hoe dan ook vicepremier namens haar partij zal worden in een vierde kabinet van Mark Rutte. Maar de inhoudelijke verschillen tussen de VVD en D66 zijn groot, zegt ze. "De formatie is nog geen gelopen wedstrijd."

1 dag geleden
Rutte: ik zal hulp nodig hebben bij nieuwe bestuurscultuur

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte, die hoopt na de formatie een vierde kabinet te leiden, zal "hulp nodig hebben" bij aspecten van de nieuwe bestuurscultuur waar hij moeite mee heeft. "Dat weet ik van mezelf", zei de liberale voorman in het debat. Hij verwacht dat zo'n nieuwe politieke cultuur leidt tot heftigere politieke debatten, ook tussen coalitiepartijen. Dit terwijl Rutte naar eigen zeggen juist de neiging heeft conflicten klein te houden en de nadruk te leggen op goede persoonlijke verhoudingen.

1 dag geleden
Partijen boos over manier van aanwijzen Hamer als informateur

DEN HAAG (ANP) - De rechtse partijen PVV en JA21 zijn niet te spreken over het feit dat de naam van SER-voorzitter Mariëtte Hamer als nieuwe informateur al rondgaat. Hamer is nog niet officieel als informateur benoemd, en de oppositiepartijen zelf zijn hierover niet geïnformeerd, stellen partijleiders Geert Wilders en Joost Eerdmans. Zij vinden het niet democratisch dat dit met een aantal partijen al besloten is.

1 dag geleden