Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer roept kabinet op tot actie voor betere jeugdzorg

Kamer roept kabinet op tot actie voor betere jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Praat niet langer over noodzakelijke verbeteringen in de jeugdzorg, maar ga nu eens over tot concrete actie. Die dringende oproep deed vrijwel de hele Tweede Kamer aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een debat over de jeugdzorg.

Gefrustreerd en welhaast moedeloos waren veel Kamerleden, deels ook van de coalitie. Al jaren is de Kamer en het zorgveld het erover eens dat het crisis is in de jeugdzorg - ook Van Ooijen heeft dat recent erkend - maar concrete verbeteringen blijven uit. Terwijl er stapels aan aanbevelingen en voorstellen liggen, zo memoreerden diverse Kamerleden.

Ideeën om snel de ergste en acute nood te lenigen, zijn ook in het debat van maandag geopperd. Maak bijvoorbeeld per direct een einde aan het zogeheten tijdschrijven, zodat jeugdzorgverleners meer tijd hebben voor hulp aan kinderen en jongeren in plaats van hun tijd te besteden aan administratie. Een groot deel van de Kamer vindt dat de inhoud voorop moet staan en niet de besparingen. Die kunnen op termijn vast worden behaald, maar zijn nu al door het kabinet ingeboekt.

Winstuitkering

Diverse oppositiepartijen roepen de coalitie op nu eens in te stemmen met een verbod op winstuitkering, het invoeren van landelijke tarieven voor complexe jeugdzorg en het van tafel halen van de voorgenomen eigen bijdrage voor jeugdzorg. Ook wil de oppositie dat de half miljard aan bezuiniging op de jeugdzorg, zoals dat in het regeerakkoord is vastgelegd, wordt ingetrokken.

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dringen er, met de oppositie, op aan om de reikwijdte van de jeugdzorg in te perken. Voor te veel dagelijkse problemen worden kinderen doorverwezen naar de jeugdzorg.

Pech

"Pech bestaat. Niet alles in het leven gaat van een leien dakje", zei René Peters (CDA). Kinderen die echt jeugdzorg nodig hebben, moeten die krijgen, zei hij. Maar met te veel kinderen in de jeugdzorg is niets mis, terwijl aanbieders er goed aan verdienen. Dat gaat volgens Peters ten koste van kinderen met complexe problemen die "als een hete aardappel worden doorgeschoven."

Daar sluit Don Ceder (ChristenUnie) zich bij aan. "We zijn een prestatiemaatschappij geworden." Als dat niet verandert zal alle inzet om de jeugdzorg te verbeteren "dweilen met de kraan open zijn. Deze maatschappij maakt kinderen ziek."

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

23 uur geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

1 dag geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

1 dag geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

1 dag geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

1 dag geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

2 dagen geleden