Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

In 2021 kreeg de Partij voor de Dieren (PvdD) onverwacht voldoende steun voor een kleine, maar ingrijpende wetswijziging (amendement) dat het leven van staldieren moet verbeteren. De aanpassing gaat deze zomer in en schrijft voor dat de dieren niet meer mogen belemmerd in hun natuurlijke gedrag. Het voorstel kreeg veel kritiek uit de sector en werd ook niet enthousiast ontvangen in het kabinet. Het plan zou namelijk grote aanpassingen vergen van boeren en bovendien onvoldoende zijn uitgewerkt, en daardoor zorgen voor onzekerheid.

Adema heeft daarom vrijdag een plan uitgewerkt dat het amendement van de PvdD moet vervangen als hij de Kamer achter zich krijgt. De landbouwminister stelt bijvoorbeeld voor om kippen voor 2030 meer ruimte te geven en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Andere voor veehouders meer ingrijpende maatregelen wil Adema halen in 2040. De uitwerking daarvan laat hij over aan een volgend kabinet.

Te lang gewacht

Bij veel partijen klinkt de kritiek dat de bewindsman te lang heeft gewacht om zijn plannen uit te werken, iets dat Adema vaker te horen krijgt van de Kamer. De linkse partijen vinden dat Adema te weinig maatregelen neemt en dat deze daarnaast te vrijblijvend zijn. Esther Ouwehand van PvdD dient daarom een amendement in waarin gedetailleerd staat uitgewerkt aan welke eisen boeren wanneer moeten voldoen. Alle nieuwe stallen moeten vanaf 2025 aan deze eisen voldoen. Veehouders mogen langer de tijd nemen om wijzigingen door te voeren in bestaande stallen, maar moeten daar uiterlijk 2040 mee klaar zijn.

Tjeerd de Groot van D66 kan zich vinden in dit plan, maar verwacht dat hier niet genoeg steun voor zal zijn. Daarom doet hij samen met de VVD een tegenvoorstel. Daarin wordt in meer algemene termen, maar specifieker dan in het voorstel van Adema, beschreven waar veehouders aan moeten voldoen. Hun idee is dat het kabinet over de precieze invulling overlegt met vertegenwoordigers van boeren en andere belanghebbenden zoals de Dierenbescherming.

Meer uit Politiek

Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

3 uur geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

3 uur geleden
Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.

5 uur geleden
PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

DEN HAAG (ANP) - Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is. Bovenaan het document staat "Hoofdlijnenakkoord 2024 - 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB". Daaronder staan "bouwstenen voor doorbraken" opgesomd. Fotograaf Dirk Hol legde het document vast.

5 uur geleden
Algerijnen vastzetten als ze wachten op uitzetting mag weer

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) mag weer Algerijnen in detentie zetten als ze wachten op uitzetting naar hun land van herkomst. Twee jaar geleden werd hem dit ontzegd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), omdat uitgeprocedeerde asielzoekers door tegenwerking van de Algerijnse overheid niet konden worden uitgezet. De Algerijnse autoriteiten werken hier inmiddels aan mee en daarom staat de RvS weer toe om deze mensen tijdelijk vast te zetten.

7 uur geleden
Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

7 uur geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

9 uur geleden