Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.

Vorige week werd bekend dat uiterlijk op 11 september een einde komt aan de NAVO-missie waarvoor circa 160 Nederlandse militairen actief zijn in Mazar-e-Sharif. De Amerikanen hadden eerder met de Taliban afgesproken dat de buitenlandse troepen op 1 mei weg zouden zijn. Nu dat niet lukt, bestaat de vrees dat de Taliban buitenlandse militairen gaan aanvallen.

Over de inzet van Nederlandse militairen debatteert de Tweede Kamer, hoewel dit keer de militairen wel al naar Afghanistan zijn gereisd. Zij zouden eigenlijk op donderdag, het dag van het debat, vertrekken. Maar omdat er voor die vlucht geen toestemming bleek te zijn, zijn ze woensdag al overgevlogen. Toch worden de militairen nog niet ingezet voordat het debat is afgelopen. Zij zullen hoe dan ook uiterlijk 30 april met hun werkzaamheden beginnen.

De Nederlandse militairen adviseren Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat doen ze onder Duits commando. De regering in Berlijn probeert haar circa 1100 militairen al in juli terug te halen. Daarover moet binnen de NAVO nog overeenstemming worden bereikt. Als de Duitsers weggaan, vertrekken de Nederlanders ook, omdat ze afhankelijk zijn van de Duitsers.

In de Tweede Kamer zal een meerderheid het verzoek steunen om extra militairen te sturen. Wel zijn er zorgen over hoe het verder gaat met Afghanistan nadat de buitenlandse troepen zijn vertrokken. De Afghaanse veiligheidsdiensten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van financiële steun uit het buitenland. In Afghanistan zijn zo'n 10.000 NAVO-militairen.

Meer uit Politiek

Rutte: mogelijk alleen met Albanië praten over EU-toetreding

DEN HAAG (ANP) - Als Noord-Macedonië het Franse compromis verwerpt om de ruzie met Bulgarije te beslechten, is de kans aanwezig dat de Europese Unie alleen met Albanië toetredingsgesprekken over het lidmaatschap begint. Maar premier Mark Rutte blijft "voorzichtig optimistisch" dat Noord-Macedonië het voorstel van Parijs zal accepteren, zei hij op een gezamenlijke persconferentie met de Albanese premier Edi Rama.

7 uur geleden
Premier Rutte heeft groot vertrouwen in Remkes als bemiddelaar

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft "heel veel vertrouwen" in Johan Remkes als bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen van het kabinet. Remkes is "zeer gerespecteerd" en heeft "een enorme staat van dienst", aldus Rutte.

8 uur geleden
Kamer steunt versnelde aankoop van zes F-35 gevechtsvliegtuigen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat akkoord met de versnelde aankoop van zes F-35 gevechtsvliegtuigen en vier MQ-9 Reaper onbemande vliegtuigen. Dat gaat via een "ongebruikelijke procedure", erkende defensieminister Kajsa Ollongren in een debat, maar hiermee wordt volgens haar ook aan de wens van de Kamer voldaan.

12 uur geleden
Kabinet investeert ruim 700 miljoen euro in leefbaarheid wijken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt ruim 700 miljoen euro uit om de leefbaarheid in twintig stadswijken te verbeteren. Van dat geld gaat 600 miljoen euro naar betere woningen en 20 miljoen naar de aanpak van schulden en armoede. Eerder werd al ruim 80 miljoen euro toegezegd om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

13 uur geleden
Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

1 dag geleden
BIJ1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Leden van BIJ1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij.

2 dagen geleden
Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog. Hij was getrouwd met partijgenote Eegje Schoo, die later ook minister werd.

2 dagen geleden