Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.

Vorige week werd bekend dat uiterlijk op 11 september een einde komt aan de NAVO-missie waarvoor circa 160 Nederlandse militairen actief zijn in Mazar-e-Sharif. De Amerikanen hadden eerder met de Taliban afgesproken dat de buitenlandse troepen op 1 mei weg zouden zijn. Nu dat niet lukt, bestaat de vrees dat de Taliban buitenlandse militairen gaan aanvallen.

Over de inzet van Nederlandse militairen debatteert de Tweede Kamer, hoewel dit keer de militairen wel al naar Afghanistan zijn gereisd. Zij zouden eigenlijk op donderdag, het dag van het debat, vertrekken. Maar omdat er voor die vlucht geen toestemming bleek te zijn, zijn ze woensdag al overgevlogen. Toch worden de militairen nog niet ingezet voordat het debat is afgelopen. Zij zullen hoe dan ook uiterlijk 30 april met hun werkzaamheden beginnen.

De Nederlandse militairen adviseren Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat doen ze onder Duits commando. De regering in Berlijn probeert haar circa 1100 militairen al in juli terug te halen. Daarover moet binnen de NAVO nog overeenstemming worden bereikt. Als de Duitsers weggaan, vertrekken de Nederlanders ook, omdat ze afhankelijk zijn van de Duitsers.

In de Tweede Kamer zal een meerderheid het verzoek steunen om extra militairen te sturen. Wel zijn er zorgen over hoe het verder gaat met Afghanistan nadat de buitenlandse troepen zijn vertrokken. De Afghaanse veiligheidsdiensten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van financiële steun uit het buitenland. In Afghanistan zijn zo'n 10.000 NAVO-militairen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

19 uur geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

20 uur geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

2 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

2 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

2 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

2 dagen geleden
50PLUS-leider Den Haan fel over partijbestuur in evaluatie

DEN HAAG (ANP) - "We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd." Zo kenschetsen 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries de manier waarop de verkiezingscampagne van de partij verliep, in een interne evaluatie in handen van het ANP.

3 dagen geleden