Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.

Vorige week werd bekend dat uiterlijk op 11 september een einde komt aan de NAVO-missie waarvoor circa 160 Nederlandse militairen actief zijn in Mazar-e-Sharif. De Amerikanen hadden eerder met de Taliban afgesproken dat de buitenlandse troepen op 1 mei weg zouden zijn. Nu dat niet lukt, bestaat de vrees dat de Taliban buitenlandse militairen gaan aanvallen.

Over de inzet van Nederlandse militairen debatteert de Tweede Kamer, hoewel dit keer de militairen wel al naar Afghanistan zijn gereisd. Zij zouden eigenlijk op donderdag, het dag van het debat, vertrekken. Maar omdat er voor die vlucht geen toestemming bleek te zijn, zijn ze woensdag al overgevlogen. Toch worden de militairen nog niet ingezet voordat het debat is afgelopen. Zij zullen hoe dan ook uiterlijk 30 april met hun werkzaamheden beginnen.

De Nederlandse militairen adviseren Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat doen ze onder Duits commando. De regering in Berlijn probeert haar circa 1100 militairen al in juli terug te halen. Daarover moet binnen de NAVO nog overeenstemming worden bereikt. Als de Duitsers weggaan, vertrekken de Nederlanders ook, omdat ze afhankelijk zijn van de Duitsers.

In de Tweede Kamer zal een meerderheid het verzoek steunen om extra militairen te sturen. Wel zijn er zorgen over hoe het verder gaat met Afghanistan nadat de buitenlandse troepen zijn vertrokken. De Afghaanse veiligheidsdiensten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van financiële steun uit het buitenland. In Afghanistan zijn zo'n 10.000 NAVO-militairen.

Meer uit Politiek

Van der Burg verruimt asielbeleid voor Eritreeërs met dienstplicht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) verruimt het asielbeleid voor Eritreeërs met dienstplicht. Vluchtelingen uit dit land die een militaire dienstplicht moeten vervullen, kunnen al langer asiel aanvragen. Dat gaat nu ook gelden voor Eritreeërs die zijn opgeroepen voor een zogeheten civiele dienstplicht, dus buiten het leger. Ook deze mensen lopen volgens de bewindsman risico op "mishandeling, seksueel- en gendergerelateerd geweld, dwangarbeid en andere soorten van misbruik".

25 minuten geleden
Minister overweegt verlaging leerplichtleeftijd van 5 naar 4 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul onderzoekt of de leerplichtleeftijd kan worden verlaagd van 5 naar 4 jaar, bevestigt haar woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De demissionaire bewindsvrouw hoopt zo te voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd een achterstand oplopen.

1 uur geleden
Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

DEN HAAG (ANP) - In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen. Maar, geeft ze aan tegenover de Kamer, ze stemmen lang niet altijd op die manier.

18 uur geleden
Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.

19 uur geleden
Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

20 uur geleden
Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

21 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

22 uur geleden