
Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.
Vorige week werd bekend dat uiterlijk op 11 september een einde komt aan de NAVO-missie waarvoor circa 160 Nederlandse militairen actief zijn in Mazar-e-Sharif. De Amerikanen hadden eerder met de Taliban afgesproken dat de buitenlandse troepen op 1 mei weg zouden zijn. Nu dat niet lukt, bestaat de vrees dat de Taliban buitenlandse militairen gaan aanvallen.
Over de inzet van Nederlandse militairen debatteert de Tweede Kamer, hoewel dit keer de militairen wel al naar Afghanistan zijn gereisd. Zij zouden eigenlijk op donderdag, het dag van het debat, vertrekken. Maar omdat er voor die vlucht geen toestemming bleek te zijn, zijn ze woensdag al overgevlogen. Toch worden de militairen nog niet ingezet voordat het debat is afgelopen. Zij zullen hoe dan ook uiterlijk 30 april met hun werkzaamheden beginnen.
De Nederlandse militairen adviseren Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat doen ze onder Duits commando. De regering in Berlijn probeert haar circa 1100 militairen al in juli terug te halen. Daarover moet binnen de NAVO nog overeenstemming worden bereikt. Als de Duitsers weggaan, vertrekken de Nederlanders ook, omdat ze afhankelijk zijn van de Duitsers.
In de Tweede Kamer zal een meerderheid het verzoek steunen om extra militairen te sturen. Wel zijn er zorgen over hoe het verder gaat met Afghanistan nadat de buitenlandse troepen zijn vertrokken. De Afghaanse veiligheidsdiensten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van financiƫle steun uit het buitenland. In Afghanistan zijn zo'n 10.000 NAVO-militairen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.
2 dagen geleden