Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer praat over coronabeleid op lange termijn

Kamer praat over coronabeleid op lange termijn

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de plannen van het kabinet om corona op lange termijn aan te kunnen. Maandag kwam zorgminister Ernst Kuipers met meer informatie over manieren waarop een mogelijk oplaaien van het virus moet worden aangepakt. Kern van het beleid is om zoveel mogelijk te voorkomen dat het maatschappelijk leven dan weer grotendeels wordt afgeschaald.

Zo stelt het kabinet er alles aan te doen om te voorkomen dat bij een mogelijk nieuwe coronagolf scholen en kinderopvang opnieuw dicht moeten. De gevolgen hiervan zijn te groot op onder meer de ontwikkeling van kinderen en jongeren, vindt Kuipers. Tijdens de pandemie moesten de scholen en universiteiten een paar keer sluiten om besmettingen te voorkomen.

Het kabinet werkt samen met sectoren en branches om te komen tot plannen en maatregelen die ze zelf kunnen nemen als het aantal ziektegevallen weer oploopt. Het gaat onder meer om het aanbrengen van looproutes en spatschermen en het houden van afstand. Onder meer de winkelbranche, het openbaar vervoer, luchtvaart, theater- en de sportsector hebben de afgelopen tijd nagedacht over dit soort plannen. Die moeten de basis worden voor mogelijk toekomstige coronabeperkingen. De horecasector, die hard is getroffen door de vele sluitingen, heeft nog geen plan klaar.

Het kabinet houdt er rekening mee dat het aantal coronabesmettingen in het najaar weer gaat stijgen en dat er ook nieuwe vaccinatierondes nodig zijn. Dan wordt het ook een "flinke uitdaging" om genoeg mensen te vinden voor nieuwe vaccinatierondes, vanwege personeelstekorten in de hele maatschappij, liet Kuipers weten.

Meer uit Politiek

Bouw hekelt 'krampachtig' kabinet, wil snel begin uitkoop boeren

AMSTERDAM (ANP) - Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier "onnodig krampachtig reageert" op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen", zegt een woordvoerder.

3 uur geleden
Farmers Defence Force: Rutte schuift vooruit en doet niets

DEN HAAG (ANP) - "Rutte schuift de stikstofproblematiek vooruit en doet niets. Je kunt er heel weinig mee." Zo reageert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) zaterdag op de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. "Iedereen zit nu vast", stelt ze.

4 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

15 uur geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

16 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

17 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

18 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

20 uur geleden