Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer praat met Rutte over de koloniale oorlog in Indonesië

Kamer praat met Rutte over de koloniale oorlog in Indonesië

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat een groot deel van de dag met premier Mark Rutte over de dekolonisatie van Indonesië (1945-1950). Onafhankelijk onderzoek maakte vorig jaar duidelijk dat het Nederlandse leger in die tijd extreem geweld gebruikte in een poging weer de macht te krijgen in zijn kolonie na de Japanse bezetting.

Direct na het verschijnen van het onderzoek maakte premier Rutte zijn "diepe excuses" aan de Indonesiërs. De verantwoordelijkheid voor de misstanden in deze "koloniale oorlog" lag volgens hem op het hoogste niveau.

Uit het onderzoek bleek dat de Nederlandse krijgsmacht in de oorlog stelselmatig en wijdverbreid extreem geweld gebruikte dat veelal onbestraft bleef. De conclusies zijn "hard maar onontkoombaar. Het kabinet onderschrijft de conclusies. We moeten de beschamende feiten onder ogen zien", zei Rutte.

Een meerderheid van de Kamer reageerde destijds positief op de woorden van de premier. Een aantal veteranenorganisaties was teleurgesteld. De veteranen worden collectief op het verdachtenbankje geplaatst, stelde het Nederlands Veteraneninstituut.

GroenLinks wil dat het kabinet zich in het debat uitspreekt dat in de oorlog oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Volgens het kabinet is dat niet mogelijk. Wel heeft het eerder aangegeven dat het extreme geweld volgens de huidige definities wel aangemerkt kan worden als oorlogsmisdaad.

Meer uit Politiek

Aankomend vicepremier Van Hijum hamert op afspraken rechtstaat

DEN HAAG (ANP) - Eddy van Hijum, aankomend minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier, heeft in zijn formele kennismakingsgesprek met formateur Richard van Zwol benadrukt hoe belangrijk hij de afspraken vindt die de vier coalitiepartijen hebben gemaakt over de rechtstaat. Dit is een terugkerend punt van discussie, omdat dit voor zijn partij NSC zeer belangrijke onderwerp schuurt met eerdere uitspraken van PVV-politici.

30 minuten geleden
Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans is blij dat de Europese natuurherstelwet er komt. De partijleider van GroenLinks-PvdA spreekt op X van een "mooie dag voor de Europese natuur".

1 uur geleden
Hermans wil niets zeggen over omstreden PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans, kandidaat-minister en beoogd vicepremier namens de VVD, wil niet zeggen wat zij vindt van haar toekomstig ambtsgenoot Marjolein Faber en over eerder gedane uitspraken van de PVV-politica. VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdag nog haar twijfels over de benoeming van Faber, aangezien die eerder sprak over "omvolking" en zich vaker zeer hard uitsprak over onder anderen migranten. Yeşilgöz betitelde Faber als "niet onomstreden" en vroeg zich af of haar toon wel paste bij het ministerschap. Vrijdag was er crisisoverleg nodig voordat Faber door kon als kandidaat.

1 uur geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

2 uur geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

3 uur geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

4 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1 dag geleden