
Kamer: politiek heeft in 20 jaar weinig gedaan voor gehandicapten
DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft de afgelopen twintig jaar te weinig gedaan voor gehandicapten, waardoor deze mensen nog steeds tegen dezelfde problemen aanlopen. Dat concludeerde een deel van de Tweede Kamer donderdagavond in een debat over het gehandicaptenbeleid. Zaken als personeelstekort, achterstelling van gehandicapten in het publieke leven en bureaucratie speelden toen ook al, en dat frustreert veel Kamerleden.
SP-Kamerlid Peter Kwint ziet bovendien dat de problemen "eerder groter dan kleiner" zijn geworden. Naast de problemen van toen, heeft de gehandicaptenzorg volgens hem nu ook te maken met instellingen die dreigen failliet te gaan. Dat zou "ondenkbaar" zijn in de tijd dat Kwint nog in de gehandicaptenzorg werkte, zo'n twintig jaar geleden. Ook kaart hij het huidige probleem aan van "honderden miljoenen die verdwijnen in zakken van uitzendbureaus", om zo de personeelstekorten op te vangen met zzp'ers.
Tijdens het debat bracht Lucille Werner (CDA) in dat de conclusie van een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau van twintig jaar geleden dezelfde is als die in het meest recent verschenen rapport, namelijk dat mensen met een handicap minder deelnemen aan het publieke leven. Zij zei dit zelf als ervaringsdeskundige ook te voelen, en deed daarom in haar laatste debat over dit thema een dringende oproep aan het kabinet om met concrete stappen te zorgen dat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen draaien in de samenleving.
Verschillende ideeën
VVD-Kamerlid Harry Bevers ging in zijn betoog zelfs dertig jaar terug naar de tijd dat hij werkte als maatschappelijk werker, en vertelde dat toentertijd werd ingezet om meer oog te hebben voor de potentie van mensen met een licht verstandelijke beperking, deze groep telt nu ruim twee miljoen mensen. Dat hij "veel van toen" terugziet "in de plannen van nu", maakt dat aan hem "een zeker ongemak knaagt".
In het debat werden verschillende ideeën geopperd om het leven van gehandicapten beter te maken. Van spraakcomputers en het schrappen van ingewikkelde regelingen, tot het inzetten van gespecialiseerde vertrouwenspersonen en een slot op het inhuren van zzp'ers. Volgens Kees van der Staaij (SGP) is vooral beleid nodig dat niet alleen uit is op vooruitgang boeken, maar ook focust op vooruitgang vasthouden. Hij ziet namelijk in de debatten over dit thema dat "drempels die eerder verdwenen waren, gewoon in de loop van de tijd weer terugkomen".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De voormalige woordvoerder van de Tweede Kamer is door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. Ze werd ervan verdacht in de zaak-Arib vertrouwelijke stukken te hebben gelekt naar de pers. Volgens de rechter is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs dat Sonja K. inderdaad het lek was.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof en de vicepremiers van de VVD, NSC en BBB zijn het eens over de herverdeling van de ministersposten, nadat PVV-leider Geert Wilders al zijn bewindslieden had teruggetrokken uit het kabinet. Woensdag maakten de coalitiepartijen al bekend dat justitieminister David van Weel (VVD), woonminister Mona Keijzer (BBB) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) de asieltaken verdelen. Nieuw is dat Van Weel eindverantwoordelijk is voor het beheer van het ministerie van Asiel en Migratie.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een van de drie nieuwe asielministers Mona Keijzer vindt het vreemd dat de overleggen over het opvullen van de ministersposten van de afgelopen week alleen over het ministerie van Asiel en Migratie gingen. Keijzer zei in het televisieprogramma Goedenavond Nederland dat niet gesproken werd over andere ministeries die zijn opengevallen na het vertrek van de PVV uit het kabinet.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-Tweede Kamerlid Peter van Haasen vindt dat de slavernij Nederland is overkomen en dat het geen bewuste keuze is geweest in de periode dat Nederland begon met de trans-Atlantische slavenhandel. VVD'er Eric van der Burg vond het "bizar dat je dit als witte Nederlander zegt".
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat ervan uit dat "de drie nieuwe bewindspersonen er samen voor zorgen dat de verdeling van de portefeuilles de uitvoering van onze wettelijke taak niet onnodig complex maakt". Het COA reageert hiermee op de beslissing dat de portefeuille Asiel en Migratie wordt verdeeld onder de overgebleven coalitiepartijen VVD, NSC en BBB.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari begint het ministerie van Sociale Zaken met het verwijderen van gegevens van moslims die het onterecht heeft verzameld, schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is later dan waar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in eerste instantie om heeft gevraagd. Later heeft de AP meer tijd gegeven.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste auto's en vrachtwagens kunnen naar verwachting eind 2031 over het verlengde stuk van de A15 rijden. Dat staat in het contract dat het kabinet begin volgende maand wil ondertekenen, meldt demissionair minister Sophie Hermans (Infrastructuur, VVD). De verbredingen van de A12 en de A15 moeten halverwege 2030 klaar zijn.
22 uur geleden