Kamer pint zich niet vast op miljard coronasteun voor Afrika
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil geen bezuiniging op ontwikkelingshulp, maar een miljard euro extra steun voor Afrika om de coronacrisis daar te bestrijden lijkt er niet te komen. Dat kwam maandag naar voren uit een overleg met minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking).
De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kwam op verzoek van de Kamer vorige maand met een spoedadvies. Daarin staat dat er een miljard extra vrijgemaakt moet worden om de gevolgen van het coronavirus in kwetsbare landen aan te pakken.
Regeringspartijen ChristenUnie, CDA, D66 en oppositiepartij SGP vragen het kabinet in een motie het AIV-advies als "leidraad" te gebruiken. "We pinnen ons op dit moment niet vast aan een bedrag", zei Joël Voordewind van de ChristenUnie toen de PvdA om een toelichting vroeg.
Ontwikkelingshulp
De vier partijen keren zich tegen bezuinigingen op ontwikkelingshulp. In de motie wordt het kabinet opgeroepen "een oplossing aan te dragen voor het tegengaan van dreigende vergaande bezuinigingen". Bijna de hele Kamer wil niet dat er gesneden wordt in de hulp aan arme landen.
De coalitie is verdeeld over het AIV-advies, waardoor een kabinetsreactie tot ergernis van de Kamer op zich laat wachten. De VVD wil geen extra geld vrijmaken. "Wij zijn al genereus", verklaarde de liberaal Arne Weverling. Hij wees erop dat Kaag al 100 miljoen heeft vrijgemaakt voor steun aan kwetsbare landen en dat de Europese Commissie ook miljarden heeft gereserveerd om die landen door de crisis te loodsen.
Kaag hangt een bezuiniging boven het hoofd. In het regeerakkoord is afgesproken dat haar begroting is gekoppeld aan het bruto nationaal inkomen. Als dat groeit, stijgt haar budget, maar bij krimp gaat haar begroting omlaag. Door de coronacrisis kan dat weleens oplopen tot een bezuiniging van 1,3 miljard, waarschuwde Voordewind.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen is "niet zinvol", schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel een aparte fatbike-categorie "in theorie mogelijk" is, blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar dat het niet effectief is. Andere maatregelen, bijvoorbeeld een helmplicht voor alle elektrische fietsers, laat Madlener aan de Kamer.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet ingrijpen waar nodig, maar als het kan ook afstand bewaren, vindt de ChristenUnie. De partij heeft ter ere van haar bijna 25-jarige bestaan een visiedocument opgesteld dat de komende jaren moet dienen als politiek kompas. Op enkele accentverschillen na - bijvoorbeeld over de rol van de overheid - is het geen radicale koerswijziging.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) gaat met Duitsland bespreken hoe het vracht- en ander verkeer kan worden ontzien bij de door Duitsland aangekondigde grenscontroles.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt niet meteen voor het uittrekken van extra geld om de Europese economie te versterken, zoals een belangrijk rapport aanbeveelt. De Europese Unie moet het eerst maar eens in hervormingen zoeken, vinden minister Eelco Heinen van Financiën en Dirk Beljaarts van Economische Zaken.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Bijna tweehonderd provinciale politici hebben minister Femke Wiersma maandag een brief gestuurd, met het verzoek om haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien. Die brief werd afgelopen week op initiatief van de Volt-fractie in Utrecht opgesteld, nadat was uitgelekt dat Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) het programma waar de provincies al ruim twee jaar aan werken wil laten vervallen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een herberekening van de kosten van het kabinetsplan om een lastenverzwaring voor aandeelhouders van grote bedrijven terug te draaien. Zij zwaaien met een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die deze kosten tweeënhalf keer zo hoog inschat als het Centraal Planbureau (CPB).
1 dag geleden