Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer pint zich niet vast op miljard coronasteun voor Afrika

Kamer pint zich niet vast op miljard coronasteun voor Afrika

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil geen bezuiniging op ontwikkelingshulp, maar een miljard euro extra steun voor Afrika om de coronacrisis daar te bestrijden lijkt er niet te komen. Dat kwam maandag naar voren uit een overleg met minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking).

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kwam op verzoek van de Kamer vorige maand met een spoedadvies. Daarin staat dat er een miljard extra vrijgemaakt moet worden om de gevolgen van het coronavirus in kwetsbare landen aan te pakken.

Regeringspartijen ChristenUnie, CDA, D66 en oppositiepartij SGP vragen het kabinet in een motie het AIV-advies als "leidraad" te gebruiken. "We pinnen ons op dit moment niet vast aan een bedrag", zei Joël Voordewind van de ChristenUnie toen de PvdA om een toelichting vroeg.

Ontwikkelingshulp

De vier partijen keren zich tegen bezuinigingen op ontwikkelingshulp. In de motie wordt het kabinet opgeroepen "een oplossing aan te dragen voor het tegengaan van dreigende vergaande bezuinigingen". Bijna de hele Kamer wil niet dat er gesneden wordt in de hulp aan arme landen.

De coalitie is verdeeld over het AIV-advies, waardoor een kabinetsreactie tot ergernis van de Kamer op zich laat wachten. De VVD wil geen extra geld vrijmaken. "Wij zijn al genereus", verklaarde de liberaal Arne Weverling. Hij wees erop dat Kaag al 100 miljoen heeft vrijgemaakt voor steun aan kwetsbare landen en dat de Europese Commissie ook miljarden heeft gereserveerd om die landen door de crisis te loodsen.

Kaag hangt een bezuiniging boven het hoofd. In het regeerakkoord is afgesproken dat haar begroting is gekoppeld aan het bruto nationaal inkomen. Als dat groeit, stijgt haar budget, maar bij krimp gaat haar begroting omlaag. Door de coronacrisis kan dat weleens oplopen tot een bezuiniging van 1,3 miljard, waarschuwde Voordewind.

Meer uit Politiek

SP wil debat in Tweede Kamer met premier Rutte over VDL Nedcar

HOLTUM (ANP) - De SP wil een debat met premier Mark Rutte over VDL Nedcar. Op die manier wil de partij Nedcar-eigenaar VDL onder druk zetten om tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in de Limburgse autofabriek. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent maandag tijdens een actiebijeenkomst van de vakbonden in Holtum, op steenworp afstand van Nedcar. Vele honderden stakers luisterden er op de Markt in het Limburgse dorp naar toespraken van onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

56 minuten geleden
Staatssecretaris Heijnen: storing slecht voor vertrouwen in trein

DEN HAAG (ANP) - "Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur. Ze reageert op de grote treinstoring rond Amsterdam. Ze verwacht een "een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren".

3 uur geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden