Kamer overwegend positief over plannen van Defensie
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt de nieuwe Defensienota over het algemeen positief ontvangen. Maar vooral de SP en PVV zijn kritisch. Het ministerie van Defensie krijgt de komende jaren miljarden euro's extra en gaat die gebruiken om achterstanden weg te werken.
Vorig jaar in aanloop naar de verkiezingen gaven de meeste partijen al aan meer geld in de krijgsmacht te willen investeren. Het nieuwe kabinet beloofde structureel 3 miljard euro extra. Na de Russische inval in Oekraïne is dat bedrag op verzoek van de Kamer opgehoogd naar 5 miljard euro.
Dat geld gaat naar het ophogen van voorraden en aanschaf van nieuw materieel. Ook gaan de landmacht, luchtmacht en marine nog meer samenwerken met de buurlanden. En er wordt meer ingezet op specialisatie. Capaciteiten waar de strijdkrachten goed in zijn en een meerwaarde hebben voor bondgenoten krijgen extra geld.
Eerst de basis
"Ik ben realistisch. We willen graag meer doen natuurlijk, maar eerst de basis op orde", laat Peter Valstar (VVD) weten. Voor hem kwam het belangrijkste nieuws al een dag eerder met de aankondiging van een nieuwe cao waardoor de lonen van de laagste rangen en schalen met meer dan 20 procent omhoog kunnen gaan.
Volgens CDA'er Derk Boswijk is het geld hard nodig. "Met deze investeringen gaan we de ergste gaten dichten." Alexander Hammelburg (D66) spreekt van een "zeer belangrijke koerswijziging" met meer Europese samenwerking en de inzet op specialismen. Samen zijn we sterker en veiliger, aldus de D66'er.
Duidelijke keuze mist
"De PvdA steunt meer investeringen in onze Defensie, en het is goed dat het kabinet hier werk van gaat maken", zegt Kati Piri. Ze mist wel een duidelijke keuze voor een specialisme en had meer investeringen in de landmacht willen zien. Haar SP-collega Jasper van Dijk is blij met de nieuwe cao, maar vindt 5 miljard extra voor Defensie te veel. "Dit is vooral een feestje voor de wapenindustrie."
Sietse Fritsma van de grootste oppositiepartij PVV ziet verkeerde prioriteiten. Hij wil stoppen met buitenlandse missies en juist minder focus op de EU. JA21 maakt zich ook zorgen over dat laatste. "Verdere opbouw naar een Europees leger vindt JA21 onverstandig en onnodig." De SGP wil vooral dat het kabinet opschiet. "Want anders staan we voor onze orders achter in de rij", aldus Chris Stoffer.
Meer uit Politiek
AMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bijeengekomen. De startbijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort werd geopend door de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Dat deden ze samen met voorzitter Nienke Meijer aan de hand van een vraaggesprek.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook VVD is voorstander van een socialemediaverbod voor kinderen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De coalitiepartij nam vorige maand nog geen standpunt in toen D66 pleitte voor een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar pleit nu voor een grens van 13 jaar.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
1 dag geleden