Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer overwegend positief over plannen van Defensie

Kamer overwegend positief over plannen van Defensie

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt de nieuwe Defensienota over het algemeen positief ontvangen. Maar vooral de SP en PVV zijn kritisch. Het ministerie van Defensie krijgt de komende jaren miljarden euro's extra en gaat die gebruiken om achterstanden weg te werken.

Vorig jaar in aanloop naar de verkiezingen gaven de meeste partijen al aan meer geld in de krijgsmacht te willen investeren. Het nieuwe kabinet beloofde structureel 3 miljard euro extra. Na de Russische inval in Oekraïne is dat bedrag op verzoek van de Kamer opgehoogd naar 5 miljard euro.

Dat geld gaat naar het ophogen van voorraden en aanschaf van nieuw materieel. Ook gaan de landmacht, luchtmacht en marine nog meer samenwerken met de buurlanden. En er wordt meer ingezet op specialisatie. Capaciteiten waar de strijdkrachten goed in zijn en een meerwaarde hebben voor bondgenoten krijgen extra geld.

Eerst de basis

"Ik ben realistisch. We willen graag meer doen natuurlijk, maar eerst de basis op orde", laat Peter Valstar (VVD) weten. Voor hem kwam het belangrijkste nieuws al een dag eerder met de aankondiging van een nieuwe cao waardoor de lonen van de laagste rangen en schalen met meer dan 20 procent omhoog kunnen gaan.

Volgens CDA'er Derk Boswijk is het geld hard nodig. "Met deze investeringen gaan we de ergste gaten dichten." Alexander Hammelburg (D66) spreekt van een "zeer belangrijke koerswijziging" met meer Europese samenwerking en de inzet op specialismen. Samen zijn we sterker en veiliger, aldus de D66'er.

Duidelijke keuze mist

"De PvdA steunt meer investeringen in onze Defensie, en het is goed dat het kabinet hier werk van gaat maken", zegt Kati Piri. Ze mist wel een duidelijke keuze voor een specialisme en had meer investeringen in de landmacht willen zien. Haar SP-collega Jasper van Dijk is blij met de nieuwe cao, maar vindt 5 miljard extra voor Defensie te veel. "Dit is vooral een feestje voor de wapenindustrie."

Sietse Fritsma van de grootste oppositiepartij PVV ziet verkeerde prioriteiten. Hij wil stoppen met buitenlandse missies en juist minder focus op de EU. JA21 maakt zich ook zorgen over dat laatste. "Verdere opbouw naar een Europees leger vindt JA21 onverstandig en onnodig." De SGP wil vooral dat het kabinet opschiet. "Want anders staan we voor onze orders achter in de rij", aldus Chris Stoffer.

Meer uit Politiek

Toespraak Rutte: hardere inspanning nodig om klimaatdoel te halen

DUBAI (ANP) - Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad moet de wereld zich harder inspannen, zegt demissionair premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak op de klimaattop in Dubai. Hij vindt het tijd worden dat wereldleiders actie ondernemen om hun beloftes te halen.

11 uur geleden
Referendum GL-PvdA over gezamenlijke lijst voor verkiezingen EP

DEN HAAG (ANP) - De partijbesturen van GroenLinks en PvdA stellen de leden van beide partijen voor om met een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee te doen. De leden kunnen komende week in een referendum laten weten wat zij hiervan vinden. De Europese verkiezingen zijn in juni volgend jaar.

11 uur geleden
Voormalig NRC-columniste Rosanne Hertzberger wordt Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Microbiologe en tot voor kort NRC-columniste Rosanne Hertzberger is verkozen als Kamerlid. Ze stond op plaats 17 op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Die kreeg 20 zetels. Ze is niet voorbijgestreefd door lager geplaatste kandidaten met voorkeursstemmen, dus ze is officieel verkozen, heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt.

11 uur geleden
Slechts drie leden enquêtecommissie fraudebeleid terug in Kamer

DEN HAAG (ANP) - Van de achtkoppige parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid heeft onderzocht, zitten in de nieuwe Tweede Kamer straks nog maar drie leden. Alleen Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA), Thierry Aartsen (VVD) en Michiel van Nispen (SP) keren terug. Sylvana Simons (BIJ1) en Farid Azarkan (DENK) hadden hun vertrek uit de politiek al aangekondigd. Ook enquêtecommissievoorzitter Salima Belhaj (D66) komt op 6 december niet in de Tweede Kamer terug.

12 uur geleden
BBB-kandidaat die nazitweets verstuurde, kreeg 862 stemmen

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-Kamerlid Jasper Rekers van de BoerBurgerBeweging heeft bij de verkiezingen vorige week 862 voorkeursstemmen gekregen. Rekers kwam in oktober in opspraak toen persbureau ANP ontdekte dat hij twee jaar lang een anoniem Twitter-account had gerund waarin hij aan de lopende band publieke figuren beledigde en nazivergelijkingen maakte.

12 uur geleden
Bijna 13.000 stemmen voor kritisch Kamerlid Bouchallikht

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft 12.879 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week. Bouchallikht stond op de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA. In oktober wilde ze zich terugtrekken uit onvrede over het partijstandpunt over de oorlog tussen Israël en Hamas, maar het was toen te laat om haar naam nog van de stembiljetten te schrappen.

12 uur geleden
Omtzigt: conclusies over risico vuurwerkopslag hard en pijnlijk

ENSCHEDE (ANP) - Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract, vindt het "hard, pijnlijk en lezenswaardig" dat onderzoekers van de Universiteit Twente concluderen dat de opslag van zogenoemd licht consumentenvuurwerk veel gevaarlijker is dan tot nu toe werd gedacht. Hun rapport laat volgens Omtzigt "pijnlijk zien dat het niet volledig en onafhankelijk zijn bij onderzoeken leidt tot grote nieuwe ongelukken".

12 uur geleden