Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer: onderzoek permanent stationeren militairen in Oost-Europa

Kamer: onderzoek permanent stationeren militairen in Oost-Europa

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoek doet naar het permanent stationeren van Nederlandse militairen in het oosten van Europa. Sinds 2017 zijn al Nederlandse militairen in Litouwen, maar die taak wordt uitgevoerd door verschillende eenheden.

Een zeer ruime meerderheid schaarde zich achter de motie van BBB en SGP die oproept tot de verkenning. Volgens de motie is er "een grote behoefte aan een permanente aanwezigheid van bondgenoten in de Baltische staten en Polen om Rusland af te schrikken". Ook is er in Nederland te weinig ruimte om te oefenen.

Duitsland kondigde in december aan een volledige brigade permanent in Litouwen te willen stationeren. Daarvoor moet nog veel gebeuren zoals de bouw van huizen, scholen en infrastructuur. In 2027 moet de brigade volledig operationeel zijn. Het gaat om ongeveer 5000 mannen en vrouwen.

Regionale plannen

De NAVO heeft haar oostflank de afgelopen jaren, vooral na de Russische invasie in Oekraïne, versterkt. De maximaal 350 Nederlandse militairen in Litouwen maken deel uit van de Enhanced Forward Presence-battlegroups van de NAVO. Die staat onder leiding van de Duitsers en is gestationeerd in Rukla.

Of uiteindelijk Nederlandse militairen permanent in het oosten worden gevestigd hangt af van de NAVO. Het bondgenootschap is bezig met de uitwerking van nieuwe regionale plannen. Dat Duitsland al weet dat het troepen blijvend in Litouwen gaat vestigen, komt omdat beide landen daarover een bilateraal akkoord hebben gesloten.

In de Koude Oorlog waren Nederlandse militairen wel permanent in het buitenland gestationeerd. De laatste Nederlandse kazerne in het buitenland lag in het Duitse Seedorf met de 41e Gemechaniseerde Brigade. Die werd in 2006 opgeheven. In Seedorf waren sinds 1963 voortdurend Nederlandse militairen gelegerd.

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

1 dag geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

1 dag geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

1 dag geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

1 dag geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

1 dag geleden
Partijen vallen Omtzigt aan op bestaanszekerheid in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van NSC, maar hierop is volgens partijen als SP en Partij voor de Dieren te weinig bereikt. "We doen het minder slecht dan het vorige kabinet en dus mag u dankbaar zijn", zo vat Esther Ouwehand hoofdlijnenakkoord samen. Mensen in armoede hebben hier "geen hol aan", luidt het verwijt van de PvdD-leider aan het adres van Pieter Omtzigt van NSC.

1 dag geleden
Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

1 dag geleden