Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

De linkse oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, DENK en Volt hebben aangegeven samen op te trekken. Maar CDA, SP, SGP en ChristenUnie zullen geen Kamerleden afvaardigen om de kandidaten te bevragen. Ze vinden hoorzittingen nog voor de beëdiging van het kabinet niet de juiste vorm. De fracties van aanstaande coalitiepartijen zelf zijn wel aanwezig. De vraag is hoe stevig zij erin gaan bij hun eigen bewindspersonen.

Naast een primeur zijn de hoorzittingen ook een experiment. Het moet nog blijken hoeveel de Kamerleden precies te weten komen over de kandidaat-bewindspersonen. Doorvragen kan niet: elke partij mag steeds maar één vraag stellen per ronde.

Per hoorzitting worden de bewindspersonen van één departement bevraagd. Als eerste is het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de beurt, met Judith Uitermark (NSC) als beoogd minister en twee beoogde staatssecretarissen: Zsolt Szabó (PVV, Koninkrijksrelaties en Digitalisering) en Eddie van Marum (BBB), die het herstel van het bevingsgebied in Groningen op zich zal nemen. Aanstaand minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer (tevens BBB-vicepremier) komt in haar eentje aan bod, omdat er geen andere bewindspersonen zijn op haar nog op te richten ministerie.

Beoogd NSC-minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgt daarop, met zijn staatssecretaris Mariëlle Paul. VVD'er Paul is nu nog demissionair minister, Bruins zat jarenlang namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. De eerste dag van hoorzittingen wordt afgesloten met het ministerie van Sociale Zaken. Naast beoogd minister Eddy van Hijum (ook vicepremier namens NSC), zal Jurgen Nobel (VVD) als aanstaand staatssecretaris worden ondervraagd.

Er zijn vier dagen uitgetrokken voor de hoorzittingen. Beoogd premier Dick Schoof wordt niet op deze manier ondervraagd.

Meer uit Binnenland

Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

19 minuten geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

1 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

3 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

3 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

10 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden