
Kamer nog niet overtuigd dat landbouwbeleid de problemen oplost
DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debatteren over landbouwplannen is de Tweede Kamer nog niet overtuigd dat het beleid van minister Femke Wiersma (Landbouw) voldoende is om de problemen op te lossen waar de sector mee kampt. Er heerst vooral irritatie omdat Wiersma stikstofplannen schrapte zonder direct met een alternatief te komen. Ook is er weinig vertrouwen in de effectiviteit van haar mestaanpak, zelfs bij coalitiepartijen.
De minister moest partijen geruststellen dat ze later met alternatieve stikstofplannen komt, maar de Kamer is ongeduldig. Boeren die buiten hun eigen schuld geen stikstofvergunning hebben, de zogeheten PAS-melders, komen verder in de knel. Zij kregen nog perspectief door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), maar nu dat programma wegvalt, is de dreiging van handhaving door de provincie gegroeid. Ambtenaren hebben Wiersma hiervoor gewaarschuwd in een advies dat vlak voor het debat naar de Kamer werd gestuurd, en het debat daarmee op scherp zette.
Volgens Wiersma is hierover "goed gediscussieerd" en ze staat nog steeds achter haar besluit: er was simpelweg niet genoeg geld voor alles uit het NPLG. Provincies vroegen om 60 miljard euro, terwijl er eerder nog zo'n 20 miljard euro was. Daarvan is 15 miljard euro geschrapt aan de formatietafel. Eind dit jaar komt Wiersma met een plan hoe ze met minder geld dezelfde problemen wil oplossen. Ook komt ze dan met plannen voor provincies hoe om te gaan met het handhaven van PAS-melders.
Wettelijke doelen
Partijen zijn sceptisch en benadrukken dat Wiersma nog steeds dezelfde wettelijke doelen moet halen. Het kabinet lijkt het eerste stikstofdoel, dat volgend jaar gehaald moet worden, niet te halen. Juridische problemen dreigen al, nu het benodigde beleid voor die doelen er nog niet ligt. "December is rijkelijk laat", denkt Anne-Marijke Podt (D66). Ook coalitiegenoot Thom van Campen (VVD) is kritisch. "Het zal met minder geld moeten, maar de doelen blijven staan." De PVV is milder over Wiersma, maar benadrukt "dat er nog veel moet gebeuren".
Ook qua mestcrisis is de Kamer bang dat de plannen te weinig zijn om een faillissementsgolf in de veehouderij te voorkomen. Wiersma erkent dat haar mestpakket "klein begint", maar dat maatregelen kunnen worden "opgeschaald". Ze wil onder meer soepelere regels heronderhandelen in Brussel, mest verkopen in het buitenland en meer mest verwerken in potgrond.
De VVD zegt toe Wiersma kritisch te blijven volgen. "Het kwam vandaag aan op woorden, maar ik wil daden zien", aldus Van Campen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
18 uur geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
3 dagen geleden