Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer nog niet helemaal gerust op cyberveiligheidsplannen kabinet

Kamer nog niet helemaal gerust op cyberveiligheidsplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is er niet gerust op dat de kabinetsplannen op het gebied van digitale veiligheid uitgebreid, effectief en snel genoeg zijn. Tijdens een debat over de Nederlandse Cybersecuritystrategie hadden ook coalitiepartijen VVD en D66 kritische vragen over de plannen van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.

"Plannen zijn leuk, maar snelheid is beter", zei D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz. Ze wijst erop dat een groot deel van de plannen pas in 2026 klaar moet liggen en vraagt of dat niet "niet veel te mager" is. PVV'er Danai van Weerdenburg uitte mede namens de Groep Van Haga dezelfde zorg. "We hebben toch samen al lang geconstateerd dat de digitale dreiging rap toeneemt en dat we onze zaken eigenlijk gisteren al op orde zouden moeten hebben?"

Queeny Rajkowski van de VVD is op zich positief over de cyberplannen van minister Yeşilgöz, maar zou wel graag nader uitwerken wat er gebeurt als de "digitale pleuris" uitbreekt. De VVD vindt dat er voor cruciale digitale systemen analoge terugvalopties moeten zijn. Ook pleit ze voor meer oefening en betere samenwerking met het bedrijfsleven om daarop voorbereid te zijn.

Afspraken

Minister Yeşilgöz benadrukte dat de plannen weliswaar tot 2026 lopen, maar dat er in de tussentijd wel allerlei afspraken gemaakt worden. De reden dat de afspraken nog jaren kosten om uit te werken is dat het "een zorgvuldig proces" vergt, waarbij soms ook extra wetgeving nodig is. Bovendien moeten de uitvoeringsorganisaties er wel mee uit de voeten kunnen.

Plannen voor de "digitale pleuris" waar Rajkowski naar vroeg, liggen er volgens de minister ook. Met de verschillende betrokken partijen zijn volgens haar crisisplannen opgesteld. Zo zijn er afspraken over de bemensing van de posten voor politie, brandweer en de ambulance voor als 112 uitvalt. Ze zei ook te hopen uiterlijk volgende week een update van het Nationaal Crisisplan Digitaal naar de Kamer te sturen.

Meerdere doelen

Marieke Koekkoek van Volt vroeg de minister of er niet gewerkt moet worden aan Europese alternatieven voor diensten die voor bedrijven en andere organisaties van groot belang zijn, zoals Google Drive en Microsoft Teams. Daar komt Yeşilgöz op terug.

De strategie heeft meerdere doelen. Zo moet goed in kaart gebracht worden welke dreigingen er zijn, hoe de overheid en bedrijven daarop moet reageren. Daarnaast zijn er plannen voor de veiligheid van digitale producten en diensten, de bestrijding van cyberaanvallen en bewustzijn en kennis in de samenleving.

Meer uit Politiek

Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

49 minuten geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

1 uur geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

1 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

3 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

3 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

5 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

5 uur geleden