Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer nog niet helemaal gerust op cyberveiligheidsplannen kabinet

Kamer nog niet helemaal gerust op cyberveiligheidsplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is er niet gerust op dat de kabinetsplannen op het gebied van digitale veiligheid uitgebreid, effectief en snel genoeg zijn. Tijdens een debat over de Nederlandse Cybersecuritystrategie hadden ook coalitiepartijen VVD en D66 kritische vragen over de plannen van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.

"Plannen zijn leuk, maar snelheid is beter", zei D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz. Ze wijst erop dat een groot deel van de plannen pas in 2026 klaar moet liggen en vraagt of dat niet "niet veel te mager" is. PVV'er Danai van Weerdenburg uitte mede namens de Groep Van Haga dezelfde zorg. "We hebben toch samen al lang geconstateerd dat de digitale dreiging rap toeneemt en dat we onze zaken eigenlijk gisteren al op orde zouden moeten hebben?"

Queeny Rajkowski van de VVD is op zich positief over de cyberplannen van minister Yeşilgöz, maar zou wel graag nader uitwerken wat er gebeurt als de "digitale pleuris" uitbreekt. De VVD vindt dat er voor cruciale digitale systemen analoge terugvalopties moeten zijn. Ook pleit ze voor meer oefening en betere samenwerking met het bedrijfsleven om daarop voorbereid te zijn.

Afspraken

Minister Yeşilgöz benadrukte dat de plannen weliswaar tot 2026 lopen, maar dat er in de tussentijd wel allerlei afspraken gemaakt worden. De reden dat de afspraken nog jaren kosten om uit te werken is dat het "een zorgvuldig proces" vergt, waarbij soms ook extra wetgeving nodig is. Bovendien moeten de uitvoeringsorganisaties er wel mee uit de voeten kunnen.

Plannen voor de "digitale pleuris" waar Rajkowski naar vroeg, liggen er volgens de minister ook. Met de verschillende betrokken partijen zijn volgens haar crisisplannen opgesteld. Zo zijn er afspraken over de bemensing van de posten voor politie, brandweer en de ambulance voor als 112 uitvalt. Ze zei ook te hopen uiterlijk volgende week een update van het Nationaal Crisisplan Digitaal naar de Kamer te sturen.

Meerdere doelen

Marieke Koekkoek van Volt vroeg de minister of er niet gewerkt moet worden aan Europese alternatieven voor diensten die voor bedrijven en andere organisaties van groot belang zijn, zoals Google Drive en Microsoft Teams. Daar komt Yeşilgöz op terug.

De strategie heeft meerdere doelen. Zo moet goed in kaart gebracht worden welke dreigingen er zijn, hoe de overheid en bedrijven daarop moet reageren. Daarnaast zijn er plannen voor de veiligheid van digitale producten en diensten, de bestrijding van cyberaanvallen en bewustzijn en kennis in de samenleving.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden