Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

CDA-Kamerlid Harmen Krul vraagt zich af waar het bij de treinstoring misging. Hij noemt de aanpak "een fiasco" nu is gebleken dat reizigers "koud, hongerig en onzeker over de stand van zaken" over Amsterdam Centraal doolden. Barry Madlener (PVV) vindt de treinstoring "de slechtste reclame voor de trein van de afgelopen jaren". Madlener kan "niet geloven" dat reizigers op het station hebben overnacht. De NS zette geen bussen in omdat het om te veel mensen ging.

In de nacht van vrijdag op zaterdag rijden er opnieuw geen treinen rondom Amsterdam, omdat de verkeersleidingspost die tijdelijk naar Utrecht was verplaatst weer terug verhuist. Lisa van Ginneken (D66) wilde weten of de reizigers nu wel van tevoren worden geïnformeerd over de hinder. Heijnen liet daarop weten het "belang van goede communicatie over het reisadvies" bij NS onder de aandacht te brengen. Ze verwacht dat de spoorwegmaatschappij het deze keer beter oppakt dan tijdens de storing van zondag.

Eurostar

Alle partijen stelden ook vragen over Eurostar, de treinverbinding tussen Londen en Amsterdam die volgend jaar wordt onderbroken vanwege een verbouwing aan Amsterdam Centraal. VVD-Kamerlid Fahid Minhas noemde het oponthoud "onacceptabel". Ernst Boutkan (Volt) wilde weten of wel "alles op alles" wordt gezet om de lijn te behouden. GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht gelooft niet dat er geen oplossing is.

Heijnen snapt de kritiek en gaf tijdens het debat aan dat woensdag samen met Eurostar, NS, ProRail een "ultieme poging" wordt gedaan om te kijken naar een oplossing. Verschillende Kamerleden gaven al wat voorzetjes, zoals paspoortcontroles in de trein. Ze opperen ook om reizigers ergens anders op te laten stappen, nu de afhandeling van de douaneformaliteiten door de verbouwing niet meer op Amsterdam Centraal kan plaatsvinden.

Meer uit Politiek

Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

2 uur geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

3 uur geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

4 uur geleden
Aangifte tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer om belediging moslims

DEN HAAG (ANP) - Een groep van tien juristen en een historicus hebben aangifte gedaan tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Ze zou op televisie onder meer moslims als groep hebben beledigd. Keijzer deed de gewraakte uitspraken vorige week tijdens een uitzending van Sophie & Jeroen, meldt advocaat Reinout Sterk, die de aangevers bijstaat.

4 uur geleden
OM bevestigt doorzoekingen, volgens NRC bij PVV'er Van Strien

DEN HAAG (ANP) - Het Functioneel Parket bevestigt dat er vrijdagochtend doorzoekingen plaatsvinden, maar kan niet zeggen of deze bij de woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien zijn. Volgens NRC vinden er bij Van Strien doorzoekingen plaats omdat hij in verband zou worden gebracht met omkoping en oplichting.

5 uur geleden
Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.

19 uur geleden
EU-lijsttrekker noemt Nederland een verkeerd voorbeeld voor EU

BRUSSEL (ANP) - Wat er in Nederland is gebeurd met de opkomst van radicaal-rechts, kan in heel Europa gebeuren, waarschuwde de EU-lijsttrekker van de Groenen tijdens een groot verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Daarom moeten Europese partijen nu, twee weken voor de Europese verkiezingen, duidelijk aangeven of ze in Brussel willen samenwerken met radicaal-rechtse of extreem-rechtse partijen.

22 uur geleden