Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer niet overtuigd dat boodschap toeslagenrapport is aangekomen

Kamer niet overtuigd dat boodschap toeslagenrapport is aangekomen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede kamer is, ruim een halfjaar na het verschijnen van het vernietigende eindrapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, nog niet overtuigd dat de boodschap van dat rapport ook is aangekomen. Het kabinet trad af en beloofde op veel terreinen beterschap. Maar er gaat nog altijd veel mis, constateren Kamerleden.

De commissie concludeerde dat duizenden ouders "ongekend onrecht" is aangedaan. Vaak ging het om mensen met een dubbele nationaliteit. Zij werden jarenlang vals beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag en kwamen in grote financiële moeilijkheden. Dat kon gebeuren doordat regering, parlement, uitvoeringsinstanties en de rechterlijke macht stuk voor stuk grote steken lieten vallen.

Het steekt SP'er Renske Leijten, die zelf deel uitmaakte van de commissie, dat de topambtenaren die door de commissie gehoord werden, nog steeds in het zadel zitten "Dat is toch geen gezicht." Ook Edgar Mulder van de PVV is daar kritisch over. "De grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden, maar alle hoofdrolspelers zitten er nog. Niemand is veroordeeld."

Stroef

Zowel Leijten als Mulder stipt aan dat van de beloofde openheid nog weinig terechtkomt. De ondervragingscommissie kreeg niet alle gevraagde stukken en is daar "zeer ontstemd" over. "Dat is keurig Haags voor: we voelen ons belazerd, gepiepeld door Financiën", zegt Mulder. "En dat traineren gaat tot op de dag van vandaag door." Hij wijst erop dat ook de vaste Kamercommissie vaak "gekmakend" lang op informatie moet wachten.

De hersteloperatie voor de gedupeerden verloopt eveneens stroef, merkt Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren op. "Waarschijnlijk omdat wantrouwen nog steeds het uitgangspunt is." Hij brengt verder in herinnering dat demissionair premier Mark Rutte een "radicaal" andere bestuurscultuur heeft beloofd. "Een halfjaar later vraag ik me af: heb ik iets gemist?"

Cultuur

D66'er Hülya Kat vindt de hersteloperatie ook te lang duren. "De voortgang is op sommige punten ver te zoeken." Ze maakt zich verder "heel veel zorgen" dat over het gebruik van nationaliteiten bij andere uitvoeringsinstanties zoals SVB en UWV. Ze wil hier snel een debat over.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Bart Snels begrijpen veel ouders nog altijd niet waarom zij tot fraudeur zijn bestempeld. Dat lot trof "juist de meest kwetsbare mensen in de samenleving, dat vind ik het meest pijnlijke van dit hele schandaal". Discriminatie speelde daarbij volgens Snels ook een rol. Dat mag niet nog eens gebeuren, maar daar is hij "niet gerust op".

Voor de VVD heeft hulp aan gedupeerden de hoogste prioriteit, zei Folkert Idsinga. Hij vindt dat kabinet "zwaar moet inzetten" op verandering van de cultuur bij de Belastingdienst. Ambtenaren bij de fiscus moeten ook meer ruimte krijgen om te handelen. "Zij zitten het dichtst op de mensen", aldus Idsinga.

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

13 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

13 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

14 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

15 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

15 uur geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

15 uur geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

16 uur geleden