
Kamer niet overtuigd dat boodschap toeslagenrapport is aangekomen
DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede kamer is, ruim een halfjaar na het verschijnen van het vernietigende eindrapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, nog niet overtuigd dat de boodschap van dat rapport ook is aangekomen. Het kabinet trad af en beloofde op veel terreinen beterschap. Maar er gaat nog altijd veel mis, constateren Kamerleden.
De commissie concludeerde dat duizenden ouders "ongekend onrecht" is aangedaan. Vaak ging het om mensen met een dubbele nationaliteit. Zij werden jarenlang vals beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag en kwamen in grote financiële moeilijkheden. Dat kon gebeuren doordat regering, parlement, uitvoeringsinstanties en de rechterlijke macht stuk voor stuk grote steken lieten vallen.
Het steekt SP'er Renske Leijten, die zelf deel uitmaakte van de commissie, dat de topambtenaren die door de commissie gehoord werden, nog steeds in het zadel zitten "Dat is toch geen gezicht." Ook Edgar Mulder van de PVV is daar kritisch over. "De grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden, maar alle hoofdrolspelers zitten er nog. Niemand is veroordeeld."
Stroef
Zowel Leijten als Mulder stipt aan dat van de beloofde openheid nog weinig terechtkomt. De ondervragingscommissie kreeg niet alle gevraagde stukken en is daar "zeer ontstemd" over. "Dat is keurig Haags voor: we voelen ons belazerd, gepiepeld door Financiën", zegt Mulder. "En dat traineren gaat tot op de dag van vandaag door." Hij wijst erop dat ook de vaste Kamercommissie vaak "gekmakend" lang op informatie moet wachten.
De hersteloperatie voor de gedupeerden verloopt eveneens stroef, merkt Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren op. "Waarschijnlijk omdat wantrouwen nog steeds het uitgangspunt is." Hij brengt verder in herinnering dat demissionair premier Mark Rutte een "radicaal" andere bestuurscultuur heeft beloofd. "Een halfjaar later vraag ik me af: heb ik iets gemist?"
Cultuur
D66'er Hülya Kat vindt de hersteloperatie ook te lang duren. "De voortgang is op sommige punten ver te zoeken." Ze maakt zich verder "heel veel zorgen" dat over het gebruik van nationaliteiten bij andere uitvoeringsinstanties zoals SVB en UWV. Ze wil hier snel een debat over.
Volgens GroenLinks-Kamerlid Bart Snels begrijpen veel ouders nog altijd niet waarom zij tot fraudeur zijn bestempeld. Dat lot trof "juist de meest kwetsbare mensen in de samenleving, dat vind ik het meest pijnlijke van dit hele schandaal". Discriminatie speelde daarbij volgens Snels ook een rol. Dat mag niet nog eens gebeuren, maar daar is hij "niet gerust op".
Voor de VVD heeft hulp aan gedupeerden de hoogste prioriteit, zei Folkert Idsinga. Hij vindt dat kabinet "zwaar moet inzetten" op verandering van de cultuur bij de Belastingdienst. Ambtenaren bij de fiscus moeten ook meer ruimte krijgen om te handelen. "Zij zitten het dichtst op de mensen", aldus Idsinga.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.
2 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - In de provincies Limburg en Noord-Brabant is de blijdschap groot over het vervroegen van de doorstroomtoets voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. De scholen mogen deze eindtoets nu komend jaar al in de week van 29 januari tot en met 4 februari afnemen, zo besloot demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul na kritiek uit de zuidelijke provincies op de planning. Daardoor zit nu meer ruimte tussen de toets waarmee de scholieren hun basisschooltijd afronden en de start van het carnavalsfeest, op 9 of 10 februari.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De natuurvergunning die Schiphol heeft gekregen van demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), is in de Tweede Kamer met gemengde gevoelens ontvangen. Partijen zijn kritisch over de gang van zaken, onder meer omdat de luchthaven op eigen houtje boeren heeft uitgekocht om voldoende stikstofruimte vrij te spelen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nadat de Belastingdienst het gastouderbureau van Mohamed El Bali als frauderend had bestempeld, volgde een jarenlange strijd op meerdere fronten, die "eigenlijk niet gezond" was. El Bali zag hoe de fiscus zich als een "schim" opstelde, en onverbiddelijk was. Duidelijk was ook dat vrijwel alleen maar Nederlanders met een migratieachtergrond doelwit waren van de fraudejacht. "Het was geen Fleur of Henk, maar Fatima's en Achmeds", zegt El Bali in zijn verhoor tegenover de parlementaire enquêtecommissie.
4 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - ChristenUnie Friesland vervangt beide leden in de Provinciale Staten. Petra Ellens en Douwe van Oosten nemen vanaf woensdag in ieder geval tijdelijk de twee zetels van de partij over. De recent ingezworen fractievoorzitter Jantsje van der Veen trekt zich de komende zestien weken terug vanwege gezondheidsredenen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Luchthaven Schiphol heeft een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een natuurvergunning voor 440.000 starts en landingen, met een tijdelijke vergunning waardoor voor nu 500.000 starts vliegbewegingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.
6 uur geleden