
Kamer neemt afscheid van excentrieke huishistoricus De Bruyne
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van een SGP-woordvoerder die in veertig jaar uitgroeide tot huishistoricus en troetelbuitenbeentje. Uit zijn geheugen en boekenkast diepte Menno de Bruyne, liefst gekleed als Engelse aristocraat, vaak moeiteloos anekdotes en precedenten op tot lering en vermaak van Kamerleden, medewerkers en journalisten. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat de Kamer een fractievoorlichter met deze egards uitzwaait.
De 67-jarige De Bruyne begon in 1984 als voorlichter voor de SGP in de Tweede Kamer, in een tijd dat zulke woordvoerders nog geen gemeengoed waren. Met de kleine, strenggereformeerde oppositiepartij stond hij doorgaans aan de zijlijn, maar met zijn kennis, observaties en voor de SGP onkarakteristieke lichtvoetigheid won de vraagbaak door de jaren heen aan gezag. Zijn liefde voor de politieke geschiedenis, het parlementaire werk en vooral het Binnenhof, bracht hij onvermoeibaar over op de talloze bezoekers die hij rondleidde in de eeuwenoude gebouwen van het Haagse machtscentrum. De Bruyne kreeg ook voor elkaar dat de Kamer de herinnering aan Gerrit Kastein levend houdt, een verzetsstrijder die zich vanuit het Kamergebouw met een fatale sprong opofferde voor kompanen.
Dat de Kamer en dus ook De Bruyne het Binnenhof moesten verlaten voor een jarenlange verbouwing, deed hem pijn. De man van de tweedjasjes en geruite pet miste de geschiedenis in het betonnen gebouw waar de Kamer tijdelijk zijn intrek heeft genomen. Ver voor de terugkeer naar het Binnenhof laat hij de Kamer nu achter zich en gaat met pensioen.
'Stijlicoon'
Kamervoorzitter Martin Bosma roemde De Bruyne dinsdagmiddag als "wandelende encyclopedie" en "omgevallen boekenkast inzake de Staten-Generaal". Én als "stijlicoon, zo weggelopen uit het Britse parlement".
Het afscheid "doet me wel wat", erkent De Bruyne met kenmerkend understatement. Voorheen schonk de Kamer alleen aan het vertrek van Kamerleden en van een enkele griffier aandacht in de grote vergaderzaal.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden