
Kamer neemt afscheid van excentrieke huishistoricus De Bruyne
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van een SGP-woordvoerder die in veertig jaar uitgroeide tot huishistoricus en troetelbuitenbeentje. Uit zijn geheugen en boekenkast diepte Menno de Bruyne, liefst gekleed als Engelse aristocraat, vaak moeiteloos anekdotes en precedenten op tot lering en vermaak van Kamerleden, medewerkers en journalisten. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat de Kamer een fractievoorlichter met deze egards uitzwaait.
De 67-jarige De Bruyne begon in 1984 als voorlichter voor de SGP in de Tweede Kamer, in een tijd dat zulke woordvoerders nog geen gemeengoed waren. Met de kleine, strenggereformeerde oppositiepartij stond hij doorgaans aan de zijlijn, maar met zijn kennis, observaties en voor de SGP onkarakteristieke lichtvoetigheid won de vraagbaak door de jaren heen aan gezag. Zijn liefde voor de politieke geschiedenis, het parlementaire werk en vooral het Binnenhof, bracht hij onvermoeibaar over op de talloze bezoekers die hij rondleidde in de eeuwenoude gebouwen van het Haagse machtscentrum. De Bruyne kreeg ook voor elkaar dat de Kamer de herinnering aan Gerrit Kastein levend houdt, een verzetsstrijder die zich vanuit het Kamergebouw met een fatale sprong opofferde voor kompanen.
Dat de Kamer en dus ook De Bruyne het Binnenhof moesten verlaten voor een jarenlange verbouwing, deed hem pijn. De man van de tweedjasjes en geruite pet miste de geschiedenis in het betonnen gebouw waar de Kamer tijdelijk zijn intrek heeft genomen. Ver voor de terugkeer naar het Binnenhof laat hij de Kamer nu achter zich en gaat met pensioen.
'Stijlicoon'
Kamervoorzitter Martin Bosma roemde De Bruyne dinsdagmiddag als "wandelende encyclopedie" en "omgevallen boekenkast inzake de Staten-Generaal". Én als "stijlicoon, zo weggelopen uit het Britse parlement".
Het afscheid "doet me wel wat", erkent De Bruyne met kenmerkend understatement. Voorheen schonk de Kamer alleen aan het vertrek van Kamerleden en van een enkele griffier aandacht in de grote vergaderzaal.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden