Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer na debat niks wijzer over mogelijke Russische beïnvloeding

Kamer na debat niks wijzer over mogelijke Russische beïnvloeding

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dolgraag opheldering van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) over mogelijke Russische beïnvloeding. De bewindsman moet keer op keer wijzen op de geheimhouding rond het werk van de inlichtingendiensten.

Aanleiding voor het debat is een waarschuwing van de Tsjechische geheime dienst BIS dat Rusland politici met geld probeert te beïnvloeden. Volgens Tsjechische media zou het ook gaan om Nederlandse politici en partijen, maar daar heeft De Jonge van de Tsjechen geen informatie over gekregen, liet hij al eerder weten.

Nadat media in Tsjechië hadden bericht dat Nederlandse politici en partijen betrokken waren, waren al snel de ogen gericht op FVD. Die partij van Thierry Baudet staat bekend om haar pro-Russische houding. Baudet ontkent alles en spreekt van "feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties" en was daarom niet bij het debat.

Europese verkiezingen

De Jonge zegt door de berichten "bezorgd" te zijn, maar "niet verrast". Hij wijst erop dat al jaren wordt gewaarschuwd voor Russische beïnvloeding. De inlichtingendienst zal al zijn bevoegdheden inzetten als daar aanleiding voor is, bezwoer de minister in het debat dat was aangevraagd door de PVV.

Het kabinet zal de Kamer over de zaak informeren zodra dat kan. "Het voelt ongemakkelijk", zei Pieter Omtzigt van NSC. Hij maakt zich zorgen over de integriteit van de komende Europese verkiezingen. De minister zei het ongemak te snappen, maar hij wil de diensten niet voor de voeten lopen.

Onderzoek

Het debat kent "geen ideale uitkomst, maar dit is het maximaal haalbare", zei PVV-leider Geert Wilders aan het eind van het debat.

Meerdere Kamerleden wilden nog van De Jonge weten of de inlichtingendiensten wellicht meer of andere bevoegdheden nodig hebben om dit soort bedreigingen van de democratie het hoofd te kunnen bieden. De minister zei daar verder over te willen praten bij de aanstaande herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Ook de Kamer zelf moet zich beter wapenen tegen buitenlandse inmenging, vindt een ruime meerderheid onder aanvoering van GroenLinks-PvdA. Zo moet het mogelijk worden om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar ongewenste beïnvloeding van Kamerleden. Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, krijgt een maand om met voorstellen in die richting te komen.

Meer uit Politiek

Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

7 minuten geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

1 dag geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

1 dag geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

2 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

2 dagen geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

2 dagen geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

2 dagen geleden