Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kamer moet vicieuze cirkel uitvoeringsproblemen doorbreken'

'Kamer moet vicieuze cirkel uitvoeringsproblemen doorbreken'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer had de afgelopen jaren veel kritischer moeten zijn op de uitvoerbaarheid van wetten en regels. Dat zegt André Bosman (VVD), voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar uitvoeringsorganisaties. Kamerleden moeten van deze lessen leren, zegt hij na de laatste dag van verhoren. "We moeten met zijn allen echt die spiraal doorbreken."

De afgelopen weken voelden Kamerleden ambtenaren, deskundigen, vakbondslieden en politici aan de tand over de problemen bij het UWV, het CBR en de Belastingdienst. "Veel gaat wel goed", zei Bosman aan het begin van vrijwel elk verhoor. Maar verschillende getuigen kraakten kritische noten over het werk van de Kamer en ministeries die tot problemen bij de uitvoeringsorganisaties leidden. Daardoor worden tal van mensen van het kastje naar de muur gestuurd, of komen ze zelfs ernstig in de knel.

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, zei bijvoorbeeld dat de Tweede Kamer de afgelopen jaren veel kritischer had moeten zijn op voorstellen van het kabinet om te bezuinigen op organisaties als de Belastingdienst en het UWV. Die bezuinigingen hebben tot problemen geleid, zei Visser.

Kritischer

Bosman kijkt zo ook naar zijn eigen Kamerlidmaatschap. "Ik had kritischer moeten zijn. Ik had meer door moeten vragen, meer uitvoeringstoetsen moeten vragen en mijn rol als controleur steviger in moeten zetten." Het rapport van zijn commissie komt vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen naar buiten. Het besef dat zonder goede uitvoering nieuwe regels geen zin hebben, moet "aan de basis liggen van nieuwe carrières", aldus Bosman. De Kamerleden die in maart verkozen worden, moeten zich daar goed van bewust zijn, ook al is het niet direct iets waar ze zich makkelijk op kunnen profileren. "Dit is echt wel een sexy onderwerp. Het raakt iedereen namelijk."

Veel van de sprekers opperden om de zogenoemde Oekaze Kok te doorbreken, die strenge regels voorschrijft over het contact tussen Kamerleden en ambtenaren. Alleen met specifieke toestemming van de minister, en vaak in formele setting, mogen ambtenaren met Kamerleden spreken. Dit terwijl de Kamer vaak een duidelijk antwoord wil hebben van ambtenaren of een voorstel uitvoerbaar is. Als het via de minister gaat, wordt deze informatie vaak "vergroend", concludeert Bosman op basis van de verhoren: hoe hoger in de organisatie, hoe positiever het oordeel over de uitvoerbaarheid.

Meer uit Politiek

Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

19 minuten geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

2 uur geleden
Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

2 uur geleden
Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

2 uur geleden
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

17 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

18 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

19 uur geleden