Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kamer moet vicieuze cirkel uitvoeringsproblemen doorbreken'

'Kamer moet vicieuze cirkel uitvoeringsproblemen doorbreken'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer had de afgelopen jaren veel kritischer moeten zijn op de uitvoerbaarheid van wetten en regels. Dat zegt André Bosman (VVD), voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar uitvoeringsorganisaties. Kamerleden moeten van deze lessen leren, zegt hij na de laatste dag van verhoren. "We moeten met zijn allen echt die spiraal doorbreken."

De afgelopen weken voelden Kamerleden ambtenaren, deskundigen, vakbondslieden en politici aan de tand over de problemen bij het UWV, het CBR en de Belastingdienst. "Veel gaat wel goed", zei Bosman aan het begin van vrijwel elk verhoor. Maar verschillende getuigen kraakten kritische noten over het werk van de Kamer en ministeries die tot problemen bij de uitvoeringsorganisaties leidden. Daardoor worden tal van mensen van het kastje naar de muur gestuurd, of komen ze zelfs ernstig in de knel.

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, zei bijvoorbeeld dat de Tweede Kamer de afgelopen jaren veel kritischer had moeten zijn op voorstellen van het kabinet om te bezuinigen op organisaties als de Belastingdienst en het UWV. Die bezuinigingen hebben tot problemen geleid, zei Visser.

Kritischer

Bosman kijkt zo ook naar zijn eigen Kamerlidmaatschap. "Ik had kritischer moeten zijn. Ik had meer door moeten vragen, meer uitvoeringstoetsen moeten vragen en mijn rol als controleur steviger in moeten zetten." Het rapport van zijn commissie komt vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen naar buiten. Het besef dat zonder goede uitvoering nieuwe regels geen zin hebben, moet "aan de basis liggen van nieuwe carrières", aldus Bosman. De Kamerleden die in maart verkozen worden, moeten zich daar goed van bewust zijn, ook al is het niet direct iets waar ze zich makkelijk op kunnen profileren. "Dit is echt wel een sexy onderwerp. Het raakt iedereen namelijk."

Veel van de sprekers opperden om de zogenoemde Oekaze Kok te doorbreken, die strenge regels voorschrijft over het contact tussen Kamerleden en ambtenaren. Alleen met specifieke toestemming van de minister, en vaak in formele setting, mogen ambtenaren met Kamerleden spreken. Dit terwijl de Kamer vaak een duidelijk antwoord wil hebben van ambtenaren of een voorstel uitvoerbaar is. Als het via de minister gaat, wordt deze informatie vaak "vergroend", concludeert Bosman op basis van de verhoren: hoe hoger in de organisatie, hoe positiever het oordeel over de uitvoerbaarheid.

Meer uit Politiek

Minister: aparte categorie voor fatbikes niet zinvol

DEN HAAG (ANP) - Een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen is "niet zinvol", schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel een aparte fatbike-categorie "in theorie mogelijk" is, blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar dat het niet effectief is. Andere maatregelen, bijvoorbeeld een helmplicht voor alle elektrische fietsers, laat Madlener aan de Kamer.

17 uur geleden
ChristenUnie pleit in visiestuk voor overheid die afstand bewaart

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet ingrijpen waar nodig, maar als het kan ook afstand bewaren, vindt de ChristenUnie. De partij heeft ter ere van haar bijna 25-jarige bestaan een visiedocument opgesteld dat de komende jaren moet dienen als politiek kompas. Op enkele accentverschillen na - bijvoorbeeld over de rol van de overheid - is het geen radicale koerswijziging.

19 uur geleden
Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.

1 dag geleden
Faber verwelkomt Duitse grenscontroles, maar wil hinder bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) gaat met Duitsland bespreken hoe het vracht- en ander verkeer kan worden ontzien bij de door Duitsland aangekondigde grenscontroles.

1 dag geleden
Kabinet geeft niet zomaar meer geld om EU-economie te versterken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt niet meteen voor het uittrekken van extra geld om de Europese economie te versterken, zoals een belangrijk rapport aanbeveelt. De Europese Unie moet het eerst maar eens in hervormingen zoeken, vinden minister Eelco Heinen van Financiën en Dirk Beljaarts van Economische Zaken.

1 dag geleden
Bijna 200 provinciale politici vragen Wiersma besluit te herzien

UTRECHT (ANP) - Bijna tweehonderd provinciale politici hebben minister Femke Wiersma maandag een brief gestuurd, met het verzoek om haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien. Die brief werd afgelopen week op initiatief van de Volt-fractie in Utrecht opgesteld, nadat was uitgelekt dat Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) het programma waar de provincies al ruim twee jaar aan werken wil laten vervallen.

1 dag geleden
Oppositie wil nieuwe kostenraming van belastingmaatregel bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een herberekening van de kosten van het kabinetsplan om een lastenverzwaring voor aandeelhouders van grote bedrijven terug te draaien. Zij zwaaien met een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die deze kosten tweeënhalf keer zo hoog inschat als het Centraal Planbureau (CPB).

1 dag geleden