
'Kamer moet vicieuze cirkel uitvoeringsproblemen doorbreken'
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer had de afgelopen jaren veel kritischer moeten zijn op de uitvoerbaarheid van wetten en regels. Dat zegt André Bosman (VVD), voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar uitvoeringsorganisaties. Kamerleden moeten van deze lessen leren, zegt hij na de laatste dag van verhoren. "We moeten met zijn allen echt die spiraal doorbreken."
De afgelopen weken voelden Kamerleden ambtenaren, deskundigen, vakbondslieden en politici aan de tand over de problemen bij het UWV, het CBR en de Belastingdienst. "Veel gaat wel goed", zei Bosman aan het begin van vrijwel elk verhoor. Maar verschillende getuigen kraakten kritische noten over het werk van de Kamer en ministeries die tot problemen bij de uitvoeringsorganisaties leidden. Daardoor worden tal van mensen van het kastje naar de muur gestuurd, of komen ze zelfs ernstig in de knel.
Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, zei bijvoorbeeld dat de Tweede Kamer de afgelopen jaren veel kritischer had moeten zijn op voorstellen van het kabinet om te bezuinigen op organisaties als de Belastingdienst en het UWV. Die bezuinigingen hebben tot problemen geleid, zei Visser.
Kritischer
Bosman kijkt zo ook naar zijn eigen Kamerlidmaatschap. "Ik had kritischer moeten zijn. Ik had meer door moeten vragen, meer uitvoeringstoetsen moeten vragen en mijn rol als controleur steviger in moeten zetten." Het rapport van zijn commissie komt vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen naar buiten. Het besef dat zonder goede uitvoering nieuwe regels geen zin hebben, moet "aan de basis liggen van nieuwe carrières", aldus Bosman. De Kamerleden die in maart verkozen worden, moeten zich daar goed van bewust zijn, ook al is het niet direct iets waar ze zich makkelijk op kunnen profileren. "Dit is echt wel een sexy onderwerp. Het raakt iedereen namelijk."
Veel van de sprekers opperden om de zogenoemde Oekaze Kok te doorbreken, die strenge regels voorschrijft over het contact tussen Kamerleden en ambtenaren. Alleen met specifieke toestemming van de minister, en vaak in formele setting, mogen ambtenaren met Kamerleden spreken. Dit terwijl de Kamer vaak een duidelijk antwoord wil hebben van ambtenaren of een voorstel uitvoerbaar is. Als het via de minister gaat, wordt deze informatie vaak "vergroend", concludeert Bosman op basis van de verhoren: hoe hoger in de organisatie, hoe positiever het oordeel over de uitvoerbaarheid.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens minister Sigrid Kaag van Financiën mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een rapport over het bedrag dat huishoudens minimaal nodig hebben om rond te komen, komt later dan verwacht. Het lukt de commissie die zich over het sociale minimum buigt niet om voor 30 juni met alle aanbevelingen te komen. De resultaten van een deel van het onderzoek, naar de systematiek van het sociaal minimum, ligt er pas in september. Dat betekent ook dat het kabinet dit deel van het rapport niet kan gebruiken voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reist donderdag af naar Suriname om het daar te hebben over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat hij coördineert. Vorig jaar liepen de spanningen met de voormalige kolonie flink op in aanloop naar de excuses die premier Mark Rutte aanbood voor dit verleden. Op 1 juli zal minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in Suriname zijn terwijl koning Willem-Alexander in Amsterdam een rede houdt over het slavernijverleden. Bronnen zeiden eerder te verwachten dat de koning de excuses van Rutte dan zal herhalen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nabestaanden, hulpverleners en experts dringen erop dat aan dat gendergerelateerd geweld, zoals vrouwenmoord, apart geregistreerd wordt. Zo kan het probleem beter in kaart worden gebracht en aangepakt. Deze oproep gaven betrokkenen donderdag mee aan Kamerleden die zich lieten bijpraten over femicide, moord op vrouwen.
2 uur geleden