Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer met spoed in overleg met Broekers over Grieks kamp Moria

Kamer met spoed in overleg met Broekers over Grieks kamp Moria

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat donderdag met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in debat over de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Alle partijen steunen een verzoek daartoe van GroenLinks. Bovendien wil de Kamer eerst een brief van haar over de situatie en de gevolgen.

Het overleg vindt 's middag plaats in de tijd die vrijkomt nu de Griekse minister van Migratie zijn bezoek aan Broekers heeft afgezegd vanwege de brand. Mogelijk zal op verzoek van het CDA ook minister Sigrid Kaag aanschuiven, die over noodhulp gaat. Ze stelde 1 miljoen euro daarvoor beschikbaar.

De partijen reageerden geschokt op de verwoestende brand en willen weten wat Nederland kan en gaat doen. Onder meer GroenLinks en PvdA roepen het kabinet op in ieder geval onmiddellijk vijfhonderd kinderen op te vangen die in Griekse opvangkampen zitten. Ook moet er hulp gaan naar de duizenden mensen die in Moria zaten.

GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Nu moet je leiderschap tonen en deze mensen veiligheid bieden. De Griekse overheid heeft al maanden geleden opgeroepen om meer te doen voor deze vluchtelingen. Waar wachten we nog op? Help de slachtoffers van deze brand die hun hele hebben en houden verwoest heeft.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt van "een verschrikkelijke ramp op Lesbos, nog altijd Europees grondgebied. Nu niet wegkijken maar helpen waar mogelijk." Ook regeringspartijen VVD, CDA en D66 willen weten wat Nederland kan betekenen.

De coalitie is tot op het bot verdeeld over de opvang van alleenstaande, minderjarige vluchtelingen. D66 en CU voelen er wel voor, maar CDA en VVD zijn tegen.

Meer uit Politiek

Den Haag heeft nieuwe coalitie met zes partijen

DEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.

8 uur geleden
Cruciale stem BBB hangt af van steun voor asielquotum

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor asielzoekers is noodzakelijk, maar moet worden aangepast voordat een Kamermeerderheid daarmee instemt. De steun van de BBB is cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft een flinke wensenlijst, waaronder de invoering van een asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar.

8 uur geleden
Omtzigt doet in heel Nederland mee aan Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt doet met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) mee in heel Nederland. Hij zei tijdens de presentatie van zijn kandidatenlijst in perscentrum Nieuwspoort dat hij in alle twintig kieskringen handtekeningen gaat ophalen.

10 uur geleden
NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

10 uur geleden
Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego's

DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.

13 uur geleden
'Thuiswerkwet' van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.

15 uur geleden
Limburg en Brabant blij met vervroegde toetsweek voor carnaval

MAASTRICHT (ANP) - In de provincies Limburg en Noord-Brabant is de blijdschap groot over het vervroegen van de doorstroomtoets voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. De scholen mogen deze eindtoets nu komend jaar al in de week van 29 januari tot en met 4 februari afnemen, zo besloot demissionair onderwijsminister Mariƫlle Paul na kritiek uit de zuidelijke provincies op de planning. Daardoor zit nu meer ruimte tussen de toets waarmee de scholieren hun basisschooltijd afronden en de start van het carnavalsfeest, op 9 of 10 februari.

16 uur geleden