
Kamer maakt zich sterk voor veiligheid van 'groene boa's'
DEN HAAG (ANP) - 'Groene' buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moeten beter en vooral veiliger hun werk kunnen doen in het landelijk gebied waar ze actief zijn, vindt de Tweede Kamer. Ze moeten een toereikende uitrusting hebben, meer kunnen samenwerken met de politie en ook informatie uit politiesystemen kunnen halen. Moties die het kabinet oproepen dit te regelen - van VVD, PvdA, CDA en SGP - zijn aangenomen door de Kamer.
De Kamer wijst erop dat groene boa's een belangrijke rol hebben in toezicht en handhaving in natuurgebieden en buitengebieden, als aanvulling op de politie. Maar daar zijn steeds meer problemen met onder andere grootschalige hennepteelt, drugscriminelen die afvalstoffen dumpen en stropers waardoor de boa's vaker te maken krijgen met agressie en geweld. De partijen wezen er eerder op dat de politie niet altijd snel ter plaatse kan zijn in een verdachte situatie, omdat ze vaak ver buiten bewoond gebied actief zijn.
In principe kunnen boa's al uitgerust worden met een vuurwapen, handboeien, wapenstok of pepperspray. Onderzoek toont aan dat de helft van de boa's zich vaak niet veilig voelt en dat het aantal groene boa's met een vuurwapen de afgelopen drie jaar met bijna de helft is afgenomen. De Kamer wil dat de criteria voor het behoud of de toekenning van een wapen wordt gewijzigd, waarbij aan veiligheid een groter gewicht wordt toegekend.
De Kamer wil dat er een gezamenlijke werkwijze komt met de politie. Daar wordt al langer over gesproken, maar moet nu echt van de grond komen. De Kamer wil kort na de zomer van het kabinet horen, hoe ze haar wensen gaat uitvoeren.
Er zijn ongeveer 2500 groene boa's, van wie een deel vrijwilliger is. Er is een groeiend tekort aan boa's.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquĂȘte van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden