Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer maakt zich sterk voor veiligheid van 'groene boa's'

Kamer maakt zich sterk voor veiligheid van 'groene boa's'

DEN HAAG (ANP) - 'Groene' buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moeten beter en vooral veiliger hun werk kunnen doen in het landelijk gebied waar ze actief zijn, vindt de Tweede Kamer. Ze moeten een toereikende uitrusting hebben, meer kunnen samenwerken met de politie en ook informatie uit politiesystemen kunnen halen. Moties die het kabinet oproepen dit te regelen - van VVD, PvdA, CDA en SGP - zijn aangenomen door de Kamer.

De Kamer wijst erop dat groene boa's een belangrijke rol hebben in toezicht en handhaving in natuurgebieden en buitengebieden, als aanvulling op de politie. Maar daar zijn steeds meer problemen met onder andere grootschalige hennepteelt, drugscriminelen die afvalstoffen dumpen en stropers waardoor de boa's vaker te maken krijgen met agressie en geweld. De partijen wezen er eerder op dat de politie niet altijd snel ter plaatse kan zijn in een verdachte situatie, omdat ze vaak ver buiten bewoond gebied actief zijn.

In principe kunnen boa's al uitgerust worden met een vuurwapen, handboeien, wapenstok of pepperspray. Onderzoek toont aan dat de helft van de boa's zich vaak niet veilig voelt en dat het aantal groene boa's met een vuurwapen de afgelopen drie jaar met bijna de helft is afgenomen. De Kamer wil dat de criteria voor het behoud of de toekenning van een wapen wordt gewijzigd, waarbij aan veiligheid een groter gewicht wordt toegekend.

De Kamer wil dat er een gezamenlijke werkwijze komt met de politie. Daar wordt al langer over gesproken, maar moet nu echt van de grond komen. De Kamer wil kort na de zomer van het kabinet horen, hoe ze haar wensen gaat uitvoeren.

Er zijn ongeveer 2500 groene boa's, van wie een deel vrijwilliger is. Er is een groeiend tekort aan boa's.

Meer uit Politiek

Rutte: ontzetting groot na dramatische gebeurtenissen Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - "De ontzetting is groot na de dramatische gebeurtenissen in Rotterdam van vanmiddag", laat demissionair premier Mark Rutte weten op het sociale medium X in een reactie op de schietpartijen in die stad. Daarbij vielen twee doden en raakte een meisje zwaargewond.

13 uur geleden
Minister Kuipers kan gebeurtenissen Rotterdam moeilijk bevatten

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers zegt de gebeurtenissen in en vlak bij het Erasmus MC in Rotterdam moeilijk te kunnen bevatten. "Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten", laat hij weten op X, het voormalige Twitter.

13 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: dit is een heel zwarte dag

BRUSSEL (ANP) - Rotterdam beleeft een "hele zwarte dag", zegt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar door een schietpartij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

14 uur geleden
De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Als een proef met kleinere stembiljetten bij de Europese verkiezingen volgend jaar vlekkeloos verloopt, dan kunnen die ingezet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat zei minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) donderdag in een debat over het onderwerp verkiezingen.

15 uur geleden
Kuipers leeft mee met slachtoffers schietpartij Erasmus MC

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van "zorgelijke berichten" over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zo is tot nu toe bekend. De demissionair bewindsman volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen", laat hij desgevraagd weten.

15 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: gedachten bij de mensen in Rotterdam

BRUSSEL (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar bij een schietpartij meerdere gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

15 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

1 dag geleden