Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer: landbouw mag geen onderdeel zijn van handelsverdrag Mercosur

Kamer: landbouw mag geen onderdeel zijn van handelsverdrag Mercosur

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet in Brussel "klip en klaar" maken dat landbouw geen onderdeel mag zijn van het handelsverdrag Mercosur, tussen Europa en vier Zuid-Amerikaanse landen, vindt een Kamermeerderheid. Als landbouw toch als onderdeel wordt opgenomen, dan moet Nederland het voorstel blokkeren. De Partij voor de Dieren roept het kabinet hiertoe op en krijgt daar nu al voldoende steun voor.

De partijen die tegen zijn, vrezen dat het verdrag leidt tot "forse toename van oneerlijke concurrentie voor Europese boeren". Ook is volgens hen de veiligheid van geïmporteerd vlees in het geding en leidt het tot extra ontbossing van de Amazone.

De EU heeft na ongeveer twintig jaar onderhandelen in 2020 een principe-akkoord bereikt, dat nu nog verder moet worden uitgewerkt. De Tweede Kamer verzet zich al langer tegen het verdrag: in datzelfde jaar werd een motie aangenomen om steun voor het verdrag in te trekken. Het kabinet kon daar toen nog geen gehoor aan geven, omdat het verdrag nog niet klaar was. Ook nu is dat nog het geval, aldus landbouwminister Piet Adema.

Het is sowieso nog maar de vraag of Mercosur het haalt. Ook vanuit andere EU-lidstaten is verzet vanwege zorgen om milieu en boeren. Toenmalig minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zei in 2020 dat het verdrag "een zware dobber" zal worden in veel lidstaten.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris gaat door met 'minst slechte' box 3-route

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."

19 uur geleden
Karremans: dood jongen door 'stikspel' afschuwelijk incident

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".

23 uur geleden
Veldkamp wacht af hoe Trump woorden over Panama omzet in daden

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.

1 dag geleden
Heinen: eerst kijken naar oplossing stikstof zonder extra geld

DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.

1 dag geleden
Van Hijum waarschuwt voor gevolgen 'pensioenreferendum'

DEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.

1 dag geleden
Schoof uit zorgen tegen Chinese vicepremier over steun aan Rusland

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een werkdiner met de Chinese vicepremier Ding Xuexiang zijn zorgen geuit over de steun die Chinese bedrijven nog steeds bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Schoof laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen. Hoe vicepremier Ding reageerde, vermeldt Schoof niet.

1 dag geleden
Veel klachten in Kamer over informatievoorziening van kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.

1 dag geleden