
Kamer kritisch over verlenging avondklok
DEN HAAG (ANP) - Nu het kabinet de avondklok opnieuw wil verlengen, tot eind maart, zwelt de kritiek in de Tweede Kamer op de maatregel aan. Niet alleen oppositiepartijen die al in januari tegen de invoering waren, maar ook partijen als D66 en GroenLinks vragen zich woensdag in een debat in de Tweede Kamer af hoeveel langer het paardenmiddel onder de coronamaatregelen nog kan worden gehandhaafd.
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zeiden in de persconferentie van maandag te hopen dat eind maart nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. Sinds enkele weken mogen contactberoepen weer aan het werk en kunnen winkels op afspraak weer klanten ontvangen. Maar de avondklok, de "rotmaatregel" die volgens Rutte bovenaan de stapel lag om te verdwijnen, is al ruim anderhalve maand van kracht. Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zou het niet kunnen "dat dit dan zo’n beetje de laatste maatregel is die eraf gaat".
Hoe proportioneel is een avondklok nog als deze wordt gehandhaafd terwijl er andere versoepelingen worden doorgevoerd, vraagt D66-voorman Rob Jetten zich af. GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Lilianne Ploumen sloten zich hierbij aan. SP-leider Lilian Marijnissen vindt het "moeilijk uit te leggen" dat mensen na 21.00 uur niet op straat mogen zijn, maar overdag wel met andere mensen tegelijkertijd mogen winkelen.
Soldaat van Oranje
Klaver merkte daarnaast op dat het in de discussie over de impact van de maatregelen vaak over gezinnen gaat, maar minder vaak over alleenstaanden. "Lekker na 21.00 uur met huisgenoten een spelletje doen, of Netflixen, dat kan niet" voor de 3 miljoen alleenstaanden in het land. Voor hen betekent de avondklok "dat je na 21.00 uur alleen thuis zit, ook daar zien we de mentale gevolgen opstapelen". Het kabinet moet voor hen meer aandacht hebben.
PVV-leider Geert Wilders trok weer fel van leer tegen de verlenging van de avondklok. "Inmiddels is de avondklok vaker verlengd dan de musical Soldaat van Oranje", zei hij smalend.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook het lichaam van de 83-jarige Paul Klapper is gevonden in Frankrijk, bevestigt Namens de Familie. Eerder donderdag werd bekend dat het lichaam van zijn partner Gerda Klapper woensdag in Frankrijk was gevonden, het lichaam van Paul is donderdag gevonden. Het echtpaar uit Alphen aan den Rijn was al een paar dagen vermist.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Militairen van de Luchtmobiele Brigade in Irak kunnen door de oorlog tussen Israël en Iran het land niet verlaten. Zij zijn daar voor de beveiliging van de NAVO-missie. De Nederlandse bijdrage duurt tot eind deze maand, maar een deel van de militairen zou nu al vertrekken. Zij gaan nu voorlopig door met hun werkzaamheden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De 80-jarige Gerda Klapper uit Alphen aan den Rijn is waarschijnlijk niet door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie nadat bekend is geworden dat haar lichaam woensdag in Frankrijk is gevonden. Daar wordt nog altijd "met man en macht" gezocht naar haar 83-jarige echtgenoot Paul.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vrouwen die vroeger hun kind moesten afstaan omdat ze ongehuwd zwanger waren geworden, hebben daar veel schade door geleden. Dat geldt ook voor de kinderen. Moeder en kind, en ook de vader, hadden "niet of nauwelijks een stem, laat staan enige regie", oordeelt een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. "Hierdoor is grote schade aangericht."
3 uur geleden