Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer kritisch over roep om hoger loon commissaris staatsbedrijf

Kamer kritisch over roep om hoger loon commissaris staatsbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat commissarissen bij staatsbedrijven, zoals de NS, Schiphol en TenneT, meer voor hun diensten betaald moeten krijgen. Maar de Tweede Kamer fluit hem hard terug. Zelfs CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg noemt het pleidooi van zijn eigen politiek leider "toch wel heel erg merkwaardig" in een tijd dat veel bedrijven aangeven dat loonstijgingen er dit jaar nauwelijks in zitten.

Hoekstra verwijst naar een onafhankelijk onderzoek dat hij eind vorig jaar met de Kamer heeft gedeeld. Daarin stond dat de beloning van commissarissen bij private ondernemingen de laatste jaren flink omhoog is gegaan. Dat hangt ook samen met een verzwaring van hun toezichthoudende taken. Bij staatsdeelnemingen is het honorarium ook wel wat gestegen, maar lang niet zo veel.

De minister kan zich naar eigen zeggen "op zich" vinden in de conclusies van de onderzoekers, die een verhoging van de honoraria met 15 tot 20 procent voorstellen. Hij vindt evenwel dat de coronacrisis niet het moment is om dat te doen, en zegt dat hij een besluit overlaat aan het volgende kabinet.

Niet overtuigd

Slootweg is nog niet overtuigd, ook omdat Hoekstra zelf aangeeft dat staatsbedrijven geen moeite hebben aan gekwalificeerde commissarissen te komen. VVD'er Roald van der Linde staat evenmin te trappelen. "Duizenden ondernemers vechten voor het voortbestaan van hun zaak. Moet er echt nu, midden in deze crisis, iets gedaan worden aan de salarissen aan de top? Ik zie het niet en eerlijk gezegd wil ik er gewoon niet over nadenken."

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stelt vast dat commissarissen nu al gemiddeld meer krijgen dat mensen die het minimumloon verdienen. "En het is een bijbaan. Ik snap niet hoe de minister het in zijn hoofd haalt om dit voorstel te doen en ik vraag hem ook om dat onmiddellijk van tafel te halen. Dit zijn verkeerde prioriteiten."

Commissarissen bij staatsdeelnemingen ontvangen tussen de 12.000 en 40.000 euro per jaar. Voor de voorzitters van de raden van commissarissen ligt de beloning tussen de 20.000 en 50.000 euro per jaar.

Meer uit Financieel

RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

1 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

2 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

3 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

3 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

3 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

4 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

4 uur geleden