Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer kijkt naar vervolging om toeslagenaffaire

Kamer kijkt naar vervolging om toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil weten welke mogelijkheden er zijn om de verantwoordelijken voor de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst strafrechtelijk te vervolgen. Op verzoek van de vaste commissie voor Financiën is een vertrouwelijke notitie opgesteld waarin beschreven staat wat de gronden van aangifte en vervolging kunnen zijn en wie dat kan doen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws en Trouw.

Een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner concludeerde onlangs dat ambtenaren van de fiscus de afgelopen jaren stelselmatig veel te ver gingen in de aanpak van vermeende fraude. Bij vermoedelijk duizenden mensen werden toeslagen teruggevorderd terwijl zij daar gewoon recht op hadden.

Sommige partijen in de Kamer vermoeden dat in deze zaak ambtsmisdrijven zijn gepleegd. Daarom hebben zij op een rijtje laten zetten welke procedures gevolgd moet worden om ambtenaren die zich daar schuldig aan hebben gemaakt, en eventueel ook verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën), strafrechtelijk aan te pakken.

Juiste man

De notitie verhoogt de druk op Snel om zelf werk te maken van vervolging van eventuele ambtsmisdrijven. Daarvoor volstaat namelijk een aangifte bij het Openbaar Ministerie door bijvoorbeeld de staatssecretaris. Tegen Snel zelf kan aangifte worden gedaan op grond van de Wet ministeriële verantwoordelijkheid, maar alleen na onderzoek en als een Kamermeerderheid daar voor is.

Minister-president Mark Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat "het kabinet en de coalitiepartijen" nog altijd het volste vertrouwen hebben in Snel. Ook minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei dat hij zijn staatssecretaris nog altijd de juiste man vindt om de problemen bij de fiscus op te lossen. "Wij werken daar samen heel hard aan", aldus de bewindsman.

Of hun partijgenoten van respectievelijk VVD en CDA in de Kamer daar net zo over denken, zal volgende week woensdag moeten blijken. Dan moet Snel zich in het parlement verantwoorden voor de toeslagenaffaire. Vorige week ging hij al publiekelijk door het stof en beloofde hij dat de gedupeerden snel compensatie krijgen.

Meer uit Politiek

Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

12 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

17 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

18 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

18 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

19 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

21 uur geleden