
Kamer: kabinet moet opkopen boeren door Schiphol tegengaan
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group (nog meer) boeren uitkoopt om stikstofruimte te verwerven voor Schiphol en Lelystad Airport. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een oproep hiertoe van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maandag werd bekend dat het concern met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt.
Schiphol Group benadert boeren met een bod om op deze manier de stikstofruimte voor zichzelf te claimen. Voor beide luchthavens is een geldige natuurvergunning nodig. Daarvoor moet de stikstofuitstoot omlaag. Maar het zelf uitkopen van boeren is een bekritiseerde gang van zaken: het kabinet wil zelf straks het eerste recht op de koop van stikstofrechten. Vooralsnog is de praktijk dus nog wel volgens de regels. Schiphol is niet verzocht om hiermee te stoppen, zeiden ministeries eerder deze week.
Indiener Suzanne Kröger van GroenLinks noemt het "onbegrijpelijk dat het kabinet geen regie pakt bij de opkoop van stikstofruimte. En zich nota bene laat verrassen door de Schiphol Group." De Staat heeft immers meer dan twee derde van de aandelen van het concern in handen.
Verontwaardiging
Kamerleden van verscheidene partijen reageerden maandag verontwaardigd op het nieuws dat Schiphol zelf boeren benadert. PvdA'er Joris Thijssen noemt de actie "onacceptabel" voor zijn partij. "Het bouwen van huizen is toch echt belangrijker dan een nieuw vliegveld openen in tijden van een klimaatcrisis."
Kamerlid Derk Boswijk van het CDA spreekt van "wildwestpraktijken". Er moeten wat hem betreft "direct maatregelen" worden genomen zodat het herstel van de natuur en de legalisatie van zogenoemde PAS-melders (bedrijven die buiten hun eigen schuld om zonder milieuvergunning zitten) voorrang krijgen. Een voorstel van de BBB, de SGP en het CDA waarin het kabinet wordt gevraagd "een halt toe te roepen aan de stikstofjacht op boeren voor snelwegen en luchtvaart" werd ook aangenomen.
Dinsdagmiddag en -avond debatteert de Kamer over de stikstofaanpak van het kabinet en andere aspecten van het landbouwbeleid. Voorafgaand aan dat debat zei stikstofminister Christianne van der Wal dat de actie van Schiphol gewoon volgens de regels is. En hoewel de overheid meer regie op het stikstofdossier wil, zijn bedrijven zélf verantwoordelijk voor het verminderen van de stikstofuitstoot voor een natuurvergunning, benadrukte de bewindsvrouw. Over de aangenomen moties gaat zij in gesprek met collega-ministers.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden