Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer: kabinet had eerder en harder kunnen ingrijpen

Kamer: kabinet had eerder en harder kunnen ingrijpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet had wellicht eerder en harder moeten ingrijpen om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Dat erkennen ook de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. De strenge maatregelen die woensdagavond ingaan zijn volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten ook "een correctie op tekortkomingen in de overheidsaanpak".

Jetten wijst op het gebrek aan testcapaciteit en het "haperende" bron- en contactonderzoek, maar verwijt het kabinet ook "onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid" in de aanpak van het coronavirus. Aan de andere kant hebben volgens hem ook "te veel mensen de grenzen van het mogelijke opgezocht".

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff vermoedt eveneens dat veel mensen dachten "slimmer te zijn dan de overheid" en toch meer deden dan eigenlijk verstandig was. "Het resultaat is dat kroegen dicht moeten, de avondwinkel alleen nog frisjes mag verkopen en je thuis nog maar drie gasten mag ontvangen. Dus hoe slim was dat nou helemaal?"

Discussies

Maar ook Dijkhoff erkent dat twee weken geleden mogelijk al strengere maatregelen genomen hadden moeten worden. "Zeker had dat gekund. Had je het moeten doen? Ik zeg nu ja."

CDA-voorman Pieter Heerma legt de nadruk juist op de vele discussies die over het coronabeleid worden gevoerd. Hij ziet te veel mensen uitzonderingen voor zichzelf opeisen en de schuld bij anderen leggen. "Alles ter discussie stellen, ondermijnt bereidheid van mensen om hun beste beentje voor te zetten. Terwijl we het daarvan moeten hebben."

Leiderschap

Oppositiepartijen oordelen veel harder over het kabinetsbeleid. Dat heeft "gefaald", vindt PvdA-voorman Lodewijk Asscher. "En dat heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en de banen van vele duizenden Nederlanders." Dat het aantal besmettingen bijna nergens zo hard stijgt als in ons land, wijt hij aan een gebrek aan leiderschap.

"Het gaat goed mis", constateert ook SP-leider Lilian Marijnissen. Zij noemt het "grote onzin" dat dit zou komen doordat Nederlanders massaal lak hebben aan de regels. Marijnissen verwijt premier Mark Rutte dat die zelf zegt dat mensen niet naar hem hoeven te luisteren. "Ik wil dat de minister-president daarmee stopt."

Meer uit Politiek

Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

4 uur geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

7 uur geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

7 uur geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

9 uur geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

10 uur geleden
Veldkamp zwijgt nog over spionagebeschuldiging tegen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.

10 uur geleden
Brekelmans hekelt 'imperialistische' viering in Moskou

OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".

12 uur geleden