Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer is bezorgd over schrappen rechtszaken en wil opheldering

Kamer is bezorgd over schrappen rechtszaken en wil opheldering

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) weten hoe het zit met het schrappen van zeker 1500 rechtszaken in Gelderland. Het Openbaar Ministerie heeft dat bekendgemaakt, omdat er een tekort is aan rechters. Een meerderheid, bestaande uit onder meer de ChristenUnie, SGP, VVD, D66, SP, GroenLinks, CDA en PvdA, is bezorgd over de gevolgen van dit besluit en heeft Kamervragen gesteld.

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker: "Dit is heel ernstig. Als de wet wordt overtreden, moet er recht worden gedaan. Dat gaat nu in veel zaken niet lukken en dat vind ik moeilijk te verkroppen. Juist voor slachtoffers die leed is aangedaan, naar die groep gaat nu mijn eerste zorg uit."

De partijen willen onder meer dat er goede begeleiding komt van slachtoffers die zijn getroffen door het besluit. Ook willen ze weten wat de situatie is bij andere rechtbanken en wat eraan kan worden gedaan om dit soort besluiten in de toekomst te voorkomen.

PvdA-Kamerlid Songül Mutluer vindt het "onbestaanbaar" dat slachtoffers de dupe zijn. Ze wijst erop dat het al jaren bekend is dat er een tekort is aan rechters in Gelderland en wil weten waarom daar geen oplossing voor is gekomen. Ze gaat een debat aanvragen over de kwestie.

Meer uit Binnenland

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

GRONINGEN (ANP) - Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

1 uur geleden
Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

1 uur geleden
Tweede grote crisisnoodopvang bij Nijmegen, 800 plaatsen

HEUMEN (ANP) - De Gelderse gemeente Heumen bouwt in het dorp Malden een crisisnoodopvanglocatie voor maximaal achthonderd vluchtelingen, onder wie vijftig alleenreizende minderjarigen. De paviljoens en woonunits komen op de grens met Nijmegen te staan en dicht in de buurt van de grote opvanglocatie die Nijmegen realiseert voor maximaal 1200 asielzoekers. De noodopvang in Malden moet begin mei klaar zijn, die in Nijmegen is naar verwachting vanaf half april in gebruik.

4 uur geleden
In hoger beroep strafeisen tot negen jaar voor Endstra-moord

AMSTERDAM (ANP) - Voor hun vermeende aandeel in de moord op vastgoedbaas Willem Endstra en het ernstig verwonden van een van zijn zakenrelaties bijna negentien jaar geleden zijn vrijdag tegen drie verdachten in hoger beroep gevangenisstraffen van acht en negen jaar geëist. Voor het gerechtshof in Amsterdam spraken de aanklagers van een "professioneel voorbereide en koelbloedig uitgevoerde aanslag".

4 uur geleden
Vier weken celstraf voor shovelchauffeur die afzetting vernielde

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank heeft Johan R., de bestuurder van een shovel tijdens een boerenprotest in Den Haag, vrijdagmiddag veroordeeld tot vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, met aftrek van zijn voorarrest. Dat betekent dat R. niet meer de cel in hoeft. R werd veroordeeld voor vernieling, verzet bij zijn aanhouding en mishandeling van agenten bij het protest in het Zuiderpark op 11 maart. "Het feit dat het zo uit de hand is gelopen is aan u te wijten", volgens de rechter.

4 uur geleden
Verdachte fataal ongeval A59 blijft vast, reed volgens OM te hard

BREDA (ANP) - De 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris, waar hij werd voorgeleid op verdenking van doodslag, vrijdag besloten. Bij het ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en hun vader en moeder van 46 jaar oud.

4 uur geleden
Rinus Otte nieuwe voorzitter van College van procureurs-generaal

DEN HAAG (ANP) - Rinus Otte wordt per 1 juni de nieuwe voorzitter van het College van procureurs-generaal, meldt het Openbaar Ministerie. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius om Otte voor te dragen als voorzitter. Het college vormt het bestuur van het OM.

5 uur geleden