
Kamer in hoorzitting gewezen op beperkte kennis discriminatie
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft nog weinig grip op de aard en omvang van discriminatie in Nederland. Dat kwam donderdag naar voren in een hoorzitting in de Kamer, waarin deskundigen op het gebied van discriminatie door de commissie Binnenlandse Zaken werden ondervraagd.
De commissieleden werden er tijdens de drie uur durende hoorzitting meerdere malen op gewezen dat er nog onvoldoende kennis is over de definitie en omvang van het probleem. Lieselotte Blommaert van de Radboud Universiteit, specialist op het gebied van ongelijkheid op de arbeidsmarkt, zei onder meer: "Discriminatie op de arbeidsmarkt is een feit, dat weten we al veertig jaar. Maar over de verklaringen voor discriminatie weten we nog minder dan over hoeveel het voorkomt."
Donderdag maakte het College voor de Rechten van de Mens bekend dat mensen met een beperking nog te weinig worden betrokken bij het maken van beleid in Nederland. Die participatie in beleidsvoering is een van de eisen uit het VN-verdrag Handicap, aldus het College in een jaarlijkse rapportage. Volgens Jan-Peter Loof van het College, ook aanwezig tijdens de hoorzitting, komen de meeste klachten over discriminatie van mensen met een beperking of een chronische ziekte.
Analyseren
Er moet dan ook meer aandacht komen voor verschillende vormen van discriminatie, aldus Helga de Valk van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Er wordt veel gesproken over discriminatie van mensen met een migratieachtergrond, "maar we moeten ons niet blindstaren op slechts één definitie", aldus De Valk. Zo worden andere vormen zoals leeftijdsdiscriminatie in de toekomst volgens haar steeds omvangrijker.
Ook volgens Linda Nooitmeer, van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, is nadenken over de definitie van discriminatie, waaronder racisme, essentieel. "Pas daarna kunnen we komen tot plannen voor het uitbannen van institutioneel racisme." Mitchell Esajas, medeoprichter van onderzoeksplatform The Black Archives: "We moeten eerst het begrip analyseren en benoemen en pas dan beleid maken."
Tijdens de hoorzitting meldde Esajas dat het pand van zijn organisatie eerder op donderdag werd beklad. Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte, ook aanwezig bij de hoorzitting, is het vandalisme een aanwijzing voor de aanwezigheid van racisme en discriminatie. "Racisme ís een groot probleem. Dit bewijst het weer," aldus de politicus op Twitter.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
10 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
18 uur geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
22 uur geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
1 dag geleden