Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer in hoorzitting gewezen op beperkte kennis discriminatie

Kamer in hoorzitting gewezen op beperkte kennis discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft nog weinig grip op de aard en omvang van discriminatie in Nederland. Dat kwam donderdag naar voren in een hoorzitting in de Kamer, waarin deskundigen op het gebied van discriminatie door de commissie Binnenlandse Zaken werden ondervraagd.

De commissieleden werden er tijdens de drie uur durende hoorzitting meerdere malen op gewezen dat er nog onvoldoende kennis is over de definitie en omvang van het probleem. Lieselotte Blommaert van de Radboud Universiteit, specialist op het gebied van ongelijkheid op de arbeidsmarkt, zei onder meer: "Discriminatie op de arbeidsmarkt is een feit, dat weten we al veertig jaar. Maar over de verklaringen voor discriminatie weten we nog minder dan over hoeveel het voorkomt."

Donderdag maakte het College voor de Rechten van de Mens bekend dat mensen met een beperking nog te weinig worden betrokken bij het maken van beleid in Nederland. Die participatie in beleidsvoering is een van de eisen uit het VN-verdrag Handicap, aldus het College in een jaarlijkse rapportage. Volgens Jan-Peter Loof van het College, ook aanwezig tijdens de hoorzitting, komen de meeste klachten over discriminatie van mensen met een beperking of een chronische ziekte.

Analyseren

Er moet dan ook meer aandacht komen voor verschillende vormen van discriminatie, aldus Helga de Valk van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Er wordt veel gesproken over discriminatie van mensen met een migratieachtergrond, "maar we moeten ons niet blindstaren op slechts één definitie", aldus De Valk. Zo worden andere vormen zoals leeftijdsdiscriminatie in de toekomst volgens haar steeds omvangrijker.

Ook volgens Linda Nooitmeer, van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, is nadenken over de definitie van discriminatie, waaronder racisme, essentieel. "Pas daarna kunnen we komen tot plannen voor het uitbannen van institutioneel racisme." Mitchell Esajas, medeoprichter van onderzoeksplatform The Black Archives: "We moeten eerst het begrip analyseren en benoemen en pas dan beleid maken."

Tijdens de hoorzitting meldde Esajas dat het pand van zijn organisatie eerder op donderdag werd beklad. Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte, ook aanwezig bij de hoorzitting, is het vandalisme een aanwijzing voor de aanwezigheid van racisme en discriminatie. "Racisme ís een groot probleem. Dit bewijst het weer," aldus de politicus op Twitter.

Meer uit Binnenland

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein, meer dan verwacht

NIEUWEGEIN (ANP) - In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

59 minuten geleden
Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

ASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

1 uur geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

1 uur geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

2 uur geleden
Recordvangst crystal meth in lading vervuilde grond

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft begin maart ruim 3200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook wel bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

2 uur geleden
Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

3 uur geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

4 uur geleden