Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer in hoorzitting gewezen op beperkte kennis discriminatie

Kamer in hoorzitting gewezen op beperkte kennis discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft nog weinig grip op de aard en omvang van discriminatie in Nederland. Dat kwam donderdag naar voren in een hoorzitting in de Kamer, waarin deskundigen op het gebied van discriminatie door de commissie Binnenlandse Zaken werden ondervraagd.

De commissieleden werden er tijdens de drie uur durende hoorzitting meerdere malen op gewezen dat er nog onvoldoende kennis is over de definitie en omvang van het probleem. Lieselotte Blommaert van de Radboud Universiteit, specialist op het gebied van ongelijkheid op de arbeidsmarkt, zei onder meer: "Discriminatie op de arbeidsmarkt is een feit, dat weten we al veertig jaar. Maar over de verklaringen voor discriminatie weten we nog minder dan over hoeveel het voorkomt."

Donderdag maakte het College voor de Rechten van de Mens bekend dat mensen met een beperking nog te weinig worden betrokken bij het maken van beleid in Nederland. Die participatie in beleidsvoering is een van de eisen uit het VN-verdrag Handicap, aldus het College in een jaarlijkse rapportage. Volgens Jan-Peter Loof van het College, ook aanwezig tijdens de hoorzitting, komen de meeste klachten over discriminatie van mensen met een beperking of een chronische ziekte.

Analyseren

Er moet dan ook meer aandacht komen voor verschillende vormen van discriminatie, aldus Helga de Valk van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Er wordt veel gesproken over discriminatie van mensen met een migratieachtergrond, "maar we moeten ons niet blindstaren op slechts één definitie", aldus De Valk. Zo worden andere vormen zoals leeftijdsdiscriminatie in de toekomst volgens haar steeds omvangrijker.

Ook volgens Linda Nooitmeer, van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, is nadenken over de definitie van discriminatie, waaronder racisme, essentieel. "Pas daarna kunnen we komen tot plannen voor het uitbannen van institutioneel racisme." Mitchell Esajas, medeoprichter van onderzoeksplatform The Black Archives: "We moeten eerst het begrip analyseren en benoemen en pas dan beleid maken."

Tijdens de hoorzitting meldde Esajas dat het pand van zijn organisatie eerder op donderdag werd beklad. Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte, ook aanwezig bij de hoorzitting, is het vandalisme een aanwijzing voor de aanwezigheid van racisme en discriminatie. "Racisme ís een groot probleem. Dit bewijst het weer," aldus de politicus op Twitter.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

2 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

3 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

6 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

16 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden