Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer in debat over rampsituatie op Lesbos

Kamer in debat over rampsituatie op Lesbos

DEN HAAG (ANP) - Hoe gaat Nederland de Griekse regering helpen, na de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria. Dat wil de Tweede Kamer donderdag horen van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking). Door de brand woensdagnacht op het eiland Lesbos zijn de naar schatting 13.000 mensen die in het kamp verbleven, in één klap dakloos geworden.

Het kabinet zegde al een miljoen euro aan noodhulp toe. Maar een aantal partijen in de Kamer vindt dat Nederland niet alleen geld moet uittrekken, maar ook mensen hier moet opvangen. Onder meer PvdA en GroenLinks pleiten daarvoor. Vrijwel de hele Kamer steunde woensdag het verzoek om zo snel mogelijk een debat over het kamp te houden.

Organisaties als Vluchtelingenwerk riepen Nederland eerder op om vijfhonderd alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit het kamp op te vangen. Een aantal Nederlandse gemeenten toonde zich bereid plek te maken voor deze kinderen, maar het kabinet wil er niet aan. Binnen de coalitie is de opvang van asielzoekers een heikel punt. D66 en CU willen meer doen, maar CDA en VVD zijn tegen.

Linkse partijen, en organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland riepen het kabinet woensdag op om op zijn minst kinderen uit het kamp in Nederland op te vangen. Maar dat gaat niet gebeuren, liet staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie) weten. "Nederland heeft altijd het standpunt gehad dat we geen mensen overnemen", zei ze woensdag.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

11 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

11 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

12 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden