Kamer houdt vast aan alternatieve locatie voor radar Herwijnen
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat Defensie verder gaat zoeken naar een alternatieve locatie voor de radar in Herwijnen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft eerder aangegeven dat zo'n zoektocht niets heeft opgeleverd.
Desondanks willen coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dat het ministerie verder gaat zoeken. Zij dienen daarvoor maandag een voorstel in dat de steun zal krijgen van een meerderheid.
GroenLinks schaart zich achter het voorstel. SP en PvdA kwamen eerder al met een soortgelijke motie. De PVV wil niet dat de radar in Herwijnen komt, laat het Tweede Kamerlid Sietse Fritsma weten.
Straling
Volgens Martijn van Helvert (CDA) heeft Defensie niet goed genoeg gezocht naar alternatieven. Daar zijn er volgens hem een "heleboel" van. Alternatieven zijn slechts "sporadisch" onderzocht, vindt Joël Voordewind (ChristenUnie).
De bewoners van Herwijnen zijn tegen de komst van de radar. Zij maken zich zorgen over de straling en wijzen erop dat bij het dorp al een radar van de KNMI staat. Het gemeentebestuur is ook tegen de komst van het SMART-L radarstation.
De radar is nodig voor de luchtbewaking en moet de installatie in Nieuw Milligen vervangen. Die is aan het einde van haar levensduur. Volgens Defensie vormt de straling geen gevaar voor de gezondheid. Met een speciale regeling kan het ministerie de bezwaren van de gemeente opzijzetten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft er nog steeds vertrouwen in met de vakbonden tot een akkoord te komen over een vroegpensioenregeling voor zware beroepen, zegt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Hij is wel "teleurgesteld" dat de bonden nog steeds niet willen praten.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-vicepremier en mijnbouwminister Sophie Hermans, die een belangrijke rol speelde in de formatie, zegt dat de coalitie niets verkeerds bedoelde met een passage uit het regeerakkoord over gas uit Groningen. Daarin staat "geen Gronings gas meer", maar daarmee wordt bedoeld dat alleen uit het grote Groningenveld geen gas meer wordt gewonnen. Hermans zegt dat de passage "naar eer en geweten" is opgeschreven.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat "heel snel" de vreemdelingenwet deels buiten werking stellen en crisismaatregelen nemen. Die voorstellen worden "voorgelegd aan de ministerraad" en kunnen dan vrijwel meteen van kracht worden.
14 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek door de Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar niet bij consumenten terecht. Dat percentage lag in 2022 nog boven de 1 procent.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft de ruimte om een waarschuwing te geven als een bedrijf werk laat doen door een zelfstandige dat in loondienst moet worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari gaat de fiscus optreden tegen schijnconstructies, maar dat zal niet in alle gevallen direct tot naheffingen leiden, zegde staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) toe aan de Tweede Kamer. Maar een waarschuwing (officieel een aanwijzing) wordt niet meer de norm, zoals nu nog het geval is.
17 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA) is de nieuwe rapporteur voor de rechtstaat Hongarije. Vanuit die rol gaat ze zich onder meer inzetten voor het opschorten van het stemrecht van Hongarije binnen de Europese Unie. Volgens Strik heeft de Hongaarse minister-president Viktor Orbán "de bijl volledig in de rechtsstaat gezet" en keert Hongarije de Europese Unie steeds meer de rug toe.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën houdt ook na 1 januari 2025 schijnzelfstandigen aan bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Deze organisatie regelt de compensatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal. Het inhuren van zelfstandigen voor werk dat eigenlijk door iemand in loondienst moet worden uitgevoerd, mag al niet. Maar de Belastingdienst zelf gaat hier vanaf 1 januari ook daadwerkelijk op handhaven.
17 uur geleden