Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer geeft kabinet uitbrander om vroegtijdig vertrek militairen

Kamer geeft kabinet uitbrander om vroegtijdig vertrek militairen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft donderdag een uitbrander van de Tweede Kamer gekregen omdat tachtig militairen naar Afghanistan zijn gestuurd voordat er met de volksvertegenwoordiging over is gesproken. Het kabinet had het liever anders gezien. "Ik vind het ook knullig", erkende demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie.

Jasper van Dijk (SP) sprak van een "wanvertoning". Hij vindt het debat donderdag over de uitzending mosterd na de maaltijd. Het is "geen goede start", verklaarde Tom van der Lee van GroenLinks. "Dit voelt heel erg ongemakkelijk", zei Ruben Brekelmans (VVD). Zo kunnen we niet werken, oordeelde Agnes Mulder (CDA) en PVV'er Raymond de Roon noemt het een "heel kwalijke zaak".

Dat een deel van de partijen vooraf over de komst van de brief door de politiek assistent van de minister is gebeld, viel in slechte aarde. Van Dijk zei niet te zijn benaderd. Hetzelfde gold voor De Roon. "Onfatsoenlijk dat er selectief is gebeld", zei de laatste.

Praktische noodzaak

Het kabinet moet volgens de grondwet over de inzet van troepen vooraf de Kamer op de hoogte stellen. Officieel heeft het kabinet geen toestemming nodig van de Kamer voor het sturen van militairen, maar in de praktijk komt het daar wel op neer.

Bijleveld had het graag anders gezien maar er was een "praktische noodzaak". De extra militairen moeten de 160 Nederlandse manschappen in Mazar-e-Sharif extra bescherming geven. De Taliban dreigen na 1 mei met aanvallen op de buitenlandse troepen.

"De veiligheid van onze mensen staat voorop", zei Bijleveld. "Nood breekt wet", voegde ze eraan toe. De volgende gelegenheid voor de militairen om te vertrekken was 28 april. Maar omdat ze een week nodig hebben voor ze inzetbaar zijn, was die datum geen optie, aldus de bewindsvrouw.

Brief

De Kamer kreeg woensdagavond laat een brief van het kabinet waarin werd gemeld dat de eenheid eerder zou vertrekken. De troepen zouden oorspronkelijk meevliegen met een Duitse vlucht na het Kamerdebat, maar de Duitsers kregen geen toestemming om over Turkmenistan te vliegen. Omdat er geen andere mogelijkheid was om de militairen op 1 mei operationeel te hebben in Afghanistan, besloot het kabinet de troepen eerder te sturen.

De vorige Amerikaanse regering heeft met de Taliban afgesproken dat de buitenlandse troepen volgende maand weg zouden zijn. Nu dat niet lukt, heeft de Taliban opgeroepen om buitenlandse militairen te gaan aanvallen.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

3 uur geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

3 uur geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

4 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

5 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

8 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

9 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

10 uur geleden