Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer gaat donderdag stemmen over aanhouden spreidingswet

Kamer gaat donderdag stemmen over aanhouden spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt donderdag alsnog over de motie van VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz, waarin het kabinet en de Eerste Kamer worden opgeroepen een "pas op de plaats te maken" met de spreidingswet asielzoekers. Dat uitstel moet gelden voor de duur van de formatie voor een nieuw kabinet. De omstreden oproep wordt ondersteund door PVV, NSC en BBB, de vier partijen die nu praten over kabinetsdeelname.

De motie werd woensdag nog aangehouden door Yeşilgöz, omdat GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans eerst een oordeel van het kabinet wilde. Demissionair Mark Rutte heeft inmiddels de motie ontraden.

"Het kabinet is nu niet aan zet", schrijft Rutte in een reactie op de motie. Hij benadrukt dat het demissionaire kabinet achter het wetsvoorstel van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) staat, die voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten moet zorgen. De Eerste Kamer gaat over zijn eigen agenda, schrijft Rutte.

Stemming

VVD-Kamerlid Sophie Hermans vroeg de Kamer later donderdag alsnog over de motie te stemmen. Een meerderheid stemde daarmee in. Er wordt hoofdelijk gestemd. Van der Burg zit momenteel ook zelf in de Kamer, net als zijn partijleider Yeşilgöz.

Dinsdag heeft de commissie immigratie en asiel van de Eerste Kamer afgesproken de spreidingswet op 16 januari plenair te behandelen en er een week later over te stemmen.

De koepels van gemeenten en provincies, de commissarissen van de Koning en het Veiligheidsberaad roepen de Tweede Kamer in een brief op de Eerste Kamer de spreidingswet in januari te laten behandelen. Opschorting van de behandeling leidt mogelijk tot een impasse bij de toekomstige opvang van vluchtelingen, terwijl de situatie nu al onhoudbaar is.

Meer uit Politiek

Van der Burg: EU moet optreden bij overtreden migratiepact

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie moet optreden tegen landen die de afspraken uit het EU-migratiepact niet nakomen, vindt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Hij zal daar bij de Europese Commissie op aandringen en gaat ervan uit dat het nieuwe kabinet dat ook gaat doen, zei hij in debat met de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Van der Burg heeft gemeente voor gesloten opvang asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) is "nagenoeg" rond met een gemeente die een gesloten locatie voor kansarme asielzoekers binnen haar grenzen wil hebben. Nederland moet over twee jaar zo'n gesloten locatie hebben, zo is afgesproken in het Europees migratiepact. Jarenlang zochten Van der Burg en zijn voorgangers tevergeefs naar een tweede aanmeldcentrum naast Ter Apel en naar speciale opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers.

3 uur geleden
Alle bewindslieden behalve Schoof verbonden aan coalitiepartij

DEN HAAG (ANP) - Alle bewindslieden die in het aankomende kabinet-Schoof komen, zijn verbonden aan een van de vier coalitiepartijen, behalve premier Dick Schoof zelf. Dat blijkt uit het overzicht dat het bureau van de kabinetsformatie heeft gepubliceerd.

3 uur geleden
Kabinet krijgt 13 staatssecretarissen, 4 voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - In het nieuwe kabinet komen 13 staatssecretarissen. De aantallen ministers waren al bekend, maar nu heeft het bureau van de kabinetsformatie de verdeling van de hele kabinetsploeg inclusief staatssecretarissen bekendgemaakt. In totaal komen er 29 bewindslieden.

4 uur geleden
Kabinet steekt in nadagen 60 miljoen euro in Oekraïense drones

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet investeert 60 miljoen euro in Oekraïense drones. Dat meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) aan het einde van een tweedaags werkbezoek aan het door oorlog geplaagde land. Mogelijk is dit het laatste militaire steunpakket dat ze aankondigt, gezien het eerste kabinet-Schoof binnenkort aantreedt. Het wordt betaald uit geld dat eerder is gereserveerd op de begroting van het ministerie van Defensie.

19 uur geleden
Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep in opruiingszaak

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die de FvD-politicus dinsdag een taakstraf van tweehonderd uur oplegde voor opruiing. Op X zegt Van Meijeren dat hij strafrechtelijk is veroordeeld om zijn mening. "Dit is niet alleen een aanval op mij, maar op de vrijheid van ons allemaal. Uiteraard leg ik me hier niet bij neer en ga ik in hoger beroep. Als wij niet opgeven, zal uiteindelijk de waarheid overwinnen!"

19 uur geleden
VVD krijgt Financiën in nieuw kabinet, Migratie en Zorg naar PVV

DEN HAAG (ANP) - De VVD levert in het nieuwe kabinet de minister van Financiën, een sleutelpost in elke ministersploeg. De PVV levert de meeste ministers, vijf in totaal. De VVD en NSC leveren elk vier ministers, BBB twee. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

21 uur geleden