
Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
DEN HAAG (ANP) - Er gebeurt weliswaar van alles om te proberen de problemen in de jeugdbescherming op te lossen, maar dat levert volgens een groot deel van de Tweede Kamer te weinig concrete resultaten op. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) erkent dat "we er nog lang niet zijn", maar er zijn wel belangrijke stappen gezet, zei hij in een Kamerdebat over de jeugdbescherming.
Ongeveer een jaar geleden was er een spoeddebat in de Kamer, nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm had geslagen over de slechte situatie in de jeugdbescherming. Zij riep het kabinet op om met een crisisplan te komen. Dat kwam er, maar dat heeft de problemen bij lange na niet opgelost, betoogde Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA). Ze verwees naar het recente rapport van de IGJ, waarin de inspectie concludeert dat de situatie in de jeugdbescherming "zeer zorgelijk" blijft. Zo zijn de wachtlijsten niet opgelost en in juni waren er zo'n 1600 kinderen zonder vaste jeugdbeschermer.
Volgens Westerveld ontberen te veel kwetsbare jongeren en hun gezinnen nog steeds concrete hulp, zijn de wachtlijsten nog steeds te lang en is de werkdruk van jeugdbeschermers nog veel te hoog, somde ze op. Ze werd volmondig bijgevallen door de PVV en SP, maar ook VVD was kritisch over de achterblijvende resultaten. D66 en CDA waren iets milder. Vooral CDA vindt dat de jeugdzorgsector de tijd moet krijgen om veranderingen door te voeren.
Caseload
Concrete resultaten zijn er wel degelijk, zei Weerwind. Zo is er recent een akkoord bereikt over een landelijk tarief voor de jeugdbescherming en de 'caseload' van jeugdbeschermers is verminderd. Dat tarief is weliswaar niet wettelijk vastgelegd en het aantal jongeren waarvoor een jeugdbeschermer verantwoordelijk is, is minder gedaald dan de bedoeling was, erkende hij. De minister verzekerde de Kamer dat die caseload de komende tijd verder omlaaggaat en dat hij dat nauwlettend in de gaten gaat houden.
Weerwind gaat die landelijke tarieven ook wettelijk vastleggen, zoals de Kamer eerder via een motie heeft afgedwongen. Een wetsvoorstel zal pas medio 2025 naar de Kamer worden gestuurd. Hij riep de Kamer op niet met een motie te komen om dat naar voren te halen. Voor een aantal gecertificeerde instellingen, die jeugdbescherming bieden, gaat dat te snel, waarschuwde de minister. "Zij moeten hier echt naartoe groeien. Laten we dat proces niet verstoren."
"We zijn er nog niet, maar geef ons ruimte", zei Weerwind. "Ik heb uw steun daarbij nodig."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniƫlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
2 dagen geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
6 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
6 dagen geleden