Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is

Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is

DEN HAAG (ANP) - Er gebeurt weliswaar van alles om te proberen de problemen in de jeugdbescherming op te lossen, maar dat levert volgens een groot deel van de Tweede Kamer te weinig concrete resultaten op. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) erkent dat "we er nog lang niet zijn", maar er zijn wel belangrijke stappen gezet, zei hij in een Kamerdebat over de jeugdbescherming.

Ongeveer een jaar geleden was er een spoeddebat in de Kamer, nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm had geslagen over de slechte situatie in de jeugdbescherming. Zij riep het kabinet op om met een crisisplan te komen. Dat kwam er, maar dat heeft de problemen bij lange na niet opgelost, betoogde Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA). Ze verwees naar het recente rapport van de IGJ, waarin de inspectie concludeert dat de situatie in de jeugdbescherming "zeer zorgelijk" blijft. Zo zijn de wachtlijsten niet opgelost en in juni waren er zo'n 1600 kinderen zonder vaste jeugdbeschermer.

Volgens Westerveld ontberen te veel kwetsbare jongeren en hun gezinnen nog steeds concrete hulp, zijn de wachtlijsten nog steeds te lang en is de werkdruk van jeugdbeschermers nog veel te hoog, somde ze op. Ze werd volmondig bijgevallen door de PVV en SP, maar ook VVD was kritisch over de achterblijvende resultaten. D66 en CDA waren iets milder. Vooral CDA vindt dat de jeugdzorgsector de tijd moet krijgen om veranderingen door te voeren.

Caseload

Concrete resultaten zijn er wel degelijk, zei Weerwind. Zo is er recent een akkoord bereikt over een landelijk tarief voor de jeugdbescherming en de 'caseload' van jeugdbeschermers is verminderd. Dat tarief is weliswaar niet wettelijk vastgelegd en het aantal jongeren waarvoor een jeugdbeschermer verantwoordelijk is, is minder gedaald dan de bedoeling was, erkende hij. De minister verzekerde de Kamer dat die caseload de komende tijd verder omlaaggaat en dat hij dat nauwlettend in de gaten gaat houden.

Weerwind gaat die landelijke tarieven ook wettelijk vastleggen, zoals de Kamer eerder via een motie heeft afgedwongen. Een wetsvoorstel zal pas medio 2025 naar de Kamer worden gestuurd. Hij riep de Kamer op niet met een motie te komen om dat naar voren te halen. Voor een aantal gecertificeerde instellingen, die jeugdbescherming bieden, gaat dat te snel, waarschuwde de minister. "Zij moeten hier echt naartoe groeien. Laten we dat proces niet verstoren."

"We zijn er nog niet, maar geef ons ruimte", zei Weerwind. "Ik heb uw steun daarbij nodig."

Meer uit Gezond

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

13 uur geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

17 uur geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

17 uur geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

23 uur geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

1 dag geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

1 dag geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

1 dag geleden