Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer eens met uitstel opening Lelystad Airport

Kamer eens met uitstel opening Lelystad Airport

DEN HAAG (ANP) - Het uitstellen van de opening van Lelystad Airport is een onvermijdelijk en terecht besluit, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde dinsdag aan dat de opening wordt uitgesteld tot november volgend jaar vanwege de coronacrisis.

De VVD vindt het "niet meer dan logisch om de opening uit te stellen", nu er zelfs nauwelijks vanaf Schiphol wordt gevlogen. De grootste partij in de Tweede Kamer is normaal gesproken groot voorstander van het openstellen van Lelystad maar "alles is nu gericht op het verslaan van het coronavirus. Hopelijk komt snel de tijd weer terug dat we een fijne vakantievlucht kunnen boeken, dan wordt ook Lelystad weer van belang", zegt Kamerlid Remco Dijkstra.

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins noemt dit "het enige juiste en terechte besluit". Hoewel het uitstel er volgens het kabinet is gekomen wegens de coronacrisis, zijn er volgens de ChristenUnie vooral nog veel vragen over de effecten van Lelystad Airport op de natuur, zoals de stikstofneerslag. De commissie die hierover gaat, geeft samen met het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu aan dat de neerslag is onderschat. "Dat betekent simpelweg: 'ga terug naar start’," zegt Bruins.

Kritisch

Ook coalitiepartij D66 is al tijden kritisch. Kamerlid Jan Paternotte noemt het besluit "onvermijdelijk". De fouten in het milieurapport moeten eerst hersteld worden, vindt hij. Daarnaast is het idee dat "Lelystad een overloopluchthaven is die Schiphol ontlast. Als Schiphol zelf voldoende ruimte heeft moet je de luchthaven niet gaan openstellen", zegt de D66-politicus.

Het CDA is het daarmee eens. "Gezien de coronacrisis zal van overloop vanaf Schiphol dit jaar geen sprake zijn", zegt Kamerlid Mustafa Amhaouch. Hij noemt het besluit "onvermijdelijk en begrijpelijk".

"Voor GroenLinks is één ding zeker: Lelystad Airport mag niet open", reageert Kamerlid Suzanne Kröger namens die oppositiepartij. "De grote vraag die nog beantwoord moet worden is hoe die fouten erin zijn gekomen", zegt zij over de stikstofberekeningen. De SP vindt dat de groei van de luchtvaart moet stoppen. "Wéér wordt duidelijk dat uitbreiding van Lelystad Airport niet kan. Laat uitstel leiden tot afstel!", zegt Kamerlid Cem Lacin.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

10 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

10 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

14 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

15 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

16 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

16 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

17 uur geleden