Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer debatteert over klimaatbeleid en kritisch PBL-rapport

Kamer debatteert over klimaatbeleid en kritisch PBL-rapport

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer bespreekt woensdag de klimaatplannen van het kabinet. Ook de kritische Klimaat- en Energieverkenning die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) begin deze maand uitbracht komt aan bod tijdens het debat met minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Uit het rapport bleek dat het kabinet de eigen doelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen nog niet haalt.

Met het concreet uitgewerkte beleid, waaronder ook voorgenomen beleid valt, komt Nederland nog niet verder dan een vermindering van de uitstoot met 39 tot 50 procent in 2030. Met plannen die nog niet concreet zijn uitgewerkt, maar wel zijn afgesproken in het coalitieakkoord, kan in het gunstigste geval 52 procent worden gehaald. In datzelfde coalitieakkoord is echter afgesproken dat het kabinet moet mikken op 60 procent reductie ten opzichte van 1990. Eigenlijk is 55 procent het doel, maar door iets daarboven te mikken wordt de kans groter dat dit daadwerkelijk wordt gehaald, is de gedachte van het kabinet.

"Een snellere uitvoering van de bestaande plannen én formulering van aanvullend beleid zijn nodig om het Nederlandse klimaatdoel in 2030 te halen", adviseerde het PBL. Jetten erkende in een brief dat het duidelijk is "dat er nog een groot gat overbrugd moet worden".

Linkse oppositiepartijen willen veel meer ingrepen zien van het kabinet, en vinden dat Jetten niet moet wachten tot het voorjaar voordat hij extra maatregelen aankondigt. Coalitiepartijen VVD en CDA benadrukken steeds dat veel maatregelen nog niet zijn meegerekend. Het PBL zegt dat veel aangekondigd beleid nog te vaag is om mee te nemen. Rechtse oppositiepartijen als de PVV en Forum voor Democratie vinden dat het klimaatbeleid doorschiet en te veel geld kost.

De 55 procent vermindering in 2030 is in lijn met het EU-doel. Dat cijfer wordt overigens nog iets aangescherpt, kondigde Eurocommissaris Frans Timmermans eerder deze maand aan op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. De EU denkt nu dat in de praktijk 57 procent haalbaar is.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

13 minuten geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

30 minuten geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

2 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

2 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

3 uur geleden