Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer debatteert over de slavernijexcuses van het kabinet

Kamer debatteert over de slavernijexcuses van het kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert over de excuses van de Nederlandse regering voor het slavernijverleden. Premier Mark Rutte bood die half december aan. Hoewel veel mensen in en buiten Nederland daar blij mee waren, klonk er ook kritiek. Bijvoorbeeld op de volgens critici overhaaste en tactloze manier waarop de excuses tot stand gekomen waren. Anderen vonden excuses überhaupt niet nodig.

Rutte bood op 19 december excuses aan vanuit Den Haag, terwijl zeven andere bewindspersonen in het Caribisch deel van het koninkrijk en Suriname waren om erover door te praten. In de weken daarvoor waren onrust en discussie ontstaan nadat al was uitgelekt dat er excuses aankwamen.

Activisten en overheidsfunctionarissen vroegen zich af waarom er ineens zo'n haast gemaakt moest worden met de excuses en waarom het kabinet daar vooraf niet over had overlegd. Daarnaast viel verkeerd dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering naar Suriname reisde om de excuses te bespreken, terwijl hij zelf een nazaat is van tot slaaf gemaakten. De aanloop van de excuses zal ook onderwerp zijn van het debat, deze woensdag.

Een belangrijke aanleiding voor de excuses was een rapport getiteld 'Ketenen van het verleden' van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden dat al in 2021 verscheen. Een van de aanbevelingen uit dat rapport was om de excuses vast te leggen in een wet. Of het kabinet dat ook van plan is, wilde Rutte vorige maand nog niet zeggen.

In het rapport werd ook ingegaan op de timing en de vorm van de excuses. Het zou volgens het college goed zijn als de koning dat zou doen op 1 juli 2023. Op die dag is het namelijk 160 jaar geleden dat de slavernij officieel door de Nederlandse regering werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat de laatste slaven daadwerkelijk vrij werden.

Rutte bood zijn excuses afgelopen december al aan omdat heel dit jaar een herdenkingsjaar moet zijn. Wel is duidelijk dat koning Willem-Alexander op 1 juli aanwezig zal zijn bij de herdenking in Amsterdam. Of hij daar de excuses namens de regering zal herhalen, is nog altijd de vraag.

Namens het kabinet zijn premier Mark Rutte, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij het Kamerdebat. Naast excuses heeft het kabinet ook een fonds van 200 miljoen aangekondigd voor bewustwording en betrokkenheid bij het slavernijverleden, en 27 miljoen voor een slavernijmuseum in Amsterdam.

Meer uit Politiek

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

DEN HAAG (ANP) - In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Zeker omdat PVV, VVD, NSC en BBB in hun hoofdlijnenakkoord aangeven dat de politie weer zichtbaarder moet worden in de wijken.

2 uur geleden
Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

16 uur geleden
Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

18 uur geleden
Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

21 uur geleden
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

23 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

1 dag geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

1 dag geleden