Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

Maandag spreekt de Kamer verder, de week erna gaat de politieke behandeling van de wet door in de grote debatzaal van de Tweede Kamer.

De artikelsgewijze behandeling is al bijna dertig jaar niet meer voorgekomen in de Tweede Kamer. Maar parlementariërs maken zich zorgen over de ingrijpende hervorming van het pensioenstelsel in economisch zeer onzekere tijden. Coalitie en kabinet willen na de vele uren aan debatten over het voorstel naar een afronding toe, hoewel er wel steun was voor de nauwelijks voorkomende artikelsgewijze behandeling.

Overgang begin 2027

Pensioenfondsen moeten per 1 januari 2027 over naar het nieuwe stelsel. De wet waarover de Kamer spreekt moet op 1 juli volgend jaar ingaan en die transitie mogelijk maken. Maar over de overstap naar het nieuwe stelsel, waarin op een andere manier pensioen wordt opgebouwd, leven nog veel vragen bij Kamerleden, werd vrijdag duidelijk. Ook blijven er zorgen over de regels voor pensioenfondsen voor de omgang van de honderden miljarden aan pensioenkapitaal.

Hoewel de artikelsgewijze behandeling eigenlijk alleen over de technische uitwerking van de wet gaat, konden Kamerleden - vooral van de oppositie - het soms niet laten toch politieke opmerkingen te maken. De meeste vragen kwamen ook van de oppositie. De SP, de PVV en Pieter Omtzigt zijn uitgesproken tegenstanders van de wet, GroenLinks en PvdA twijfelen nog.

Maandag hervatting debat

Maandag spreken de pensioenspecialisten van partijen verder over de wet. Dan kunnen de Kamerleden verder doorvragen naar onder meer de gevolgen van het nieuwe stelsel voor het nabestaandenpensioen. Hoewel er maandag opnieuw vijf uur is ingeboekt voor het debat, maakten de SP en de PVV boos een punt van de volgens hen haastige behandeling.

Woensdagavond kreeg de Kamer een belangrijk advies over rendementen waar pensioenfondsen rekening mee kunnen houden, en de antwoorden op vele tientallen technische vragen. En donderdag stonden veel pensioenwoordvoerders urenlang in de debatzaal van de Tweede Kamer om de begroting van het ministerie van Sociale Zaken te bespreken. Coalitiepartijen en het kabinet wijzen juist op de lange debatten (in totaal inmiddels bijna 80 uur) die de Kamer er al op heeft zitten over de pensioenwet.

Stemming

Voor de winterstop van het parlement moet de Tweede Kamer over de wet stemmen. Als die wordt aangenomen, behandelt de Eerste Kamer het voorstel in het nieuwe jaar.

Meer uit Politiek

Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

21 uur geleden
Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

21 uur geleden
Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

1 dag geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

1 dag geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

1 dag geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

1 dag geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

1 dag geleden