Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

Maandag spreekt de Kamer verder, de week erna gaat de politieke behandeling van de wet door in de grote debatzaal van de Tweede Kamer.

De artikelsgewijze behandeling is al bijna dertig jaar niet meer voorgekomen in de Tweede Kamer. Maar parlementariërs maken zich zorgen over de ingrijpende hervorming van het pensioenstelsel in economisch zeer onzekere tijden. Coalitie en kabinet willen na de vele uren aan debatten over het voorstel naar een afronding toe, hoewel er wel steun was voor de nauwelijks voorkomende artikelsgewijze behandeling.

Overgang begin 2027

Pensioenfondsen moeten per 1 januari 2027 over naar het nieuwe stelsel. De wet waarover de Kamer spreekt moet op 1 juli volgend jaar ingaan en die transitie mogelijk maken. Maar over de overstap naar het nieuwe stelsel, waarin op een andere manier pensioen wordt opgebouwd, leven nog veel vragen bij Kamerleden, werd vrijdag duidelijk. Ook blijven er zorgen over de regels voor pensioenfondsen voor de omgang van de honderden miljarden aan pensioenkapitaal.

Hoewel de artikelsgewijze behandeling eigenlijk alleen over de technische uitwerking van de wet gaat, konden Kamerleden - vooral van de oppositie - het soms niet laten toch politieke opmerkingen te maken. De meeste vragen kwamen ook van de oppositie. De SP, de PVV en Pieter Omtzigt zijn uitgesproken tegenstanders van de wet, GroenLinks en PvdA twijfelen nog.

Maandag hervatting debat

Maandag spreken de pensioenspecialisten van partijen verder over de wet. Dan kunnen de Kamerleden verder doorvragen naar onder meer de gevolgen van het nieuwe stelsel voor het nabestaandenpensioen. Hoewel er maandag opnieuw vijf uur is ingeboekt voor het debat, maakten de SP en de PVV boos een punt van de volgens hen haastige behandeling.

Woensdagavond kreeg de Kamer een belangrijk advies over rendementen waar pensioenfondsen rekening mee kunnen houden, en de antwoorden op vele tientallen technische vragen. En donderdag stonden veel pensioenwoordvoerders urenlang in de debatzaal van de Tweede Kamer om de begroting van het ministerie van Sociale Zaken te bespreken. Coalitiepartijen en het kabinet wijzen juist op de lange debatten (in totaal inmiddels bijna 80 uur) die de Kamer er al op heeft zitten over de pensioenwet.

Stemming

Voor de winterstop van het parlement moet de Tweede Kamer over de wet stemmen. Als die wordt aangenomen, behandelt de Eerste Kamer het voorstel in het nieuwe jaar.

Meer uit Politiek

Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

20 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

1 dag geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

1 dag geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

2 dagen geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

2 dagen geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

2 dagen geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

2 dagen geleden