Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties

Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) is stevig in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer over een fonds voor klokkenluiders en sancties voor bedrijven die klokkenluiders het leven zuur maken. Een Kamermeerderheid wil beide nu in de wet regelen, maar de minister vindt het daarvoor te vroeg. Ze wil beide voorstellen wel onderzoeken en wellicht later opnemen in een nieuw wetsvoorstel, zei ze tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat klokkenluiders beter moet beschermen.

Vanuit het fonds zouden klokkenluiders juridische en psychosociale hulp moeten kunnen regelen, zo wil de Kamer, waaronder de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie. De VVD is tegen. Volgens de minister zitten er veel te veel haken en ogen aan om de komst van zo'n fonds nu al in de wet vast te leggen.

Wie vult en beheert het fonds en wanneer en hoeveel keert de fondsbeheerder uit. Moeten werkgevers daaraan een bijdrage leveren of moet alleen de overheid het fonds vullen, somde de minister enkele vragen op waar ze zorgvuldig naar wil kijken. Nu heeft Bruins Slot geen geld voor de vulling van zo'n fonds, tekende ze daar meteen bij aan.

Ook andere voorstellen van de Kamer om de wet aan te passen, werden door de minister stuk voor stuk ontraden. Het voorstel om sancties op te leggen via het bestuurs- en strafrecht, in plaats van alleen het civielrecht, is in de ogen van de minister eveneens te vroeg. De Kamer wil dat wel, vanwege de afschrikwekkende werking ervan.

De gevolgen ervan kan Bruins Slot nog niet overzien. Ze vindt het Huis voor klokkenluiders niet geschikt om boetes op te leggen, omdat daarmee de neutrale rol van het Huis in het geding komt. Onzin, stelden diverse Kamerleden, waaronder Renske Leijten (SP). Volgens Leijten heeft het Huis geen neutrale rol, omdat het Huis naast de klokkenluider moet staan. D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz herinnerde de minister eraan dat het Huis voor Klokkenluiders juist zelf heeft gevraagd om sancties te mogen opleggen.

De Kamer en de minister zijn het over een ding wel eens: met deze wetswijziging zijn klokkenluiders wel wat beter beschermd dan nu, maar het nog steeds onvoldoende. Het huidige wetsvoorstel moet echter zo snel mogelijk in werking treden, omdat een boete vanuit Europa dreigt. Nederland had al lang de Europese richtlijn voor bescherming van klokkenluiders in een wet moeten verwerken.

Over anderhalf tot twee jaar hoopt Bruins Slot een nieuw wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in te dienen.

Donderdag wordt over de amendementen, moties en het wetsvoorstel gestemd.

Meer uit Binnenland

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

ZEIST (ANP) - Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1. De koolmees, op nummer 2, werd in de meeste tuinen gezien. Op nummer 3 staat de pimpelmees.

5 uur geleden
Amnesty: niet iedereen kreeg ruimte die hoort bij actie A12

DEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kreeg bij de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag zaterdag de ruimte die hoort bij demonstraties, zegt Amnesty International zondag. Het gaat om voorlopige bevindingen die de organisatie, die aanwezig was bij de actie zaterdag om het verloop te controleren, naar buiten brengt.

11 uur geleden
Honderden mensen bij herdenking Holocaust in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Met een stille tocht en een bijeenkomst waar na twee jaar coronamaatregelen weer publiek bij kon zijn, is zondag bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in Amsterdam de Holocaust herdacht. Deze week is het 78 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

11 uur geleden
Nog twee mensen vast na klimaatactie op A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Na de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zitten nog twee mensen vast, laat de politie zondag weten. In totaal werden zaterdag 768 mensen aangehouden. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

13 uur geleden
Milieudefensie kondigt nieuwe klimaatzaak aan

DEN HAAG (ANP) - Na de zaak tegen Shell in 2021, gaat Milieudefensie eind dit jaar een nieuwe klimaatzaak beginnen tegen een bedrijf dat veel broeikasgassen uitstoot. Dat maakte de directeur van Milieudefensie, Donald Pols, zondagochtend bekend in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Om welk bedrijf het gaat, kon hij nog niet zeggen.

13 uur geleden
Veel aandacht en beveiliging op Bonaire voor bezoek Amalia

KRALENDIJK (ANP) - Het bezoek van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Caribisch deel van Nederland bracht een hoop teweeg op Bonaire, de eerste bestemming van de zes eilanden die ze aandoen. Veel toeristen kwamen op het bezoek af, in mindere mate stonden Bonairianen langs de kant en de beveiliging was duidelijk aanwezig.

14 uur geleden
Halsema spreekt op Holocaustherdenking in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is een van de sprekers op de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Die vindt deze zondag plaats bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Ook premier Mark Rutte is aanwezig. Hij legt samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen een krans bij het monument.

20 uur geleden