Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties

Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) is stevig in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer over een fonds voor klokkenluiders en sancties voor bedrijven die klokkenluiders het leven zuur maken. Een Kamermeerderheid wil beide nu in de wet regelen, maar de minister vindt het daarvoor te vroeg. Ze wil beide voorstellen wel onderzoeken en wellicht later opnemen in een nieuw wetsvoorstel, zei ze tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat klokkenluiders beter moet beschermen.

Vanuit het fonds zouden klokkenluiders juridische en psychosociale hulp moeten kunnen regelen, zo wil de Kamer, waaronder de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie. De VVD is tegen. Volgens de minister zitten er veel te veel haken en ogen aan om de komst van zo'n fonds nu al in de wet vast te leggen.

Wie vult en beheert het fonds en wanneer en hoeveel keert de fondsbeheerder uit. Moeten werkgevers daaraan een bijdrage leveren of moet alleen de overheid het fonds vullen, somde de minister enkele vragen op waar ze zorgvuldig naar wil kijken. Nu heeft Bruins Slot geen geld voor de vulling van zo'n fonds, tekende ze daar meteen bij aan.

Ook andere voorstellen van de Kamer om de wet aan te passen, werden door de minister stuk voor stuk ontraden. Het voorstel om sancties op te leggen via het bestuurs- en strafrecht, in plaats van alleen het civielrecht, is in de ogen van de minister eveneens te vroeg. De Kamer wil dat wel, vanwege de afschrikwekkende werking ervan.

De gevolgen ervan kan Bruins Slot nog niet overzien. Ze vindt het Huis voor klokkenluiders niet geschikt om boetes op te leggen, omdat daarmee de neutrale rol van het Huis in het geding komt. Onzin, stelden diverse Kamerleden, waaronder Renske Leijten (SP). Volgens Leijten heeft het Huis geen neutrale rol, omdat het Huis naast de klokkenluider moet staan. D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz herinnerde de minister eraan dat het Huis voor Klokkenluiders juist zelf heeft gevraagd om sancties te mogen opleggen.

De Kamer en de minister zijn het over een ding wel eens: met deze wetswijziging zijn klokkenluiders wel wat beter beschermd dan nu, maar het nog steeds onvoldoende. Het huidige wetsvoorstel moet echter zo snel mogelijk in werking treden, omdat een boete vanuit Europa dreigt. Nederland had al lang de Europese richtlijn voor bescherming van klokkenluiders in een wet moeten verwerken.

Over anderhalf tot twee jaar hoopt Bruins Slot een nieuw wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in te dienen.

Donderdag wordt over de amendementen, moties en het wetsvoorstel gestemd.

Meer uit Binnenland

Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

21 minuten geleden
Racismecoördinator: politie-ervaringen van mensen serieus nemen

DEN HAAG (ANP) - De ervaringen van mensen met de politie moeten serieus genomen worden, en daarom pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh voor vervolgonderzoek. Dat zegt een woordvoerster namens Baldewsingh in reactie op de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat deed voor het eerst onderzoek naar de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormden voor een politiecontrole.

25 minuten geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

29 minuten geleden
Bruins Slot vraagt onderzoek te doen naar bloedbad in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft Israël gevraagd onderzoek te doen naar een bloedbad donderdag in de Gazastrook. "Er is meer helderheid nodig over de toedracht." In Gaza kwamen tijdens het uitdelen van humanitaire hulp meer dan honderd mensen om het leven.

36 minuten geleden
OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

58 minuten geleden
Russische media: voetballer Promes betrokken bij ongeval in Dubai

DUBAI (ANP) - Voetballer Quincy Promes zou betrokken zijn bij een ongeval in Dubai en zou daarna zijn gevlucht. Dat melden meerdere Russische media. Dat zou de reden zijn dat hij momenteel wordt vastgehouden op het vliegveld in Dubai. Ook wordt gesteld dat er op 4 of 5 maart een hoorzitting is.

1 uur geleden
Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

1 uur geleden