Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is en blijft sceptisch over de plannen voor een ingrijpende reorganisatie van de Landelijke Eenheid, het grootste onderdeel van de politie. Een commissie onder leiding van oud-burgemeester Bernt Schneiders heeft twintig "concrete aanbevelingen" gedaan, die volgens de volledige Kamer allemaal uitgevoerd moeten en kunnen worden. Maar nu blijkt dat al in het begin gedoe is ontstaan over het plan. "De start is echt vals", verwoordde VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen het algehele ongenoegen en vrees dat het niet verbetert.

Een ingreep is noodzakelijk, omdat het al jaren rommelt binnen de diensten die zich bezighouden met zware misdaad en speciale operaties. Medewerkers spreken van een verziekte sfeer en een onveilige werkcultuur, waarbij vaak is verwezen naar leidinggevenden die tekortschieten, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Die werden ingesteld toen drie medewerkers die bij een speciale undercoverafdeling betrokken waren, zelfmoord pleegden na conflicten.

Bij de eenheid werken ongeveer zesduizend mensen, die zich onder meer bezighouden met zware misdaad, geheime operaties, beveiliging, recherche en speciale interventies. Het plan is om de Landelijke Eenheid op te splitsen in twee nieuwe eenheden met elk een aantal diensten. Van de ongeveer 500 politiechefs wordt gekeken of ze de juiste capaciteiten hebben en de gewenste cultuuromslag kunnen vormgeven. Ook de hoge rangen binnen de korpsleiding krijgen zo'n schouw. Maar hoe het plan moet worden uitgevoerd is de Kamer nog volstrekt onduidelijk.

Kerstboom van onderwerpen

Volgens de VVD is de afgelopen tijd "een kerstboom" opgetuigd van onderwerpen die er nu niet toe doen maar waarover binnen de politie veel wordt gepraat. Dat gaat onder meer over geld. Ook blijkt dat de werkvloer en de vakbonden niet goed bij de komende wijzigingen worden betrokken. Fracties van links tot rechts hekelen deze ontwikkeling en vinden dat het beter moet, waarbij de minister er actiever bovenop moet zitten.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz vindt eveneens dat een grote omslag in de werkcultuur niet van bovenaf kan worden opgelegd maar moet worden gedragen door de medewerkers. Ze zei er goed op toe te zien dat de aanbevelingen worden opgevolgd. Ook Schneiders zelf is nog betrokken bij het vervolg en de uitvoering, benadrukte ze. In januari wil ze van de politie een aangepast transitieplan zien, waarbij ze de kritiekpunten van de Kamer zal meegeven. In maart verwacht ze het plan naar de Kamer te sturen.

Meer uit Politiek

Kaag pleit voor nuance in debat over nieuwe witwaswet

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Sigrid Kaag noemt het "heel belangrijk dat er nuance in het debat komt" over de nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld makkelijker te maken. Dat geldt niet alleen voor het maatschappelijke debat, maar ook "vanuit alle partijen".

2 uur geleden
Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "alles op alles" zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Het AD en het agrarische weekblad Nieuwe Oogst stellen op basis van eigen onderzoek dat 60 procent van de burgers die kloof ervaart. Bij boeren ligt dit op 85 procent.

4 uur geleden
Kabinet houdt vast aan verbod op hertenkampen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt vast aan het plan om hertenkampen te verbieden. Dat zei minister Piet Adema (Landbouw) donderdag in de Tweede Kamer. "Het dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen." Het gaat om het welzijn van de dieren, benadrukte hij.

18 uur geleden
Kamer worstelt na bijpraatsessies nog met nieuwe witwaswet

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer lijken nog steeds te worstelen met de nieuwe wet tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die wet maakt het mogelijk voor banken om gezamenlijk transacties in de gaten te houden. Meer dan tien deskundigen en betrokkenen praatten de Kamer donderdag bij over het veelbesproken wetsvoorstel, maar zij konden de twijfel bij de partijen niet wegnemen.

21 uur geleden
Kamerleden: gemeenten doen te weinig tegen discriminatie

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden van PvdA, GroenLinks en DENK vinden dat gemeenten te weinig doen tegen discriminatie en vragen minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om in te grijpen. Eén op de drie gemeenten heeft beleid tegen discriminatie. De parlementariërs willen dat gemeentes worden verplicht om een deel van het geld dat ze krijgen uit Den Haag uitgeven om discriminatie tegen te gaan. Dat gaat de VVD te ver.

21 uur geleden
Heijnen na rapport: strengere regels voor kringloopeconomie

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) komt snel met strengere regels voor bedrijven om de doelen voor een kringloopeconomie te halen. Dat zegt zij na het verschijnen van een kritisch rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens het PBL heeft het kabinet tot nu toe nauwelijks vooruitgang geboekt om toe te werken naar een circulaire economie.

23 uur geleden
Rechter vraagt staatssecretaris uitleg over inburgeringsexamen

HAARLEM (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg moet van de rechter beter motiveren waarom mensen uit onder meer Ethiopië verplicht zijn om in het buitenland een inburgeringsexamen af te leggen voordat ze naar Nederland komen. Die verplichting geldt niet voor mensen uit westers georiënteerde landen, zoals de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea.

1 dag geleden