Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer: bij verkiezing maart al meer gekozen bestuurders waterschap

Kamer: bij verkiezing maart al meer gekozen bestuurders waterschap

DEN HAAG (ANP) - Al bij de komende verkiezingen medio maart moeten meer bestuurders van de waterschappen worden gekozen. Daar dringt de Tweede Kamer op aan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) gaf eerder aan de kans "klein" te achten dat dit nog zou lukken.

De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 om meer bestuurders te kiezen en minder zogeheten geborgde zetels bij de waterschappen te reserveren voor de landbouwsector en natuurorganisaties. De geborgde zetels voor bedrijven verdwijnen helemaal.

De indieners pleitten daarna voor snelle invoering omdat in maart de nieuwe besturen worden gekozen. Een motie van Laura Bromet (GroenLinks) om de wet deze maand nog in te voeren, kreeg donderdag steun van 78 Kamerleden, terwijl 59 tegenstemden. Onder anderen de VVD en CDA zagen niets in de motie. Dat zou te kort dag zijn voor het verkiezingsproces. CDA'er Harry van der Molen sprak van "democratisch vandalisme".

Uiterste inspanningsverplichting

Minister Harbers ziet de motie als een "uiterste inspanningsverplichting". Voor tijdige invoering is hij afhankelijk van anderen, benadrukte hij. "Ik zeg erbij - dat heb ik ook in de Eerste Kamer gezegd - dat daar ook medewerking van verschillende andere instanties voor nodig is, die ik uiteraard zal vragen om dat dan ook snel af te ronden."

Met de wet verdwijnen de vaste zetels die voor het bedrijfsleven in het algemeen bestuur zijn gereserveerd en blijven twee vaste zetels over voor vertegenwoordigers van de landbouw en eenzelfde aantal voor natuurorganisaties. Ook verdwijnt de geborgde zetel in het dagelijks bestuur van de waterschap.

Meer uit Politiek

Einde verkenning in zicht, Omtzigt en Wilders weer goed gestemd

DEN HAAG (ANP) - Ook een tweede gesprek tussen PVV-leider Geert Wilders en NSC-voorman Pieter Omtzigt over de verkenning is "goed en constructief" verlopen. De twee partijleiders hebben vertrouwen in het verslag van verkenner Ronald Plasterk. Die spreekt donderdagmiddag nog met Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yeşilgöz (VVD) en denkt dan "een heel eind" te komen.

20 minuten geleden
BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

20 uur geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan. Vanuit het bedrijfsleven wordt verbolgen gereageerd.

20 uur geleden
Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

22 uur geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

23 uur geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

23 uur geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

1 dag geleden