
Kamer: bij verkiezing maart al meer gekozen bestuurders waterschap
DEN HAAG (ANP) - Al bij de komende verkiezingen medio maart moeten meer bestuurders van de waterschappen worden gekozen. Daar dringt de Tweede Kamer op aan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) gaf eerder aan de kans "klein" te achten dat dit nog zou lukken.
De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 om meer bestuurders te kiezen en minder zogeheten geborgde zetels bij de waterschappen te reserveren voor de landbouwsector en natuurorganisaties. De geborgde zetels voor bedrijven verdwijnen helemaal.
De indieners pleitten daarna voor snelle invoering omdat in maart de nieuwe besturen worden gekozen. Een motie van Laura Bromet (GroenLinks) om de wet deze maand nog in te voeren, kreeg donderdag steun van 78 Kamerleden, terwijl 59 tegenstemden. Onder anderen de VVD en CDA zagen niets in de motie. Dat zou te kort dag zijn voor het verkiezingsproces. CDA'er Harry van der Molen sprak van "democratisch vandalisme".
Uiterste inspanningsverplichting
Minister Harbers ziet de motie als een "uiterste inspanningsverplichting". Voor tijdige invoering is hij afhankelijk van anderen, benadrukte hij. "Ik zeg erbij - dat heb ik ook in de Eerste Kamer gezegd - dat daar ook medewerking van verschillende andere instanties voor nodig is, die ik uiteraard zal vragen om dat dan ook snel af te ronden."
Met de wet verdwijnen de vaste zetels die voor het bedrijfsleven in het algemeen bestuur zijn gereserveerd en blijven twee vaste zetels over voor vertegenwoordigers van de landbouw en eenzelfde aantal voor natuurorganisaties. Ook verdwijnt de geborgde zetel in het dagelijks bestuur van de waterschap.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) vindt het "goed nieuws" dat de opvang van de ongeveer 1700 'derdelanders' uit Oekraïne mag worden beëindigd van de Raad van State, meldt haar woordvoerder. Deze mensen die zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel in 2022, maar niet beschikken over de Oekraïense nationaliteit, kregen tot nu toe dezelfde bescherming als Oekraïners.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Drie van de vier partijen die het kabinet hielpen de onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te loodsen zijn "verbolgen" over de nieuwe onderwijsbezuinigingen die in de voorjaarsnota staan. CDA, ChristenUnie en SGP zeggen in een debat met onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) verbaasd te zijn over die bezuinigingen.
17 uur geledenDEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) heeft kritiek van de Europese Commissie op zijn plannen om geluidshinder rond Schiphol te verminderen nog niet opgelost. Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas van Duurzaam Transport heeft vorige week een brief naar Madlener gestuurd met de opdracht om "tekortkomingen" in zijn plannen aan te pakken, meldt een van zijn woordvoerders.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) mag de opvang van zogenoemde 'derdelanders' uit Oekraïne beëindigen, oordeelt de Raad van State in drie uitspraken. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het gaat hierbij om mensen zonder de Oekraïense nationaliteit die zijn gevlucht nadat het land werd binnengevallen door Rusland in 2022. Zij kregen net als de gevluchte Oekraïners tijdelijke bescherming in Nederland.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
1 dag geleden