
Kamer bezorgd over naderende 'code zwart' op ic's
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer blijft ongerust over de enorme toeloop van ernstig zieke coronapatiënten naar het ziekenhuis en vooral de intensive care. De ziekenhuizen zijn met man en macht bezig om de ic-capaciteit snel op te schalen naar 2400, maar verschillende fracties stelden in het Kamerdebat de vraag of dit voldoende is om alle mensen op te vangen die intensieve zorg nodig hebben.
Als het niet lukt en de zwarte fase aanbreekt, wat gebeurt er dan, wie geeft er dan advies, vroeg PvdA-leider Lodewijk Asscher. Vorige week zegde het kabinet toe om deze week 1600 ic-plekken te hebben. Het zijn er zelfs meer geworden, 1900 nu, waarvan ruim 500 bestemd zijn voor mensen die andere levensbedreigende kwalen hebben.
Anderen hamerden nogmaals op het snel opvoeren van testen, omdat nu veel niet bekend is over het aantal besmettingen en over het aantal mensen dat eraan is overleden. Ook bereiken veel signalen de Kamer dat er nog lang niet genoeg beschermingsmiddelen zijn, zoals bij de thuiszorg. Medewerkers lopen daardoor risico en kunnen zelf ook mensen besmetten.
Meerdere partijen snappen niet waarom er nog steeds vluchten naar Nederland zijn uit corona-brandhaarden, zoals New York. Bovendien vinden ze het onjuist dat reizigers die dan in Nederland aankomen, niet getest worden en ongezien doorlopen.
Volle steun was er voor de verlenging van de coronamaatregelen tot en met 28 april die het kabinet dinsdag bekendmaakte.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een aantal partijen vindt het onbegrijpelijk dat een Kamermeerderheid miljoenen uit het Nationaal Groeifonds wil halen om de aanstaande verhoging van brandstofaccijnzen tegen te houden. De VVD dient dat voorstel namens een meerderheid van de Kamer in, maar het was juist een liberale minister die indertijd met het voorstel kwam, benadrukt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij steunt het investeringsfonds, maar dat kan beter afgeschaft worden "als het gewoon een grabbelton wordt", vindt hij.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat voor de verkiezingen van 22 november in debat over de begrotingen van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Een meerderheid in het parlement heeft hier voor gestemd. Kamerleden vinden dat debatten over de gevolgen van deze begrotingen voor armoede niet kunnen wachten. Ook het fonds waaruit de besturen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden betaald, zal worden besproken.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voorstellen die veel partijen op tafel hebben gelegd om in de begroting voor volgend jaar meer te doen voor bepaalde inkomensgroepen, "hebben allemaal voor- én nadelen", waarschuwt minister-president Mark Rutte. Hij benadrukt dat de Tweede Kamer erover gaat, nu het kabinet demissionair is.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hun fracties samengevoegd en zijn vanaf nu de grootste partij met negen zetels. Volgens GroenLinkser Sinan Özkaya, die fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA wordt, geeft dat 'verenigd links' meer slagkracht en invloed in de Staten. "We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen", aldus Özkaya, die de 'fusie' een "diepgewortelde wens" van de leden noemt.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben twee Kamerleden die niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden, daar alsnog opgezet. Kiki Hagen komt op plek 38 van de lijst en Hind Dekker-Abdulaziz op plaats 46. Hagen haalde bij de vorige verkiezingen bijna 25.000 voorkeurstemmen, ruim genoeg voor een zetel.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
1 dag geleden