Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer bevraagt Rutte over uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

Kamer bevraagt Rutte over uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal zich donderdag moeten verantwoorden tegenover een uiterst kritische Kamer over de kinderen die uit huis zijn geplaatst van ouders die slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal. Op aandringen van de Kamer zal premier Mark Rutte bij het debat aanwezig zijn.

Woensdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat er tussen 2015 en 2021 in totaal 1675 kinderen uit huis zijn geplaatst. Dat aantal was hoger dan het eerder gepubliceerde cijfer van 1115. Overigens hebben intussen ook meer mensen zich als gedupeerde gemeld. Volgens het statistiekbureau ligt het werkelijke aantal mogelijk hoger. Van de uit huis geplaatste kinderen woonden er 555 aan het eind van 2021 nog altijd niet bij hun ouders of verzorgers.

Naast Rutte zullen verder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en de staatssecretarissen Aukje de Vries (Toeslagen) en Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) het woord voeren. De Tweede Kamer zal de bewindslieden kritisch bevragen over de mate waarin het kabinet actie heeft ondernomen om de kinderen te herenigen met hun ouders.

Eind maart kwam het kabinet met een extra ondersteuningsteam waar gedupeerden zich bij kunnen melden. Ook kunnen slachtoffers gebruik maken van een gespecialiseerde advocaat om zich te verweren tegen uithuisplaatsing. Hiervoor wordt een subsidieregeling opgetuigd. Maar al langer is er kritiek op het tempo van het kabinet. Meer dan een half jaar geleden kwamen de eerste cijfers van het CBS over deze groep al naar buiten.

Het kabinet benadrukt steevast de complexiteit van de zaken. Ook het recent in het leven geroepen ondersteuningsteam zei woensdag in de Volkskrant dat het "intense processen" zijn. Als kinderen wel terug kunnen worden geplaatst bij hun ouders, zal dit geleidelijk gaan, aldus het team.

Meer uit Politiek

Limburg eerste provincie met nieuwe coalitie

MAASTRICHT (ANP) - Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.

10 minuten geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

10 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

11 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

13 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

14 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

16 uur geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

16 uur geleden