Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kalme laatste dag van het jaar op Europese beurzen

Kalme laatste dag van het jaar op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag dicht bij huis gebleven en met een klein verlies gesloten. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine minnen zien. Beleggers namen wat gas terug op de laatste dag van het sterke beursjaar 2019. In Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen werd nog een halve dag gehandeld. De beurzen in Frankfurt, Zürich en Milaan bleven op oudjaarsdag dicht. Op nieuwjaarsdag zijn alle Europese beurzen gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent in de min op 604,58 punten. De hoofdindex behaalde een jaarwinst van 23,9 procent in 2019. Dat is het hoogste rendement sinds 2009. Vorig jaar werd nog een verlies geleden van 10 procent. In het afgelopen decennium boekte de AEX een winst van ruim 80 procent.

De MidKap sloot een fractie lager op 910,47 punten en bereikte een jaarwinst van ruim 38 procent. De beurs in Parijs daalde 0,1 procent en Londen ging 0,6 procent omlaag. De Franse CAC40-index en de Britse FTSE 100 zijn in 2019 respectievelijk met ruim 26 procent en ruim 12 procent gestegen.

Altice Europe

Biotechnoloog Galapagos was met afstand het best presterende fonds in de AEX dit jaar. Het aandeel ging 131,5 procent omhoog. Ook chipmachinefabrikant ASML deed het uitstekend met een plus van 92,3 procent. ABN AMRO presteerde dit jaar het slechtst bij de hoofdfondsen en werd 21 procent minder waard dan eind vorig jaar.

Bij de middelgrote bedrijven steeg kabel- en telecombedrijf Altice Europe dit jaar het hardst met een plus van 238,3 procent. Chiptoeleverancier ASM International werd ook ruim twee keer zoveel waard: plus 176,7 procent. Vastgoedfonds Wereldhave was de grootste daler dit jaar en leverde 26 procent in, al deden beursintermediair Flow Traders en metalenspecialist AMG het niet veel beter. Beide bedrijven behaalden een min van 22,6 procent.

Core Labs

Biotechbedrijven Vivoryon en Pharming deden het dit jaar het best bij de kleine beursfondsen met jaarplussen van 116,7 en 106,9 procent. Kiadis Pharma stond onderaan met een jaarverlies van 73,9 procent.

Op de lokale markt zakte Core Laboratories (Core Labs) dinsdag 19 procent. De in Amsterdam genoteerde Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft zijn winst- en omzetverwachting voor het vierde kwartaal verlaagd en snijdt in zijn dividenduitkeringen door lastige marktomstandigheden.

Carlos Ghosn

Renault daalde 1 procent in Parijs. Voormalig topman Carlos Ghosn van de autobedrijven Renault en Nissan is uit Japan gevlucht en naar Libanon gevlogen. Ghosn wordt in Japan verdacht van fraude en volgend jaar zou zijn rechtszaak van start gaan.

De euro noteerde op 1,1232 dollar tegen 1,1217 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 61,20 dollar. Brentolie kostte eveneens 0,8 procent minder op 66,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

5 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

5 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

9 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

9 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

10 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

10 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

10 uur geleden