Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kalme laatste dag van het jaar op Europese beurzen

Kalme laatste dag van het jaar op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag dicht bij huis gebleven en met een klein verlies gesloten. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine minnen zien. Beleggers namen wat gas terug op de laatste dag van het sterke beursjaar 2019. In Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen werd nog een halve dag gehandeld. De beurzen in Frankfurt, Zürich en Milaan bleven op oudjaarsdag dicht. Op nieuwjaarsdag zijn alle Europese beurzen gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent in de min op 604,58 punten. De hoofdindex behaalde een jaarwinst van 23,9 procent in 2019. Dat is het hoogste rendement sinds 2009. Vorig jaar werd nog een verlies geleden van 10 procent. In het afgelopen decennium boekte de AEX een winst van ruim 80 procent.

De MidKap sloot een fractie lager op 910,47 punten en bereikte een jaarwinst van ruim 38 procent. De beurs in Parijs daalde 0,1 procent en Londen ging 0,6 procent omlaag. De Franse CAC40-index en de Britse FTSE 100 zijn in 2019 respectievelijk met ruim 26 procent en ruim 12 procent gestegen.

Altice Europe

Biotechnoloog Galapagos was met afstand het best presterende fonds in de AEX dit jaar. Het aandeel ging 131,5 procent omhoog. Ook chipmachinefabrikant ASML deed het uitstekend met een plus van 92,3 procent. ABN AMRO presteerde dit jaar het slechtst bij de hoofdfondsen en werd 21 procent minder waard dan eind vorig jaar.

Bij de middelgrote bedrijven steeg kabel- en telecombedrijf Altice Europe dit jaar het hardst met een plus van 238,3 procent. Chiptoeleverancier ASM International werd ook ruim twee keer zoveel waard: plus 176,7 procent. Vastgoedfonds Wereldhave was de grootste daler dit jaar en leverde 26 procent in, al deden beursintermediair Flow Traders en metalenspecialist AMG het niet veel beter. Beide bedrijven behaalden een min van 22,6 procent.

Core Labs

Biotechbedrijven Vivoryon en Pharming deden het dit jaar het best bij de kleine beursfondsen met jaarplussen van 116,7 en 106,9 procent. Kiadis Pharma stond onderaan met een jaarverlies van 73,9 procent.

Op de lokale markt zakte Core Laboratories (Core Labs) dinsdag 19 procent. De in Amsterdam genoteerde Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft zijn winst- en omzetverwachting voor het vierde kwartaal verlaagd en snijdt in zijn dividenduitkeringen door lastige marktomstandigheden.

Carlos Ghosn

Renault daalde 1 procent in Parijs. Voormalig topman Carlos Ghosn van de autobedrijven Renault en Nissan is uit Japan gevlucht en naar Libanon gevlogen. Ghosn wordt in Japan verdacht van fraude en volgend jaar zou zijn rechtszaak van start gaan.

De euro noteerde op 1,1232 dollar tegen 1,1217 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 61,20 dollar. Brentolie kostte eveneens 0,8 procent minder op 66,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Activisten dreigen met acties tegen uitbreiding Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - Verschillende activistische groepen waarschuwen voor nieuwe protestacties tegen de uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla bij Berlijn.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar cijfers ABN AMRO en inflatie VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek nog wat kwartaalresultaten te verwerken, al hebben zij de meeste cijfers achter de rug. Op de Amsterdamse beurs is ABN AMRO aan de beurt. Uit de Verenigde Staten komen inflatiecijfers. In Frankfurt opent het grote Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer de boeken.

1 uur geleden
QatarEnergy en ExxonMobil delen Egyptische gasvondst

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy, een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), is mede-eigenaar geworden van twee grote gasvelden voor de kust van Egypte. Het Qatarese staatsbedrijf krijgt een belang van 40 procent in de velden, die samen een oppervlakte van 11.400 vierkante kilometer beslaan. Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil, dat de gasvelden gaat exploiteren, behoudt een belang van 60 procent, werd zondag bekend.

2 uur geleden
Onderzoek: tekort geschoolde arbeiders kost Duitsland 49 miljard

BERLIJN (ANP/AFP) - Het Duitse bedrijfsleven loopt dit jaar ongeveer 49 miljard euro mis door een gebrek aan goed geschoolde arbeidskrachten. Volgens onderzoekers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) zou de toevoeging van 573.000 gekwalificeerde werknemers de productiepotentie met ongeveer 1,1 procentpunt verhogen.

2 uur geleden
Christie's stelt horlogeveiling uit om 'beveiligingsprobleem'

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Veilinghuis Christie's heeft een veiling van zeldzame horloges in Genève, die voor maandag gepland stond, uitgesteld vanwege een "technisch beveiligingsprobleem". Hierdoor haalde het veilinghuis vrijdag de website offline. De horlogeveiling is naar dinsdag verplaatst, maakte Christie's bekend.

3 uur geleden
Ook toezichthouder FAA onder vuur om veiligheidsproblemen Boeing

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) staat opnieuw in het middelpunt van kritiek vanwege veiligheidsproblemen bij luchtvaartfabrikant Boeing. Recentelijk kwamen tal van veiligheidsproblemen aan het licht bij Boeing. Volgens critici laat de FAA steken vallen in zijn toezicht op het concern.

5 uur geleden
Zuid-Korea trekt miljarden uit voor versterking chipindustrie

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Zuid-Korea trekt omgerekend 6,8 miljard euro uit om de cruciale chipindustrie van het land te versterken, zegt minister van Financiën Choi Sang-mok. Het land moet wereldleider op het gebied van computerchips voor kunstmatige intelligentie (AI) worden, gaf de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol eerder aan.

8 uur geleden