
Kabinetsleden trekken het land in voor slavernijherdenkingen
DEN HAAG (ANP) - Niet eerder stond een Nederlands kabinet zo uitgebreid stil bij het slavernijverleden als dit jaar: bijna de helft van het kabinet trekt vrijdag het land in om aanwezig te zijn bij slavernijherdenkingen. De meeste andere bewindspersonen - onder wie premier Mark Rutte - laten zich zaterdag zien bij plechtigheden in het teken van dit verleden. Zaterdag 1 juli is het precies 150 jaar geleden dat er een eind kwam aan de slavernij onder Nederlands bewind.
Vicepremier Sigrid Kaag zal in de middag een toespraak geven bij een herdenking in Arnhem waarbij ook burgemeester Ahmed Marcouch aanwezig is. Op het programma staan ook een kranslegging door jongeren, een optreden van een vrouwenkoor en een poëzievoordracht.
Ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), Carola Schouten (Armoedebeleid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wonen een kerkdienst bij in Amsterdam die in het teken staat van dit verleden. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) houdt een toespraak op het festival Jazz & Vrijheid in dezelfde stad. Ook bij plechtigheden in Groningen, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zoetermeer zullen kabinetsleden aanwezig zijn.
Op 1 juli 1863 werd de wet van kracht die de afschaffing regelde van de slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied. Maar het duurde nog tot in 1873 voordat hier werkelijk een eind aan kwam. In de wet stond namelijk vastgelegd dat slaafgemaakten nog tien jaar gedwongen door moesten werken op de plantages.
Koning Willem-Alexander zal zaterdag een toespraak houden bij een herdenking in het Oosterpark in Amsterdam, waarbij ook Rutte aanwezig is. Ingewijden verwachten dat de koning de vorig jaar uitgesproken excuses van de premier zal herhalen.
Lang werd het einde van de slavernij alleen kleinschalig herdacht in Nederland, vaak in besloten kring. In de jaren negentig begon een comité in Amsterdam een jaarlijkse herdenking te organiseren, waarna ook andere steden volgden.
Rutte sprak vorig jaar in een brief over zijn excuses van een "toenemend maatschappelijk besef" van deze geschiedenis. "Deze verandering is mede te danken aan de ongebreidelde inzet van verschillende groepen en individuen die dit onderwerp vasthoudend en vaak tegen de verdrukking in zijn blijven agenderen", schreef hij.
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
3 dagen geleden