Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinetsleden trekken het land in voor slavernijherdenkingen

Kabinetsleden trekken het land in voor slavernijherdenkingen

DEN HAAG (ANP) - Niet eerder stond een Nederlands kabinet zo uitgebreid stil bij het slavernijverleden als dit jaar: bijna de helft van het kabinet trekt vrijdag het land in om aanwezig te zijn bij slavernijherdenkingen. De meeste andere bewindspersonen - onder wie premier Mark Rutte - laten zich zaterdag zien bij plechtigheden in het teken van dit verleden. Zaterdag 1 juli is het precies 150 jaar geleden dat er een eind kwam aan de slavernij onder Nederlands bewind.

Vicepremier Sigrid Kaag zal in de middag een toespraak geven bij een herdenking in Arnhem waarbij ook burgemeester Ahmed Marcouch aanwezig is. Op het programma staan ook een kranslegging door jongeren, een optreden van een vrouwenkoor en een poëzievoordracht.

Ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), Carola Schouten (Armoedebeleid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wonen een kerkdienst bij in Amsterdam die in het teken staat van dit verleden. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) houdt een toespraak op het festival Jazz & Vrijheid in dezelfde stad. Ook bij plechtigheden in Groningen, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zoetermeer zullen kabinetsleden aanwezig zijn.

Op 1 juli 1863 werd de wet van kracht die de afschaffing regelde van de slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied. Maar het duurde nog tot in 1873 voordat hier werkelijk een eind aan kwam. In de wet stond namelijk vastgelegd dat slaafgemaakten nog tien jaar gedwongen door moesten werken op de plantages.

Koning Willem-Alexander zal zaterdag een toespraak houden bij een herdenking in het Oosterpark in Amsterdam, waarbij ook Rutte aanwezig is. Ingewijden verwachten dat de koning de vorig jaar uitgesproken excuses van de premier zal herhalen.

Lang werd het einde van de slavernij alleen kleinschalig herdacht in Nederland, vaak in besloten kring. In de jaren negentig begon een comité in Amsterdam een jaarlijkse herdenking te organiseren, waarna ook andere steden volgden.

Rutte sprak vorig jaar in een brief over zijn excuses van een "toenemend maatschappelijk besef" van deze geschiedenis. "Deze verandering is mede te danken aan de ongebreidelde inzet van verschillende groepen en individuen die dit onderwerp vasthoudend en vaak tegen de verdrukking in zijn blijven agenderen", schreef hij.

Meer uit Politiek

Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

5 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden