
Kabinetsleden en hoge ambtenaren moeten zakelijke appjes bewaren
DEN HAAG (ANP) - Alle zakelijke appjes en sms’jes van ministers, staatssecretarissen en hoge ambtenaren moeten worden bewaard, heeft het kabinet besloten. Dit gaat het kabinet doen, om onder andere te voldoen aan de Archiefwet. De maatregel gaat waarschijnlijk eind dit jaar in.
Het kabinet vindt het "cruciaal" dat het beheer en het openbaar maken van overheidsinformatie "flink en zo snel mogelijk wordt verbeterd, zoals de wet vereist", laat minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) namens de staatssecretarissen van BZK en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) weten. Het gaat vooral om chatberichten.
Over het gebruik en vooral het wissen van appjes en sms'jes tijdens onder meer de coronacrisis voerde de Tweede Kamer vorig jaar een stevig debat met premier Mark Rutte. Na dat debat deed de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed onderzoek en oordeelde dat de sms-berichten van Rutte jarenlang niet goed genoeg zijn opgeslagen in archieven door zijn ministerie van Algemene Zaken. Ook diverse andere adviezen, zoals die van de regeringscommissaris Informatiehuishouding, hebben tot het besluit geleid.
Geautomatiseerd opgeslagen
Tot de nieuwe maatregel ingaat, blijft de tijdelijke instructie voor het gebruik, opslaan en veiligstellen van sms- en chatberichten door bewindspersonen van kracht. Die is op 4 oktober ingegaan; de dag na het sms-debat met Rutte. Die instructie geldt alleen voor bewindspersonen. Daar komen straks ook hoge ambtenaren bij. In die tijdelijke instructie staat dat zakelijke chatberichten niet mogen worden verwijderd, totdat er nieuw chatbeleid is goedgekeurd en ingevoerd.
Het is de bedoeling dat straks alle zakelijke chatberichten van zowel bewindspersonen als topambtenaren geautomatiseerd worden opgeslagen. Hoe lang een chatbericht moet worden bewaard, hangt af van de functie. Die van bewindslieden moeten langer worden bewaard dan die van een topambtenaar.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Sophie Hermans vindt dat het woensdag voorgestelde nieuwe Europese klimaatdoel voor 2040 vooral haalbaar moet zijn. Ze noemt daarbij specifiek "het oplossen van achterblijvende energie-infrastructuur en complexe regelgeving". De VVD-minister reageert daarmee op de voorstellen van de Europese Commissie om 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2040, vergeleken met 1990.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniëlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
15 uur geleden