Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet zoekt steun voor derde steunpakket bij oppositie

Kabinet zoekt steun voor derde steunpakket bij oppositie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt steun bij de oppositie voor het derde steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in zwaar weer verkeren. De fractievoorzitters Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) kregen dinsdag een delegatie op bezoek.

De twee eerdere steunrondes kregen unanieme steun in de Tweede Kamer. "Ook voor het derde steunpakket willen we natuurlijk een zo breed mogelijk draagvlak", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Het is daarom belangrijk goed te luisteren naar de wensen van de oppositie, aldus de bewindsman.

Koolmees wil ook best wat naar die partijen toe bewegen. "Er zijn zeker punten waarvan ik denk: daar zou muziek in kunnen zitten", zei hij over de voorstellen van de oppositiepartijen. Maar er liggen ook wensen die Koolmees "ingewikkeld" vindt.

Hoop

Minister Wopke Hoekstra (Financiën), die Koolmees vergezelde tijdens het bezoek aan GroenLinks, benadrukt wel dat er al een "redelijk afgewogen en verstandig pakket" op tafel ligt. "Ik heb goede hoop dat meerdere oppositiepartijen dat zullen steunen."

Klaver: "Ik heb kenbaar gemaakt dat ik vind dat het pakket beter moet, voor jongeren en zelfstandigen. Voor hen dreigt een inkomensval". De regelingen zijn nu te veel gericht op mensen met een vaste baan, vindt de GroenLinks-leider. Hij pleit voor een 'crisisinkomen' voor flexwerkers die buiten de boot vallen. Voor jongeren en zelfstandigen moeten ook gerichte omscholingsregelingen komen.

De PvdA is nog evenmin overtuigd, laat een woordvoerder weten. De sociaaldemocraten blijven erbij dat het nieuwe pakket te weinig doet voor behoud van banen. Ook over het budget dat beschikbaar komt om mensen naar ander werk te begeleiden, is de PvdA kritisch. De partij ziet te weinig garanties dat het geld goed terechtkomt.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

17 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

18 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

18 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden