Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet ziet met zwaar gemoed af van rechtszaak tegen KLM

Kabinet ziet met zwaar gemoed af van rechtszaak tegen KLM

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen juridische stappen ondernemen tegen KLM, in het conflict over het niet naleven van de voorwaarden door de luchtvaartmaatschappij van het steunpakket in coronatijd. Op advies van twee externe juridisch adviseurs, onder wie de landsadvocaat, heeft het kabinet daartoe besloten. Volgens deze adviseurs heeft een rechtszaak geen "reële kans van slagen". "Deze conclusie valt zwaar en is onbevredigend", schrijft demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Vooral omdat uit rapportages van de staatsagent Jeroen Kremers blijkt dat KLM een deel van de voorwaarden niet heeft nageleefd, schrijft Kaag. Kremers was door het kabinet aangewezen om toe te zien op naleving van de gemaakte afspraken.

KLM kreeg in 2020 financiële hulp toen het mondiale vliegverkeer bijna stillag door de coronapandemie. Een groep banken gaf een noodkrediet, waarvoor de overheid garant stond. In ruil daarvoor moest KLM beloven de kosten structureel te verlagen, onder meer door een loonoffer van het personeel.

Kosten besparen

In verschillende rapportages, ook in zijn laatste, concludeert de staatsagent dat het bedrijf verschillende afspraken niet nakomt. Kremers gaf Kaag in zijn laatste rapportage in overweging om via de rechter KLM alsnog te dwingen tot naleving van de afspraken. Na het bekijken van diverse mogelijkheden door de twee juristen, lijkt dit niet haalbaar.

Een rechtszaak aanspannen omdat KLM de afspraak niet is nagekomen om structureel kosten te besparen, heeft een "geringe kans van slagen", zeggen de juristen. De tekst van de gesloten overeenkomst tussen de Staat en KLM is daarvoor niet precies genoeg. Een tweede reden waarom een rechtszaak weinig kans van slagen heeft, is dat KLM de lening inmiddels heeft terugbetaald. De andere juridisch adviseur vindt echter dat de Staat nog steeds rechten jegens KLM heeft over de periode voordat er was afgelost.

Afbreuk

Dat de Staat afziet van een rechtszaak betekent niet dat de lucht geklaard is tussen beide partijen, blijkt uit de brief van Kaag. "Het niet nakomen van de afspraken met de Staat heeft ontegenzeggelijk afbreuk gedaan aan de maatschappelijke positie van KLM en draagt niet bij aan draagvlak voor het verstrekken van steun aan individuele bedrijven in de toekomst", schrijft ze. Daarnaast blijft het kabinet met KLM in gesprek over kostenvermindering en de noodzaak tot optreden tegen belastingontduiking door vliegend personeel.

KLM zegt dat ze zonder steun de coronacrisis niet zou hebben overleefd en Nederland hier heel dankbaar voor te zijn. "In ongekende omstandigheden hebben we afspraken gemaakt gericht op het behouden van de bereikbaarheid van Nederland en het voortbestaan van KLM. Dat is gelukt."

Meer uit Politiek

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

5 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

5 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

9 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden