
Kabinet ziet geen oplossing in vrijgeven patenten coronavaccins
DEN HAAG (ANP) - Het vrijgeven van patenten van vaccins tegen het coronavirus is volgens het kabinet niet de oplossing voor arme landen die een groot tekort hebben aan vaccins. Het is geen "toverstokje", zei demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer.
Volgens hem is er internationaal ook geen steun om octrooien vrij te geven. De Amerikanen hebben er eerder wel voor gepleit, maar uiteindelijk is het daarbij gebleven. Bovendien is voor de productie van vaccins ook technologie nodig en die komt niet vrij met het patent, aldus de minister. Daar kun je bedrijven volgens hem niet toe dwingen.
Hij ziet veel meer in het vrijwillig delen van de kennis door farmaceuten. Daar is de Wereldgezondheidsorganisatie ook mee bezig. Onder meer in Zuid-Afrika zal een productiefaciliteit worden opgezet in samenwerking met plaatselijke bedrijven. In het verleden heeft dit ook gewerkt, zegt De Bruijn. "Het is een beproefd recept."
Dwanglicenties
In de Kamer hebben onder meer PvdA en GroenLinks erop aangedrongen het alleenrecht op vaccins bij farmaceuten weg te nemen. De Bruijn ziet wel wat in dwanglicenties als arme landen een tekort blijven houden aan vaccins. Een fabrikant wordt dan gedwongen om een concurrent een licentie te geven voor het maken van het vaccin.
Er is volgens de bewindsman ook geen probleem met de beschikbaarheid van het vaccin tegen het coronavirus. Er worden ongeveer 1,5 miljard doses per maand geproduceerd en de verdeling ervan is het grote probleem, zei hij. De distributie van het vaccin in arme landen gaat niet goed en er bestaat daar ook veel weerstand tegen het vaccin.
27 miljoen vaccins
Nederland heeft 27 miljoen vaccins beloofd voor arme landen. Daarvan zijn 5 miljoen direct aan andere landen geschonken zoals aan Suriname en Indonesië. De andere 22 miljoen vaccins zijn beloofd aan het internationale vaccinatieprogramma Covax. Er zijn volgens De Bruijn inmiddels 16 miljoen vaccins onderweg naar Covax. Die heeft hiervan echter nog maar een "paar honderdduizend" weggegeven, aan onder meer Laos.
De Bruijn vindt de distributie van het vaccin door Covax veel te lang duren. Hij heeft aan die organisatie doorgegeven dat het "absoluut versneld" moet worden. De minister weet niet waarom de verspreiding door Covax zo langzaam gaat. Hij beloofde de Kamer uit te zoeken waar het probleem zit. Eind januari hoopt hij de Kamer hierover te informeren.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
9 uur geleden