Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet zet extra gasbaten in om hogere energietoeslag te betalen

Kabinet zet extra gasbaten in om hogere energietoeslag te betalen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt de extra ophoging van de energietoeslag voor arme huishoudens uit de extra inkomsten die naar verwachting binnenkomen als gevolg van de hoge gasprijzen. Het gaat om een bedrag van 550 miljoen euro, meldt minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer.

De armste gezinnen krijgen al een compensatie van 800 euro voor de sterk gestegen energierekening. Maar omdat de prijzen van gas en elektriciteit alleen maar verder zijn gestegen en ook de dagelijkse boodschappen snel duurder worden, drong de Tweede Kamer eensgezind aan op meer inkomenssteun voor in ieder geval degenen die dat het hardst nodig hebben.

Het kabinet liet eind vorige week nog weten daar geen kans toe te zien, omdat uitvoeringsinstanties niet nog meer werk aan zouden kunnen. Daarop grepen de gemeenten in. Zij lieten weten het "onverteerbaar" te vinden dat daardoor helemaal niets voor deze groep zou worden gedaan, en boden tandenknarsend aan het dan maar voor het kabinet te gaan regelen.

500 euro extra

Gezinnen tot 120 procent van het bestaansminimum krijgen daardoor alsnog 500 euro extra uitgekeerd. Dat kost dit jaar 500 miljoen euro extra. Ook de kosten die de gemeenten maken om het geld bij deze mensen op de rekening te krijgen, naar schatting 50 miljoen euro, zijn voor de rijksoverheid.

Dat een regeling via rijksuitvoerders als de Belastingdienst/Toeslagen of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nu niet kan, "is geen onwil van het kabinet, maar onmacht", benadrukt Schouten nog maar eens. "Het verdient dan ook alle waardering dat de VNG en gemeenten bereid zijn om huishoudens in een kwetsbare situatie opnieuw te ondersteunen."

Nadere uitwerking

Gemeenten streven ernaar de extra toeslag nog dit jaar uit te keren. Maar Schouten kan niet uitsluiten dat de afhandeling in sommige gevallen langer duurt. Daarom wordt de wettelijke regeling verlengd tot medio 2023, zodat gemeenten langer de tijd hebben als dat nodig is.

Schouten belooft nog voor de zomer met een nadere uitwerking te komen van de afspraken uit het coalitieakkoord voor verbetering van de bestaanszekerheid. Gemeenten hadden als voorwaarde voor hun hulp gesteld dat het kabinet met plannen komt om armoede structureel aan te pakken.

Meer uit Politiek

Leden Volt kiezen Laurens Dassen opnieuw als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - De leden van Volt hebben zoals verwacht Laurens Dassen opnieuw gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen eind oktober, maakt de partij maandag bekend. De partijleider was door het bestuur voorgedragen en was de enige kandidaat. De Nederlandse tak van de pro-Europese partij Volt heeft 17.000 leden, die tot en met zaterdag hun stem konden uitbrengen.

4 uur geleden
Schoof rekent nog steeds op komst Trump naar NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof rekent er nog altijd op dat de Amerikaanse president Donald Trump naar Nederland komt voor de NAVO-top. Nederland heeft in ieder geval geen afzegging ontvangen, zei hij zondag. Daarvoor wordt wel gevreesd nu de Verenigde Staten Iran hebben gebombardeerd en zich mogelijk moeten opmaken voor vergeldingsaanvallen door dat land.

19 uur geleden
Nederland vraagt na Iran-aanval alle partijen om terughoudendheid

DEN HAAG (ANP) - Nederland roept na de Amerikaanse aanval op Iran alle partijen op tot terughoudendheid om verdere escalatie te voorkomen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof zondag na een ingelaste bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

19 uur geleden
Schoof: Veiligheidsraad bijeen over situatie in Midden-Oosten

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Veiligheidsraad is rond het middaguur bijeengekomen om de Amerikaanse aanval op Iran te bespreken. Dat meldt demissionair minister-president Dick Schoof op X. Hij noemt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten "zorgwekkend" en laat weten dat het kabinet de situatie "nauwlettend" volgt.

22 uur geleden
Brekelmans: aanval VS op Iran kwam niet als een verrassing

DEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse bombardementen op Iran kwamen voor het kabinet niet als een verrassing. Dat heeft demissionair defensieminister Ruben Brekelmans gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag. Nederland was "niet formeel op de hoogte gesteld", maar zag de aanval wel aankomen, aldus de VVD-bewindsman.

1 dag geleden
Kabinet houdt extra veiligheidsberaad na aanval VS op Iran

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) vindt de Amerikaanse aanval op nucleaire installaties in Iran "een verdere escalatie van een zorgwekkende situatie in het Midden-Oosten". Dat zegt de NSC-bewindsman in een bericht op X. Het kabinet komt later op zondag bijeen in de nationale veiligheidsraad.

1 dag geleden
Timmermans dankt leden voor steun Israël-motie: duidelijk signaal

NIEUWEGEIN (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans is "dankbaar" voor de steun die de leden van beide partijen hebben uitgesproken voor de lijn van de Tweede Kamerfractie ten aanzien van Israël. Hij sprak in een speech op het partijcongres van "een duidelijk signaal aan de rest van Nederland: stop de oorlog in Gaza". Hij beloofde tegelijkertijd "open oren en een open hart" voor mensen die daar zorgen over hebben.

1 dag geleden